Skip to main content

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης μπήκαν στο Πατριαρχείο

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επισκέφτηκαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επισκέφθηκαν οι Πρωταθλητές Ευρώπης πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες του επισκέφτηκαν τον Παναγιότατο όπως είχαν κάνει και στις 3 Οκτωβρίου στην αρχή της σεζόν, αλλά αυτή τη φορά είχαν μαζί τους και το βαρύτιμο τρόπαιο που αντιστοιχεί στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κύριοι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος υποδέχθηκαν τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τους παίκτες του στην είσοδο του Πατριαρχείου και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του θρόνου όπου τους υποδέχθηκε ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης και πραγματοποίησε την ακόλουθη ευχή προς τους Πρωταθλητές Ευρώπης: «Εκφράζω τη μεγάλη και ειλικρινή χαρά μου, τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου γι’ αυτό το μεγάλο σας επίτευγμα, το να γίνει ο Ολυμπιακός, η Ελλάδα, πρωταθλητής Ευρώπης. Αγωνιστήκατε σκληρά μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, όπως πληροφορήθηκα. Αυτό μας δίνει ένα σπουδαίο μάθημα για τον αγώνα της ζωής, όχι για το μπάσκετ μόνο. Πρέπει να αγωνιζόμαστε με θέληση, σθεναρώς μέχρι την τελευταία στιγμή ενός αγώνα, μιας προσπάθειας. Δεν πρέπει να καταθέτουμε τα όπλα ενώπιον οποιασδήποτε δυσκολίας. Αυτό είναι ένα δίδαγμα που το χρειάζεται γενικώς σήμερα η Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και τις δυσκολίες που ζούμε όλοι, αυτό το διάστημα και ιδιαιτέρως μετά τις εκλογές της 5ης Μαΐου. Χρειάζεται προσπάθεια, καλή θέληση, αγωνιστικό φρόνημα, μέχρις ότου πετύχει ο καθείς το ποθούμενο. Ο Ολυμπιακός είναι άξιος πολλών συγχαρητηρίων, μας κάνατε να αισθανόμαστε υπερήφανοι ενώπιον της παγκοσμίου αθλητικής γνώμης ως προς τον αθλητισμό. Είναι μια επιτυχία του Ολυμπιακού, μια επιτυχία της Ελλάδος, μια επιτυχία του αθλητικού ιδεώδους. Σας συγχαίρουμε εκ βάθος καρδίας και ευχόμαστε εις το μέλλον και ο Ολυμπιακός, η Ελλάδα γενικότερα στον παγκόσμιο στίβο να έχετε πάντοτε τέτοιες χαρές, επιτυχίες, επιτεύγματα που θα δίνουν θάρος και χαμόγελο στον ελληνικό λαό, ιδιαιτέρως τώρα που χρειάζεται το χαμόγελο.

Καμιά φορά βέβαια όταν αγωνίζεται κανείς, το λέγω πάντοτε όταν υποδέχομαι αθλητές, μπορεί και να χάσει. Δεν πρέπει να απελπίζεται, να απογοητεύεται αλλά να ελπίζει ότι την επόμενη φορά θα κερδίσει. Προχθές, οι οπαδοί της Γαλατασαράι πανηγύρισαν εδώ το πρωτάθλημα Τουρκίας, τώρα εσείς, εμείς όλοι, πανηγυρίζουμε το θρίαμβο του Ολυμπιακού και σας προπέμπουμε με αισθήματα μεγάλης περηφάνιας, ενθουσιασμού, χαράς και με πολλές συμπαθητικές και πατριαρχικές ευχές γι’ αυτά τα οποία έχετε ως οράματα στη ζωή σας, γιατί είστε νέοι άνθρωποι και αγαπάτε το να αγωνίζεστε. Αυτά όλα θα σας βοηθήσει ο Άγιος Θεός να τα πραγματοποιήσετε. Χαιρόμαστε όλοι που ο Ολυμπιακός απέσπασε αυτό το θρίαμβο, αυτή τη νίκη, υπό την προεδρία, την ηγεσία της οικογένειας Αγγελόπουλου, η οποία όπως έλεγα και χθες, σ’ αυτόν εδώ το χώρο, συνέδεσε το όνομά της δια παντός με τη ζωή και την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς είναι αυτή η οικογένεια που μας χάρισε αυτόν τον Πατριαρχικό Οίκο ο οποίος και σας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή. Δε θα λησμονήσουμε τη μεγάλη ευεργεσία των Αγγελόπουλων χάρις στην οποία αποκτήσαμε ένα αξιοπρεπή οίκο. Ήμασταν εμπερίστατοι μετά την πυρκαγιά του 41. Αυτό κράτησε σχεδόν μισό αιώνα. Δεν είχαμε την άδεια των τουρκικών αρχών για να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, κι αν θα την είχαμε και νωρίτερα, αμφιβάλω πολύ αν θα είχαμε τα χρήματα για να χτίσουμε το σπίτι. Ο Θεός τα υπολόγισε έτσι, ώστε όταν πήραμε την άδεια έστειλε τον πατέρα Αγγελόπουλο, τον μακαριστό Παναγιώτη που τον έχουμε πάντα εδώ ψηλά και τον βλέπουμε και τον ευγνωμονούμε, ο οποίος συνεβουλεύθει, συνεργάστηκε με τη σύζυγό του, τη μακαριστή αρχόντισσα Ελένη, με τους δυο γιούς του και όλοι μαζί αποφάσισαν χωρίς καμία δυσκολία να κάνουν αυτή τη μεγάλη δωρεά προς το Οικομενικό Πατριαρχείο. Τον Πατριαρχικό Οίκο εγκαινιάσαμε το Δεκέμβριου του 1989, όταν συμπληρώθηκαν 20 χρόνια εισηγήθηκα στη Σύνοδο και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μνημόσυνο στον μακαριστό Μέγα Λογοθέτη Παναγιώτη, κι έτσι θελήσαμε με αυτό το μνημόσυνο, είκοσι χρόνια μετά τα εγκαίνια του Πατριαρχικού Οίκου να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη μας. Αυτά τα ευγνώμονα αισθήματα μας, σας συνοδεύουν κύριε Κωνσταντίνε Αγγελόπουλε, φίλτατε, και τα αγαπητά σας παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο και πάντοτε θα σας είμαστε ευγνώμων και για τον Πατριαρχικό Οίκο και για τη σημερινή μεγάλη χαρά και περηφάνια. Επί τη ευκαιρία, σας ευχαριστώ για τα πολύ ωραία βιβλία που μας στέλνετε κάθε φορά που συναντάτε ένα ωραίο βιβλίο στις εκδόσεις των Αθηνών.

Στον προπονητή ιδιαιτέρως συγχαρητήρια διότι οι κόποι σας δεν πήγαν χαμένοι. Και σ' όλους εσάς μαζί, και στον καθένα χωριστά θερμά συγχαρητήρια και εις άλλες πολλές επιτυχίες».

Ακολούθως ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το γεγονός ότι άλλαξε το πρόγραμμά του για να δεχθεί την επίσκεψη της «ερυθρόλευκης» αποστολής: «Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, πάντα για τα καλά σας λόγια κι επειδή αλλάξατε το πρόγραμμά σας για να δεχθείτε τον Ολυμπιακό και τα παιδιά που έκαναν τέτοια προσπάθεια, ένα μεγάλο άθλο».