Skip to main content

«Αυτό που μετρά είναι το πόσο έτοιμος είσαι» (vid)

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με νίκη την «διαβολοβδομάδα» επί της Αρμάνι Μιλάνο και θέλει αύριο (16/10, 21.00) στην αναμέτρηση με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ να την κλείσει με τον ίδιο τρόπο.

«Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Η Μακάμπι προέρχεται από δύο ήττες, όμως, είναι μια πολύ ποιοτική ομάδα και σίγουρα θα προσπαθήσει να βγάλει αντίδραση», δήλωσε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας. Ερωτηθείς για το αν οι παίκτες του θα προλάβουν να αφομοιώσουν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όλες τις πληροφορίες που θα τους δώσει για τους Ισραηλινούς, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κάνουμε overcoaching. Όταν έχει back to back παιχνίδια μεσολαβεί μόνο μια μέρα και όταν δώσεις πολλές πληροφορίες για τον αντίπαλο στην ουσία πιο πολύ μπερδεύεις την ομάδα παρά την βοηθάς να παίξει καλά. Πρέπει να δώσεις έμφαση σε κάποια σημεία, σε κάποια κλειδιά του παιχνιδιού στα οποία πρέπει να πετύχουμε και σίγουρα δεν είναι το ίδιο σκάουτινγκ με όταν έχεις ένα ματς την εβδομάδα, όπου έχεις το περιθώριο να κάνεις 5-6 μίτινγκ για να προετοιμαστείς. Τώρα έχουμε 1.5 μίτινγκ για να μπούμε να παίξουμε, όμως, το ίδιο ισχύει και για τους αντιπάλους μας».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία της εμπιστοσύνης που «χτίζεται» ανάμεσα στους παίκτες… «Κοιτούσαμε τα αποτελέσματα ως τώρα στην Ευρωλίγκα και είδαμε πως τα διπλά είναι περισσότερα από τους άσσους. Αυτό δείχνει πως παύει να υπάρχει τόσο μεγάλη επίδραση της έδρας λόγω της απουσίας του κόσμου φυσικά, αλλά των ειδικών συνθηκών φυσικά. Δεν μετράει τόσο αυτό που λέμε ο 6ος παίκτης, ο κόσμος, που μπορεί να επηρεάσει λίγο τους αντιπάλους, λίγο τους διαιτητές… Αυτή τη στιγμή μετρά το πόσο έτοιμος είσαι στα παιχνίδια. Κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός δείχνει ότι παίζει περισσότερο διάστημα καλά από αυτό που έπαιζε στην αρχή της χρονιάς και νομίζω πως είναι φυσιολογικό. Προφανώς και ακόμη δεν είμαστε μια ομάδα που μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια στην απόδοσή της, αλλά κάθε μέρα που περνάει και γινόμαστε καλύτεροι και αρχίζει ο ένας να πιστεύει τον άλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, το να ξέρει δηλαδή ο κάθε παίκτης ότι μπορεί να βασίζεται στον συμπαίκτη του και όλοι μαζί στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε».

Όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί στην απόφαση της Ευρωλίγκας να καταργήσει το 20-0, τόνισε: «Συμφωνώ απόλυτα. Ακόμη και αν ήμασταν μια ομάδα που ενδεχομένως να είχε κέδρος κάποια στιγμή από την κατάσταση, θα έλεγα και πάλι το ίδιο. Δεν είναι κάτι που ευχαριστεί κανέναν, το να μην κρίνονται δηλαδή οι αγώνες στο παρκέ. Αυτή τη στιγμή αυτό για το οποίο όλοι πρέπει να ενδιαφερόμαστε είναι το προϊόν, το μπάσκετ, αλλά και πιο συγκεκριμένα το μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. Πρέπει να είναι ελκυστικό και δίκαιο για να αρέσει και στον κόσμο. Είναι σημαντικό για όλους μας αυτό που παρουσιάζουμε και ούτως ή άλλως αρέσει γιατί είναι υψηλό το επίπεδο, να κάνει τον κόσμο να αισθάνεται πως είναι και δίκαιο».

«Να εστιάσουμε στην ευκαιρία…»

Ο Κώστας Παπανικολάου δήλωσε από την πλευρά του: «Οι διπλές εβδομάδες είναι ιδιαίτερες, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις δύο εξαιρετικές ομάδες όπως ήταν η Αρμάνι και όπως είναι η Μακάμπι. Δεν είναι, όμως, η πρώτη χρονιά που συμβαίνει. Λίγο πολύ όλοι έχουν την εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά όπως δεν είναι εύκολο για εμάς, έτσι δεν είναι και για τους αντιπάλους μας. Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, να αφήσουμε το χθεσινό παιχνίδι πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά στην ευκαιρία που έχουμε να κάνουμε άλλη μια καλή εμφάνιση και να παλέψουμε για άλλη μια νίκη».

Αναφερόμενος στα «κλειδιά» της αναμέτρησης, είπε: «Η Μακάμπι είναι μια ομάδα που έχει ένα σταθερό κορμό από πέρυσι, με κομβικούς παίκτες στο ρόστερ της. Είναι μια πολύ σκληρή ομάδα αμυντικά, αλλά και στην επίθεση έχει μεγάλο ταλέντο. Έχει την ικανότητα να μεταφέρει όλη αυτή την αμυντική δυναμική της στην επίθεση, είτε αυτό το κάνει με πρωτεύοντα αιφνιδιασμό, είτε με δευτερεύοντα ή με ένα γρήγορο πικ εν ρολ και γρήγορες καταστάσεις να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές ανισορροπίες. Αυτό την κάνει μια πολύ επικίνδυνη και απρόβλεπτη ομάδα, για αυτό και πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι. Έχει παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ‘χτυπήσουν’ και να δημιουργήσουν ανισορροπίες».