Skip to main content

Αγγελόπουλοι από καρδιάς…

Η 13η Μαΐου 2012 και περισσότερο η δεύτερη μέρα του Ιουνίου του 2012 αποτελούν δυο ημερομηνίες ιστορικές για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ. Για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο όμως είναι ακόμα πιο σημαντικές αφού έφεραν μαζί τους και μια τεράστια δικαίωση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια.

Η 13η Μαΐου 2012 και περισσότερο η δεύτερη μέρα του Ιουνίου του 2012 αποτελούν δυο ημερομηνίες ιστορικές για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ. Για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο όμως είναι ακόμα πιο σημαντικές αφού έφεραν μαζί τους και μια τεράστια δικαίωση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια.

Τα αφεντικά του Ολυμπιακού μίλησαν μετά το τέλος του πέμπτου τελικού για τα συναισθήματα που είχαν λίγα λεπτά μετά την ανάδειξη της ομάδας σε πρωταθλήτρια Ελλάδας 2012…

Η πρώτη τοποθέτηση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες, στους προπονητές, σ’ όλους όσους δουλεύουν για τον Ολυμπιακό. Η σημερινή επιτυχία μετά από 15 χρόνια να πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα είναι ιστορική, είναι μια μέρα ιστορική. Γίναμε πρώτα Πρωταθλητές Ευρώπης και τώρα Πρωταθλητές Ελλάδας. Δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ έτσι, ότι θα γινόταν μ’ αυτή τη σειρά, αλλά είναι πολύ γλυκό και πρωτόγνωρο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν τη χαραυγή. Ξημέρωσε. Είμαστε Πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης. Όταν το είπαμε, το πιστεύαμε. Κάποιοι γελούσαν. Ήταν μετά τον τελικό του κυπέλλου που είχαμε χάσει. Όταν ανταλλάσαμε ανακοινώσεις. Εμείς η διοίκηση έκανε ανακοινώσεις, η ομάδα προπονήσεις. Πάντα μαζί η ομάδα και η διοίκηση, πετύχαμε τους στόχους μας. Το πιστεύαμε, ξημέρωσε και νομίζω ότι ζούμε κάτι μοναδικό, ανεπανάληπτο που στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ νομίζω δεν έχει γίνει και δεν πιστεύω ότι θα ξαναγίνει. Δεν είναι μόνο το μπάτζετ, αλλά το πώς ξεκίνησε αυτή η ομάδα, τι έγινε το καλοκαίρι, τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια που ήμασταν στον Ολυμπιακό. Θυμάμαι όταν είχε πρωτοπάει ο Παναγιώτης στο σπίτι του κόουτς, εγώ ήμουν στην Αμερική στην πρώτη συνάντηση, του είχε πει ο κόουτς είστε ήρωες γι’ αυτά που γίνονται και πως τα αντιμετωπίζετε. Αυτά που ακολούθησαν μετά το καλοκαίρι νομίζω ότι δίνουν άλλη διάσταση κι άλλη σημασία στο σημερινό πρωτάθλημα και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν μια ομάδα που μεγάλη μερίδα του Τύπου την αμφισβήτησε έντονα, εντονότατα, ίσως σε σημείο υπερβολικό που πιστεύαμε ότι ζούμε κάπου αλλού. Διαβάζαμε απίστευτα πράγματα, απίστευτες αναλύσεις, ήταν όλα αποτυχημένα, ήταν όλα λάθος και μιλάμε όχι μόνο για φέτος αλλά και παλαιότερα. Δύναμη θέλει όταν είσαι κάτω, όχι όταν αποτύχεις, αλλά όταν για κάποιο λόγο τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση η απόφαση του Σισκάουσκας ο οποίος είχε ένα ακόμα χρόνο συμβόλαιο και σταμάτησε το μπάσκετ. Ένας πολύ μεγάλος αθλητής με τεράστιες εμπειρίες και αποφασίζει να κόψει το μπάσκετ. Είναι για μένα μια απίστευτη απόφαση. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να σταθείς όρθιος μ’ αυτά που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Όπως επίσης και στην Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο. Έχασε δυο παιχνίδια. Σάββατο και Τρίτη και έφυγε ο προπονητής, αλλάζει η ομάδα, μπορεί να είναι για καλύτερο ή για χειρότερο, αλλά η ομάδα αλλάζει. Απίστευτες οι πιέσεις κι αυτά που τραβάνε οι προπονητές, οι παίκτες και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Η πίεση είναι τεράστια. Ούτε μπορείς να απαντάς σ’ όλα τα δημοσιεύματα, απλά τα διαβάζεις και ίσως σε πεισμώνουν πιο πολύ.

Έχουμε διαβάσει απίστευτα πράγματα από έγκυρους δημοσιογράφους, ότι αυτή η ομάδα ούτε στο Τοπ-16 θα πάει και με ανάλυση και τεκμηρίωση. Πολλοί ρώταγαν αν πιστεύαμε σ’ αυτή την ομάδα; Πιστεύαμε. Έχουμε κάνει ατέλειωτες συζητήσεις με τον κόουτς πάντα σε πολύ καλή συνεργασία, πάντα με λύσεις σ’ όλα τα προβλήματα. Ο στόχος ήταν το πρωτάθλημα, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να φαίνεται το ευρωπαϊκό. Η ομάδα το πίστευε. Έχουμε μιλήσει με τους παίκτες και στα αποδυτήρια. Άλλο τι λέμε προς τα έξω κι άλλο τι γίνεται. Φέτος αυτά που γίνονταν στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού δεν έβγαιναν προς τα έξω. Έχουν γίνει πολλά σκηνικά, πολλές συζητήσεις, με ένταση, με αγάπη, με στήριξη, έχουν γίνει πολλά πράγματα και δεν έχει βγει τίποτα προς τα έξω. Είναι νέα παιδιά, κάποια στιγμή ίσως να απαιτήθηκε παραπάνω αυστηρότητα απ’ ότι έπρεπε, έγινε και σαν μια οικογένεια τα βρήκαμε και είμαστε ενωμένοι και ευτυχισμένοι. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον κόουτς, σ’ όλο το προπονητικό επιτελείο, στον κύριο Αγγέλου, τον κύριο Κέσαρ, τον Χρήστο Μαρμαρινό, τον Μίλαν Τόμιτς, σ’ όλη την ομάδα, σ’ όλους τους παίκτες, στον αρχηγό μας τον Βασίλη Σπανούλη που έχει ακούσει απίστευτα πράγματα. Συγχαρητήρια σ’ όλη την ομάδα. Αυτό το κύπελλο πάνω απ’ όλα στον κόσμο του Ολυμπιακού και σ’ όλους τους φιλάθλους, σ’ εκείνους που δάκρυσαν εκείνη τη μέρα αλλά και σ’ όλο τον κόσμο και τους ευχαριστούμε πολύ.

Για την ανακοίνωση αποχώρησης τους…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση δεν άφηνε περιθώριο γιατί δεν υπήρχε περιθώριο. Το εννοούσαμε 100%, το εννοούσαμε 1000% και γι’ αυτό δάκρυσαν και δακρύσαμε κι εμείς τότε. Έτσι ήταν όμως γιατί δεν πήγαινε άλλο. Είχαμε δοκιμάσει τα πάντα. Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός δεν έμεινε ακέφαλος. Με τον κόουτς συναντηθήκαμε αμέσως μετά την ανακοίνωση, μετά από δυο, τρεις μέρες και είπαμε να πάμε για μια μεταβατική σεζόν, ίσως ο κόουτς το παρεξήγησε αυτό λίγο, το μεταβατική, τι σημαίνει μεταβατική. Στην Ελλάδα όλα είναι μεταβατικά. Και πήγαμε βδομάδα, βδομάδα με συνεχείς συζητήσεις και επαφές, ώστε ο Ολυμπιακός να έχει μια ανταγωνιστική ομάδα μέχρι να βρεθεί μια λύση. Δεν εμφανίστηκε κανένας σοβαρός που να έχει ενδιαφέρον για την ομάδα. Ήταν μια διαδικασία συνεχής. Δεν υπήρχε κάποια μέρα που είπαμε ότι αλλάζει κάτι και ούτε αλλάζει η τρομαχτική επένδυση και οικονομική και προσπάθειας και χρόνου, η οποία δεν ανταμείφθηκε για κάποιους λόγους εξωαγωνιστικούς. Επενδύθηκαν τρομαχτικά κεφάλαια. Απ’ ότι φαίνεται ήταν λάθος να επενδύεις σε παίκτες και προπονητές. Αυτό όμως δεν αλλάζει.

Για το αν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Παναγιώτης είχε πει στην παρουσίαση της ομάδας στην πρώτη χρονιά του κυρίου Ίβκοβιτς ότι φέραμε τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης. Το πιστεύαμε αυτό και φάνηκε.

Για το μέλλον τους στον Ολυμπιακό…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα δεν απαντήσουμε για το μέλλον, έχουμε να πάμε στον Βέρτη μετά…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε σχεδιάζουμε ούτε δυναστείες, ούτε αυτοκρατορίες. Ζούμε τη στιγμή, θα πανηγυρίσουμε κι άλλο γιατί έχει να γίνει πολύ πανηγύρι ακόμα.

Για το αν πείσμωσαν με τα δημοσιεύματα που έκαναν κριτική στην ομάδα… 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μας πείσμωσαν οι δημοσιογράφοι, οι τελευταίοι ήταν αυτοί οι κάποιοι. Αυτό που μας πείσμωσε υπάρχει στην ανακοίνωση μας με ονόματα και διευθύνσεις.

Για την παρουσία των φιλάθλων του Ολυμπιακού στους τελικούς…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κόσμος ήταν και στα τρία παιχνίδια σχεδόν άψογος όπως ήταν και πολύ καλή η παρουσία του δικού μας κόσμου στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζω ότι βγήκε μια ιστορική απόφαση από την Ευρωλίγκα, εννοώ για την τιμωρία του Παναθηναϊκού και των 15.000 σε μας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον και θα το βρείτε είναι το σκεπτικό των δυο αποφάσεων όσον αφορά το φίλαθλο κόσμο και τη συμπεριφορά του.

Για το τι έμαθαν από τη φετινή σεζόν…


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η φετινή ομάδα είχε δίψα από νέα παιδιά που σίγουρα δεν υπήρχε στις προηγούμενες ομάδες, ίσως να μην είχε και το άγχος του φαβορί που είχε η ομάδα του 2010 αλλά εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τελικό στο Παρίσι.

Για το αν θεωρούν πως το τελευταία διάστημα έχει μειωθεί το αίσθημα αδικίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει μεγιστοποιηθεί η αδικία, έχουν γίνει δηλώσεις, έχουν γίνει απίστευτα πράγματα. Περιμένουμε ακόμα να βρούμε ξενοδοχείο στο Λας Πάλμας. Ψάχνουμε κι εμείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα βρω για τον Μάνο Παπαδόπουλο και τον Ζαβλανό διακοπές στο Λας Πάλμας να τους στείλω. Δεν βρίσκανε ξενοδοχείο να στείλουν τους διαιτητές μετά και τους έστειλαν για να μην είναι σήμερα εδώ.

Για το πότε πίστεψαν ότι τη φετινή χρονιά θα μπορούσαν να φτάσουν στην κορυφή…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το κομβικό ματς ήταν το παιχνίδι με τη Γαλατά εδώ μέσα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν κερδίσουμε τη Γαλατά μιλήσαμε μεταξύ μας και κάναμε κάποιες σκέψεις μέχρι Κωνσταντινούπολη. Σεμνές και κρυφές.

Για το αν έγιναν και σε ποιο σημείο πιο σοφοί μετά τη φετινή σεζόν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι αντιμετωπίσαμε με σεμνότητα, ταπεινότητα και υπομονή αυτό το πρότζεκτ, το οποίο εμείς μπορεί να το πιστεύαμε μέσα μας, αλλά είχαμε πολλές ατυχίες, ο κόουτς είχε πει ότι η ομάδα θα δέσει τον Ιανουάριο κι αυτό έγινε τελικά πραγματικότητα. Επίσης αυτό που είπε ο κόουτς για την αγωνιστική και εργομετρική προετοιμασία, το να ξεκινά ο Ολυμπιακός με τέτοια ενέργεια στο τέταρτο δεκάλεπτο είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε καμία ομάδα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγάλο μας όπλο και με τη Σιένα και στο Φάιναλ Φορ και στους τελικούς. Δε νομίζω ότι κάποια άλλη ομάδα στην Ευρώπη ξεκινά το τέταρτο δεκάλεπτο καλύτερα από τον Ολυμπιακό.

Για τη βοήθεια του κόσμου στην ομάδα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι βγάλαμε το χειμώνα με 3500 κόσμο ήταν μια πραγματικότητα, δεν ήταν πικρία. Ο κόσμος λογικό ήταν να έχει απογοητευτεί, εδώ εμείς απογοητευτήκαμε και βγάλαμε ανακοίνωση αποχώρησης. Μπορεί αυτό να μας στενοχώρησε αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να γεμίζει το γήπεδο όταν βλέπει πως έχουμε δοκιμάσει μ’ όλους τους τρόπους, με εκατομμύρια ευρώ, όταν έχουμε φτιάξει ομάδες φοβερές. Και φέτος είδε ότι αυτή η ομάδα δένει και ήρθε κοντά μας. Δεν έχουμε όμως πικρία με τον κόσμο. Αυτός είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού, αυτόν αγαπάμε.