Skip to main content

Στο Καρπενήσι ο Ολυμπιακός

Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης οι Πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του (αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια αφού δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις) μίλησε για τη νέα σεζόν λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή για το Καρπενήσι…

Στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης οι Πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του (αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια αφού δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις) μίλησε για τη νέα σεζόν λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή για το Καρπενήσι…

Για τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας; Στο επίπεδο ακριβώς που μπορεί να φτάσει μία ομάδα που μαζεύεται από διακοπές. Για μας δεν είναι βέβαια ακριβώς διακοπές. Τα περισσότερα παιδιά ξεκίνησαν προετοιμασία από μόνοι τους και είναι σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για την εποχή. Όπως συνήθως γίνεται στο βουνό έχεις μεγαλύτερη ευκαιρία, περισσότερες ώρες, η ομάδα μένει όλη μαζί. Πιο πολύ να «δεθεί» εκτός γηπέδου, γιατί εντός γηπέδου γίνεται δουλειά και στην Αθήνα. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό επίπεδο κυρίως γιατί η ομάδα είναι περισσότερη ομοιογενής, από τη στιγμή που οι περισσότεροι παίκτες έχουν μείνει από πέρσι, κι αυτό μας κάνει πιο έτοιμους για την εποχή από τον οποιονδήποτε άλλον. Είμαστε πολλή αισιόδοξοι, γιατί θεωρώ έχουμε ταλέντο και καλή ομάδα.  

Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με τις λιγότερες μετεγγραφές; Δεν είναι ακριβώς ότι κάναμε δύο μεταγραφές. Πολλοί παίκτες δεν είχαν συμβόλαια από τους περσινούς. Εγώ θεωρώ ότι και αυτοί οι παίκτες είναι μεταγραφές. Δηλαδή και τους παίκτες που ανανεώσαμε. Η διοίκηση, οι πρόεδροι έκαναν καταπληκτική δουλειά σε αυτό, γιατί στόχος τους και στόχος μου, ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ομάδας όπως είδατε να παραμείνει. Θεωρώ ότι το καλοκαίρι κάναμε πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και τώρα μένει να εντάξουμε και τους δύο καινούριους παίκτες που έχουμε μέχρι τώρα στην ομάδα. Νομίζω ότι είναι πραγματικά αβαντάζ αυτό. Ομάδες αυτού του επιπέδου δεν μπορούν να αλλάζουν πολλούς παίκτες κάθε χρόνο, ιδίως όταν οι παίκτες που διαθέτουν από πέρσι έχουν αποδείξει ότι και νοοτροπία έχουν και ταλέντο.

Για το πόσο δύσκολη θα είναι η νέα σεζόν; Υπάρχει μία φράση κλισέ που λέγεται. Ότι είναι πιο δύσκολο να μείνεις στην κορυφή απ' ότι το να φτάσεις σε αυτήν, αλλά κάθε εγχείρημα έχει δυσκολία. Πόσο μάλλον όταν ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Στην Ελλάδα ξέρετε ότι ο ανταγωνισμός είναι πάντα δύσκολος, αλλά στην Ευρώπη ακόμη πιο δύσκολος. Ο Ολυμπιακός καλείται και λόγο ονόματος συλλόγου και λόγο του τι κατάφερε πέρσι, να είναι σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω ότι θα τα καταφέρει γιατί ότι ήταν να γίνει μέχρι τώρα, είναι ακριβώς αυτό που έγινε. Δηλαδή έγινε το καλύτερο. Τώρα, από κει και πέρα, πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε και να παρουσιάσουμε κάτι που να είναι ελκυστικό.

Για το αν έχει άγχος; Πολλοί με ρωτάνε και φίλοι μου, αν έχω στρες και άγχος. Θα έλεγα το τελείως αντίθετο. Τα πράγματα στον Ολυμπιακό είναι λυμένα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τους. Δηλαδή. Η υποστήριξη που έχεις από τους πάντες εδώ, εννοώ από τη διοίκηση, από το προσωπικό στα γραφεία, από τους συνεργάτες μου, είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Έτσι σε σχέση με αυτά που έκανα τα προηγούμενα χρόνια τώρα κάνω πολύ λιγότερα. Το θέμα είναι να διαχειριστείς λίγο την πίεση του αποτελέσματος μέσα στη χρονιά, αλλά αυτό πάντα σε κάνει πιο ήρεμο όταν έχεις ταλέντο σαν ομάδα και αν έχεις χαρακτήρα. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει αυτά τα πράγματα και ταλέντο και χαρακτήρα, τα παιδιά έχουν φοβερή νοοτροπία στο πως δουλεύουν και το πιο σημαντικό είναι όπως ξέρετε, ότι έχουν χημεία. Έχουν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, παράγοντας πολύ σημαντικός πάντα, για να πετύχεις στόχους.

Για το τι διαφορετικό θέλει να βάλει στην ομάδα; Φυσικά, δεν είμαι διαχειριστής είμαι προπονητής. Φυσικά και θέλω να βάλω καινούρια πράγματα μέσα στο παιχνίδι, το πώς είναι η φιλοσοφία μου και τι πιστεύω. Ξέρετε ότι ο τρόπος που έπαιξε η ομάδα πέρσι απεδείχθη και ήταν πάρα πολύ σωστός. Φάνηκε και από τα αποτελέσματα άλλωστε. Σίγουρα θα κρατήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της φιλοσοφίας του πως έπαιξε η ομάδα πέρσι και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια νέα κομμάτια στο παιχνίδι μας πιστεύω θα μας κάνουν καλύτερους.   

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ: Στόχος και οι τρεις τίτλοι…

Ο Κώστας Σλούκας γνωρίζει καλά τι θα πει προετοιμασία στο Καρπενήσι: Σίγουρα, κάθε προετοιμασία είναι επώδυνη, είμαστε έτοιμοι και ψυχολογικά και σωματικά, γιατί ξεκουραστήκαμε αρκετά φέτος το καλοκαίρι και ο καθένας είναι έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να βελτιωθεί και να βελτιώσει την ομάδα.

Όσο για τη νέα σεζόν; Έχει μείνει ο ίδιος κορμός που είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά από κει και πέρα, ξεκινάμε πάλι από την αρχή, λόγο του καινούριου προπονητή και της νέας φιλοσοφίας. Ο κάθε ένας είναι έτοιμος όπως είπα και πριν να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την βελτίωση της ομάδας πάνω από όλα. Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Όπως και να χει ο κορμός έχει μείνει ίδιος, το θέμα είναι ότι οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι που είναι και οι τρεις τίτλοι, απλά έχει ανέβει ο πήχης για τον λόγο ότι πέρσι κατακτήσαμε δύο τίτλους.   

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: Όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν πέρσι ο ρούκι στην προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» αλλά τώρα θεωρείται από τους παλιούς: Κατ' αρχήν να πούμε καλή σεζόν σε όλους, υγεία πάνω απ' όλα που είναι το σημαντικότερο στον αθλητικό τομέα. Η προετοιμασία πάει πολύ καλά προς το παρόν. Ευτυχώς ο μεγαλύτερος κορμός της ομάδας παραμένει και αυτό είναι πολύ καλό και πολύ θετικό. Γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον καλά, ο Δημήτρης (σ.σ. Μαυροειδής) και ο Στράτος (σ.σ. Περπέρογλου) που είναι τα νέα τα παιδιά, οι δύο νέοι παίκτες της ομάδας, τους έχουμε βάλει μέσα στο κλίμα, είναι και ελληνόπουλα οπότε τους γνωρίζουμε όλοι από τις Εθνικές ομάδες, είμαστε φίλοι. Από κει και πέρα, ο καθένας δίνει το 100% σε κάθε προπόνηση, για να μπούμε στη φιλοσοφία του νέου προπονητή και πιστεύω ότι όταν γυρίσουμε από το Καρπενήσι θα είμαστε έτοιμοι για να δούμε τα πρώτα δείγματα στα πρώτα φιλικά που θα παίξουμε.

Ο διεθνής γκαρντ αναφέρθηκε στο νέο «καπετάνιο» της ομάδας: Ο κόουτς μπορεί να έχει άλλη φιλοσοφία αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει τόσο πολύ τη φιλοσοφία που είχαμε πέρσι γιατί όπως είπαμε και πριν, ομάδα που κερδίζει γιατί να την αλλάξεις. Έχει τον δικό του τρόπο, έχει πολύ κίνηση στο παιχνίδι του, κάτι που μας το περνάει από τις πρώτες προπονήσεις. Κάπου στη μέση είναι. Κάπου στη φιλοσοφία που είχαμε πέρσι, κάπου στη φιλοσοφία του κόουτς. Πιστεύω θα βρούμε την κατάλληλη χημεία ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τον κατάλληλό μας εαυτό.   

Όσο για τους στόχους της ομάδας; Πιστεύω όσο δύσκολο είναι να πας στην κορυφή άλλο τόσο δύσκολο είναι να παραμένεις εκεί πέρα, γιατί όπως ξέρουμε, όλοι θέλουν να νικήσουν τον πρώτο και τον πρωταθλητή Ευρώπης. Μπορεί να έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση φέτος, γιατί πέρσι δεν είχαμε τόσες απαιτήσεις μπορώ να πω, ιδίως στην αρχή, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν και να φέρουμε και τους τρεις τίτλους εδώ πέρα (σ.σ. ΣΕΦ).

Όσο για την περσινή επιτυχία; Να πω την αλήθεια, δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Όταν το είχαμε κάνει δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει, αλλά το βλέπαμε πολλή στον κόσμο και στη χαρά που έδειχνε, στην ευγνωμοσύνη που είχε σε μας, που για τον κάθε αθλητή είναι ότι καλύτερο να βλέπει έξω τον κόσμο και τον συγχαίρει γι αυτό που έχει καταφέρει.