Skip to main content

Βαριά ήττα στο Κάουνας

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε κατώτερος των προσδοκιών στο Κάουνας και ηττήθηκε από την Ζαλγκίρις με 69-94, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Ο προπονητής της ομάδας μας, Γιώργος Μπαρτζώκας, στερήθηκε των υπηρεσιών του Γιώργου Πρίντεζη (ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να ταξιδέψει στην Λιθουανία), ενώ κατά την διάρκεια της αναμέτρησης "έχασε" δύο ακόμη παίκτες. Ο Τέϊλορ Ροτσέστι τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να αγωνιστεί στο δεύτερο μέρος, ενώ από το 24' και μετά νοκ άουτ τέθηκε και ο αρχηγός, Βασίλης Σπανούλης.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ήταν το ντεμπούτο του 17χρονου γκαρντ, Αλέξανδρου Νικολαϊδη, στην Ευρωλίγκα!

Εκμεταλλευόμενη τα άστοχα περιφερειακά σουτ της ομάδας μας, αλλά και τα πολλά της λάθη (συνολικά 5 στο πρώτο δεκάλεπτο, έναντι μόλις 1 των Λιθουανών), η Ζαλγκίρις πήρε μια διαφορά 7π. (18-11) στο 7'. Με δύο σερί τρίποντα διά χειρός Παπανικολάου και Ρούμπιτ ο Ολυμπιακός πλησίασε στον πόντο (18-17), αλλά οι γηπεδούχοι αντέδρασαν άμεσα. Με πιεστική άμυνα και καλή κυκλοφορία της μπάλας απάντησαν με ένα επί μέρους σκορ 16-3 και εκτόξευσαν τον δείκτη της διαφοράς στους 14π. (34-20 στο 14'). Οι "ερυθρόλευκοι" εξακολούθησαν να μην έχουν ρυθμό στην επίθεση, όμως, η αστοχία των παικτών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (οι οποίοι, πάντως, ήταν αλάνθαστοι στην 2η περίοδο) από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, τους επέτρεψε να μειώσουν στους 9π. (46-37) με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, δεν βελτίωσε στο ελάχιστο την εικόνα του στην επανάληψη, ούτε στην άμυνα, αλλά ούτε και στην επίθεση. Αντίθετα, η Ζαλγκίρις συνέχισε να "πυροβολεί" από την γραμμή των 6.75μ. εκτοξεύοντας την διαφορά στους 24π. (69-45) στο 29'. Σάσα Βεζένκοφ, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Γουέιντ Μπόλντγουϊν προσπάθησαν να "μαζέψουν" τη διαφορά και μείωσαν στους 15π. (77-62 στο 34'), όμως, η Ζαλγκίρις "χτύπησε" και πάλι από την περιφέρεια, ανέκτησε τον απόλυτο έλεγχο και έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 22-17, 46-37, 69-48, 94-69.

Ζαλγκίρις (Γιασικεβίτσιους): Γουόλκαπ 12 (2), Ρίβερς 12 (4), Λεκαβίτσιους 11 (1τ), Χάγιες 2 , Βένσκους, Γιανκούνας 1, Λουκοσιούνας, Μιλάκνις 19 (5), Γκέμπεν 12, Γιοκουμπάιτις 7, ΛεΝτέι 7, Ουλανόβας 11 (2)

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ρότσεστι 6 (1), Μπόλντγουϊν 9, Πολ 7 (1), Νικολαΐδης, Κόνιαρης 2 , Σπανούλης 5 (1), Μιλουτίνοφ 8 (13 ριμπάουντ), Βεζένκοφ 15 (1), Παπανικολάου 3, Ρούμπιτ 10 (1), Έλις 4

 Άμυνα και τραυματισμοί καθόρισαν το αποτέλεσμα

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Θέλω να συγχαρώ την Ζαλγκίρις, έπαιξε ένα συγκροτημένο παιχνίδι. Για εμάς ήταν μια δύσκολη διαδικασία το να κερδίσουμε αυτή την αναμέτρηση, έχοντας χάσει δύο έμπειρους παίκτες μας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, όπως είναι οι Σπανούλης και Ρότσεστι. Εξαιτίας της απουσίας τους χάσαμε την δημιουργία στο παιχνίδι μας, χάσαμε την καθοδήγηση, χάσαμε σκορ. Παίξαμε το ματς με γκαρντ που δεν έχουν την εμπειρία για αυτό το επίπεδο. Ξεκινήσαμε το παιχνίδι άσχημα στην άμυνα, ήμασταν χαλαροί. Τα πρώτα είκοσι λεπτά η Ζαλγκίρις είχε 1 λάθος και αυτό είχε να κάνει με το ότι δεν υπήρχε πίεση από την πλευρά μας. Ξέρουμε πως έχουν δύο καλούς σουτέρ, οι οποίοι σκοραραν 19 και 12 πόντους αντίστοιχα, αναφέρομαι στους Μιλάκνις και Ρίβερς. Είχαν σχεδόν 64% από την γραμμή του τριπόντου, οπότε ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμάς. Αυτή, όμως, είναι η Ευρωλίγκα. Θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, να είσαι υγιής και να είσαι έτοιμος για τέτοιου είδους παιχνίδια. Εμείς δεν ήμασταν απόψε, αλλά πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας για το επόμενο ματς, το οποίο είναι σε δύο μέρες και δεν ξέρουμε πόσους παίκτες θα έχουμε".

Ερωτηθείς για τη σοβαρότητα των τραυματισμών των Σπανούλη και Ρότσεστι, απάντησε: "Δεν ξέρουμε ακόμη. Ο γιατρός είπε ότι τόσο ο Σπανούλης, όσο και ο Ρότσεστι θα υποβληθούν σε μαγνητική. Όμως, όσον αφορά στον Ρότσεστι είναι απόλυτα σίγουρο πως θα μείνει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες εκτός δράσης. Ο Σπανούλης ταλαιπωρείται από τον αστράγαλό του, στον οποίο είχε κάνει επέμβαση τον τελευταίο χρόνο. Οπότε θα δούμε αύριο ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα".

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν τα άσχημα περιφερειακά ποσοστά των "ερυθρολεύκων" οφείλονται στην καλή άμυνα της Ζαλγκίρις ή στην κακή βραδιά των παικτών του, είπε: "Είναι και τα δύο πάντα. Έκανε πολύ καλή δουλειά στην άμυνα η Ζαλγκίρις, αλλά την ίδια ώρα εμείς εμφανιστήκαμε αρκετά διστακτικοί. Παρότι όταν περνούσαμε την μπάλα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη είχαμε εύκολες επιλογές, να διεισδύσουμε, να δημιουργήσουμε περισσότερα πράγματα... Δυστυχώς, όπως προανέφερα, χάσαμε δύο παίκτες κατά την διάρκεια του αγώνα. Και οι παίκτες αυτοί είναι οι βασικοί μας δημιουργοί, συνεπώς δεν είχαμε τρόπο να δημιουργήσουμε. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Είχαμε περισσότερα ριμπάουντ, είχαμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ασίστ, αλλά για μία ακόμη φορά θέλω να αναφέρω πως ήμασταν χαλαροί στην άμυνα, την ώρα που έπρεπε να παλέψουμε και να παίξουμε με σκληράδα. Εμείς, όμως, δεν το κάναμε".