Skip to main content

Η μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και τον V-Span

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Magna della Pontificia Università Urbaniana στην πόλη του Βατικανό, η 12η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca.

Tα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς παγκοσμίως που προάγουν τον πολιτισμό, τον επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, τις ανθρώπινες αξίες και δίνουν βήμα σε διακεκριμένους νέους στους τομείς τους από όλη την υφήλιο.

Η Ελλάδα, με 35μελή αποστολή, ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου και φέτος έδωσε το παρών δυναμικά με δύο βραβεύσεις. Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Επιστήμη της Παλαιοντολογίας ήρθε στην Ελλάδα και στην Καθηγήτρια Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά. Το σπουδαιότερο επίτευγμα της ανασκαφικής ομάδας Τσουκαλά είναι η ανακάλυψη στη Μηλιά Γρεβενών του μεγαλύτερου χαυλιόδοντα από μαστόδοντα 5,02 μέτρων παγκοσμίως (χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή), 3.000.000 χρόνων που απέσπασε και το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες.

Η Ευαγγελία Τσουκαλά μοιράστηκε το Βραβείο με τον διάσημο Ολλανδό ερευνητή Παλαιοντολογίας Dick Mol με το τεράστιο εθελοντικό του έργο παγκοσμίως και την σπουδαία του προσφορά στην επιστήμη της Παλαιοντολογίας.

Μεγάλη τιμή και αναγνώριση για τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας, Βασίλη Σπανούλη, αλλά και για την χώρα, αποτέλεσε το Διεθνές Βραβείο Αθλητισμού για το μεγάλο του ταλέντο, το ήθος του και τις αθλητικές του επιδόσεις. Κατά την διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο με δήλωση του αθλητή γιατί η βράβευσή του θα γίνει στην Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου πριν από την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός – Galatasaray και μετά το τέλος του αγώνα θα δοθεί συνέντευξη τύπου.

Εκτός των δυο Ελλήνων τιμήθηκαν ακόμα η Όλγα Sutulova, η οποία πρωταγωνιστεί και στην ταινία του Γ. Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το  χαβιάρι». , ο 16χρονος Jack Andraka, μαθητής λυκείου από τις ΗΠΑ, που έγινε διάσημος παγκοσμίως για τον αισθητήρα που ανακάλυψε για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα, ο εννιάχρονος Vitalii Nechaiev από την Ουκρανία, με το απόλυτο Βραβείο (Premio Assoluto 2013).

Ο Vitalii μέχρι τα 3 του χρόνια θεωρούνταν κωφάλαλος και σήμερα είναι μια παγκόσμια διάνοια στην ιστορία, φιλέλληνας και λάτρης της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Από τα 9 του χρόνια είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στο Bohdan Khmelnytskyy και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Cherkasy.

Από τον Καρδινάλιο Dario Castrillon Hoyos, παρουσία του Προέδρου Don Bruno Lima και της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη, βραβεύτηκε με το Βραβείο Πολιτισμού ο Καρδινάλιος Peter Turkson για το μεγάλο του έργο στον πολιτισμό, την ειρήνη και την ανθρωπότητα. Ο Καρδινάλιος Peter Turkson από την Γκάνα ήταν ο επικρατέστερος πριν από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκο για τον Παπικό θρόνο.

Τέλος , βραβεύτηκε και ο νεαρός Ιταλός Maurizio Nobili βραβεύτηκε στον τομέα της οικονομίας.  Ο Βασίλης Σπανούλης δεν παρευρέθηκε στη βράβευση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων με τον Ολυμπιακό και θα παραλάβει το βραβείο του πριν το τζάμπολ του αγώνα με τη Γαλατασαράι. Τη στιγμή που ανακοινώθηκε η βράβευση του, στην οθόνη της αίθουσας προβλήθηκε μήνυμα του αρχηγού των «ερυθρόλευκων» προς τους παρευρισκόμενους στα Ιταλικά, ενώ μέσω της κυρίας Μπαφατάκη δόθηκαν στους Jack Andraka και Vitalii Nechaiev δυο μπλούζες με την υπογραφή του.