Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Παίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο»

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Παρασκευή (21/3, 21:30, Δημόσια Τηλεόρταση) την Λαμποράλ Κούτσα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως το παιχνίδι με τους Βάσκους είναι ένας «τελικός» πρόκρισης στα προημιτελικά.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Παρασκευή (21/3, 21:30, Δημόσια Τηλεόρταση) την Λαμποράλ Κούτσα και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως το παιχνίδι με τους Βάσκους είναι ένας «τελικός» πρόκρισης στα προημιτελικά.

«Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, εμείς κάναμε τέσσερις συνεχόμενες ήττες και παίζουμε το πιστόλι στον κρόταφο. Θέλουμε μόνο νίκη, αλλά το έργο μας μόνο εύκολο δεν είναι. Δεν θεωρώ πως η Λαμποράλ Κούτσα θα είναι αδιάφορη και δεν θα έχει κίνητρο να παίξει. Όλοι έχουν κίνητρο να παίξουν στην Ευρωλίγκα. Και μην ξεχνάμε ότι η Λαμποράλ κέρδισε πριν δύο εβδομάδες τον Παναθηναϊκό στην έδρα του. Εμείς εκεί είχαμε κερδίσει εύκολα στον πρώτο γύρο, η διαφορά είχε φτάσει τότε ως και τους 30 πόντους. Ο Πλάις έχει εξελιχθεί σε έναν σέντερ πρώτης γραμμής στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Έχει περιφερειακούς όπως ο Ερτέλ, αλλά και παίκτες όπως ο Νοτσιόνι. Είναι ομάδα με 12 καλούς παίκτες, αλλά έχει πολλά up and down. Έχει κάνει μεγάλες νίκες ακόμη και μακριά από το γήπεδο της. Για εμάς επιστρέφει ο Βασίλης που είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσθήκη για εμάς. Τα προηγούμενα ματς τα χάσαμε σε λεπτομέρειες. Αυτό είναι ιστορία και δεν μετράει πλέον, αυτό που μετράει είναι το αυριανό ματς. Και θα πρέπει όσοι πάρουν μέρος αύριο να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» είπε αρχικά ο Έλληνας κόουτς.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση του τραυματισμού του Γιώργου Πρίντεζη, ο 48χρονος τεχνικός είπε πως «ο Πρίντεζης ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από ένα σφίξιμο στη μέση και όλες οι εξετάσεις έδειχναν πως δεν πρόκειται για κοίλη ή κάποιο πρόβλημα στους σπονδύλους. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο επεξηγηματικός γίνεται αν και δεν είμαι γιατρός, δεν θέλω να μπω σε χωράφια ανθρώπων που είναι επιστήμονες, εγώ δεν είμαι σε αυτή την περίπτωση. Χθες υπήρξε μια ένδειξη ότι μπορεί να έχει μια μικρή ρωγμή στον χόνδρο ενός πλευρού, υπήρξε ένδειξη επαναλαμβάνω και σήμερα έκανε νέα εξέταση που το απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτή τη στιγμή η ιατρική γνωμάτευση, μετά από όλες τις εξετάσεις, επαναλαμβάνω πως πρόκειται για πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, οι μαγνητικές, οι αξονικές και το σπινθηρογράφημα που έχει κάνει, δεν έδειχναν στην ουσία τίποτα, αλλά ο Γιώργος συνέχισε να πονάει. Τελικά κλινικά η τελευταία διάγνωση που έγινε και σήμερα, είναι πως έχει μια θλάση πρώτου βαθμού σε έναν μυ εκεί στη μέση, θα γίνει μια προσπάθεια μήπως και καταφέρουμε να παίξει αύριο, πράγμα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο και από εκεί και πέρα δείχνει πως δεν είναι κάτι σοβαρό όσον αφορά ένα κάταγμα ή μια κοίλη που θα μπορούσε να βάλει τον Γιώργο σε πρόβλημα και να μείνει περισσότερο έξω. Ήταν πονηρός τραυματισμός και όλες οι εξετάσεις δεν είχαν σαφή ένδειξη για το τι πρόκειται να είναι. Έχουν γίνει διαρκώς όλων των ειδών. Έγινε με βάση την πεπατημένη. Έγινε μαγνητική, μετά μπήκαμε σε μια διαδικασία άλλων εξετάσεων, έκανε και σπινθηρογράφημα που ούτε αυτή έδειξε κάτι. Ελπίζω να μην χάσει το παιχνίδι αύριο, μας έλειψε πολύ στα προηγούμενα παιχνίδια. Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να είμαστε υγιείς και δύο πολύ σημαντικοί παίκτες ήταν έξω. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί γύρισε ο Βασίλης και περιμένουμε και τον Γιώργο». 

Σε ερώτηση για το εάν ο Ολυμπιακός μπορεί φέτος να κάνει ανατροπές όπως πέρσι και πρόπερσι όταν και βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, ο Γιώργο Μπαρτζώκας ήταν ξεκάθαρος. «Η περσινή και η προπέρσινη ομάδα ήταν τελείως διαφορετική από τη φετινή αφού έχουν αλλάξει 6-7 παίκτες. Ο Ολυμπιακός καλώς κατά τη γνώμη μου χτίζεται γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός παίρνει παίκτες που μπορούν να ταιριάξουν αγωνιστικά γύρω από τον Βασίλη. Αυτό σημαίνει παίρνουμε παίκτες που δεν είναι ίδιοι με τον Βασίλη, αλλά μπορούν να παίξουν μαζί με αυτόν. Ο Βασίλης τα τελευταία 5-6 χρόνια σπάνια χάνει ματς, αλλά τώρα μας έλειψε. Έτσι ζητήθηκε από παίκτες που δεν κάνουν τα ίδια πράγματα με αυτόν, να τα κάνουν. Ο Βασίλης γύρισε με τραυματισμό από το Ευρωμπάσκετ και τώρα έβγαλε κι άλλο τραυματισμό ο οποίος έγινε από την επιβάρυνση, τα πολλά παιχνίδια και την προπόνηση. Ο Βασίλης παίζοντας το καλοκαίρι είχε μεγάλη επιβάρυνση, αλλά τώρα τον έχουμε μαζί μας και όπως είπα έχουμε ακόμη πιθανότητες να βρεθούμε στην οκτάδα που είναι και ο στόχος μας αυτή τη στιγμή».

Για τους πολλούς τραυματισμούς και τη γενικότερη κακοδαιμονία στην ομάδα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε πως «και εγώ παρασυρόμενος από την ατυχία μας, λέω καμιά φορά για την τύχη μας, όπως ένα καλάθι του Λαβάλ από τα έξι μέτρα. Συμβαίνει σε πολλές ομάδες, είναι ένα μέρος του αθλητισμού. Το ότι συνέβη σε εμάς, είναι επειδή ίσως είμαστε Πρωταθλητές Ευρώπης και πρέπει να κάνουμε διπλή και τριπλή προσπάθεια. Εμείς εξαναγκασμένοι να κερδίζουμε κάθε ματς, αντιμετωπίζουμε κάθε παιχνίδι με μεγάλο στρες. Θεωρώ πως εάν είμαστε πλήρεις, αυτή η ομάδα έχει μεγάλες δυνατότητες. Το παιχνίδι του Σίμονς έχει να κάνει με αυτό του Σπανούλη, εξαρτάται το παιχνίδι του Σίμονς από αυτό του Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός με εμένα προπονητή χτίστηκε γύρω από τον Βασίλη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια από τον κ. Ίβκοβιτς. Έτσι χτίστηκε, με παίκτες που μπορούν να παίξουν καλά με χημεία. Είμαστε σύνολο που μπορεί να παίξει καλά μαζί, αλλά αυτή η χημεία διαταράχτηκε από τους τραυματισμούς. Ελπίζω αυτή η ομάδα, με τις επιστροφές να παίξει όπως μπορεί και να φτάσει εκεί που θέλει».

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ρωτήθηκε γιατί οι περισσότεροι αντίπαλοι περιφερειακοί παίκτες κάνουν εξαιρετικά παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό και απάντησε πως «Επειδή αν θέλετε να σας πω την αλήθεια, σας το λέω ξεκάθαρα, λείπει ο Λο. Χωρίς υπεκφυγές. Να μην  τριγυρίζουμε πολύ γύρω από αυτό το θέμα. Ο Μάντζαρης αναγκάζεται να μαρκάρει και να οργανώνει. Αλλά αυτή τη στιγμή ο παίκτης που μπορεί να μαρκάρει τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, δεν αντικαταστάθηκε, και όλοι προσπαθούμε με ομαδική δουλειά να καλύψουμε αυτή μας την αδυναμία που είναι συγκεκριμένη».

Για την πίεση που φαίνεται να έχουν οι ξένοι παίκτες της ομάδας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε πως «καταρχήν πρέπει να παραδεχτούμε όλοι, εσείς που κάνετε το ρεπορτάζ και εγώ που είμαι εδώ ως προπονητής και ξέρω καλά ποιος είναι αυτός ο σύλλογος, πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο σύλλογο. Σας είχα πει και στο παρελθόν πόσο μεγάλοι παίκτες είχαν αποτύχει , είναι μεγάλο το βάρος και τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγαλύτερο. Τώρα ο κόσμος είναι πολύ θετικός σε σχέση με το παρελθόν, αναγνωρίζει ότι πήρε δύο σερί ευρωπαϊκά, στη συνείδηση όλων έχει περάσει πως πλέον αυτή η ομάδα είναι μια πετυχημένη ομάδα. Τα προηγούμενα χρόνια και αφού είχε φύγει ο κ. Ιωαννίδης από τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός για χρόνια δεν ήταν στο προσκήνιο, τώρα ο Ολυμπιακός έχει γυρίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο,  με δύο ευρωπαϊκά και ένα πρωτάθλημα.

Για έναν παίκτη που δεν θα κερδίσει την κερκίδα του Ολυμπιακού, είναι δύσκολη. Όπως με τον Πέρκινς πέρσι και φέτος με τον Κόλινς. Αυτή η αποδοκιμασία, η οποία δεν ήταν συντονισμένη, αλλά αυθόρμητη, δημιουργεί πίεση και στους άλλους ξένους της ομάδας, όχι μόνο σε αυτόν που αποδοκιμάστηκε. Όπως η ενθάρρυνση δεν επηρεάζει έναν άλλα όλη την ομάδα, έτσι και η αποδοκιμασία».

Για το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να κινηθεί για την απόκτηση παίκτη, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκαθάρισε πως «όλη μας η προσπάθεια είναι να μείνουμε ίδια ομάδα. Όλοι είμαστε πιο προσεκτικοί στις κινήσεις μας γιατί φέτος οι τραυματισμοί είναι πρωτόγνωροι. Για παράδειγμα ο τραυματισμός του Σπανούλη τον κράτησε 25 μέρες εκτός και έχασε τρία ματς Ευρωλίγκας. Προσπαθούμε λοιπόν στο μέτρο του δυνατού να το ελέγξουμε».