Skip to main content

Τον "λύγισε" η Άλμπα

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΣΕΦ από την Άλμπα Βερολίνου με 86-93, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την υπεροχή τους στην ρακέτα και προηγήθηκαν με 12-6 στο 5'. Η γερμανική ομάδα, ωστόσο, πίεσε στην άμυνα, άνοιξε πυρ από τα 6.75μ. και προσπέρασε για πρώτη φορά στο παιχνίδι στο 11' (24-25). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάτεψε την τράπουλά, όμως, ο Ολυμπιακός εξακολούθησε να μην βρίσκει ρυθμό. Αντίθετα, η Άλμπα συνέχισε να εκτελεί με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (είχε 9/14 τρίποντα στο α' μέρος), με αποτέλεσμα να ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι (30-41 στο 16') και να κλείσει το πρώτο εικοσάλεπτο στο +8 (42-50).

Ο Έρικσον συνέχισε να βλέπει το "ερυθρόλευκο" καλάθι σα βαρέλι (49-56 στο 24'), όμως, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν υπομονή στην επίθεση, πέρασαν τη μπάλα στην ρακέτα στον Νικολα Μιλουτίνοφ και κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω (71-68 στο 30'). Στο σημείο αυτό η άμυνα της ομάδας μας αδράνησε, οι Έρικσον και Γκεντράιτις ... έπιασαν και πάλι δουλειά από τα 6.75μ. και (εκμεταλλευόμενοι και τις κακές επιθετικές επιλογές των "ερυθρολεύκων") οι παίκτες του Αϊτο Ρενέσες "έχτισαν" μια διαφορά 9π.(73-82 στο 33'). Με σούπερ άμυνα και ένα επί μέρους σκορ 13-5 η ομάδα μας μείωσε στον πόντο (85-86) 28.4'' για το τέλος. Ωστόσο, το άστοχο τρίποντο του αρχηγού, σε συνδυασμό με το αντιαθλητικό φάουλ που τον χρέωσαν οι διαιτητές στην συνέχεια, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Γερμανών, καθώς όλο αυτό μεταφράστηκε σε 4-0 (με 4/4 βολές διά χειρός Γκεντράιτις και Σίκμα).

Δεκάλεπτα: 22-19, 42-50, 71-68, 86-93.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ρότσεστι 2, Μπάλντουιν 6, Πολ 4, Κόνιαρης 11 (3), Σπανούλης 14 , Μιλουτίνοφ 15 , Βεζένκοφ 7 (1), Πρίντεζης 15 (9 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Παπανικολάου 7 (1), Ρούμπιτ 5

Άλμπα (Ρενέσες): Σίβα 12 (2), Γκιφάι 4, Έρικσον 22 (6), Μάτισεκ, Σνάιντερ, Χέρμανσον 18 (1), Όγκμπε 3 (1), Γκεντράιτις 15 (3), Τίμαν 4, Κάβανο, Νόκο 4, Σίκμα 11

"Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Δεν θεωρώ πως έγινε κάτι απρόσμενο απόψε. Λίγο πολύ η ομάδα μας είναι φτωχή αμυντικά. Προσπαθήσαμε σκληρά να επιστρέψουμε στο παιχνίδι και δεν έχω παράπονο για αυτό. Ξεκινήσαμε το παιχνίδι και δώσαμε έμφαση σε αυτό στο πλάνο μας ότι δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να νιώσουν αυτοπεποίθηση, γιατί πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα στο σουτ. Τους επιτρέψαμε να ευστοχήσουν σε 9/14 στο πρώτο μέρος, οπότε σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού αποτύχαμε. Αν δείτε τα στατιστικά του αγώνα συνολικά θα δείτε πως σε κάθε κατηγορία ήμασταν καλύτεροι ή λίγο πολύ υπήρχε ισορροπία. Με εξαίρεση στα τρίποντα που είχαν 56% που είναι μεγάλος αριθμός για εκτός έδρας παιχνίδι. Ουσιαστικά η άμυνα ήταν το πρόβλημα, κάτι που δεν είναι κάτι νέο για την ομάδα μας. Στην επίθεση είχαμε την επιθυμία να πασάρουμε, να παίξουμε ομαδικά. Αυτός ήταν ο δεύτερος στόχος μας. Πριν το παιχνίδι είπα ότι ο Ολυμπιακός είναι μια από τις δύο τελευταίες ομάδες στις ασίστ στην λίγκα. Στον αγώνα με την Βαλένθια και απόψε είχαμε 22-23 ασίστ που είναι πολύ καλός αριθμός. Οπότε για την μη εγωιστική προσπάθεια που κάναμε και τον μη εγωιστικό τρόπο που παίξαμε δεν μπορώ να παραπονεθώ. Έπρεπε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Ήταν πολύ σημαντικό, όπως κάθε αγώνας. Όμως, όπως ξέρετε δεν υπάρχει εύκολο ματς. Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους. Το συμπέρασμά μου είναι ότι τελικά κάναμε το παιχνίδι τους".

Ερωτηθείς για τι μπορεί να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί η αμυντική παρουσία του Ολυμπιακού, απάντησε: "Υπάρχει ένα δεδομένο του πόσους παίκτες που έχουν έφεση σε αυτόν τον τομέα έχεις. Ένα δεύτερο είναι πως δεν έχω την αίσθηση ότι δεν είχαμε τη διάθεση να παίξουμε άμυνα σήμερα. Πιστεύω πως είχαμε. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες αδυναμίες ατομικά σε παίκτες. Το πιο σημαντικό είναι πως για να χτίσεις μια καλή αμυντική ομάδα απαιτείται χρόνος. Δεν έχει σχέση μόνο με την προσπάθεια του κάθε ενός, αλλά με τη συνολική παρουσία, με συνεργασίας κτλ. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί καλοί περιφερειακοί παίκτες σκόραραν πολλούς πόντους εναντίον της ομάδας μας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχεις ένα γκαρντ που δεν μαρκάρει καλά. Έχει να κάνει και με τις συνεργασίες. Δεν θα ήθελα να πω τίποτα για το παρελθόν και το πως δούλεψαν οι προηγούμενοι προπονητές. Το μόνο που θα ήθελα να πω επί τη ευκαιρία είναι να αναφερθώ στον προηγούμενο προπονητή και να καταθέσω την εκτίμησή μου. Ο κύριος Κεμζούρα είναι ένας τζέντλεμαν και πολύ καλός προπονητής". 

Όταν του ζητήθηκε να πει ποιος είναι ο στόχος του για τη φετινή σεζόν, απάντησε: "Στόχος είναι το επόμενο παιχνίδι. Και πριν το παιχνίδι γινόντουσαν αναφορές και έλεγαν πως έχουμε τέσσερα εύκολα ματς και μπορούμε να κάνουμε τέσσερις νίκες, όμως, η Ευρωλίγκα πάρα πολύ γρήγορα σε προσγειώνει. Και όχι μόνο εμάς, αλλά όλες τις ομάδες. Όποιος βλέπει το πρόγραμμα και βλέπει βάθος αγώνων είναι σίγουρο πως δεν θα έχει την βαθμολογική συγκομιδή που περιμένει. Οπότε θα το πω μία ακόμη φορά και δεν θα το ξαναπώ: Στόχος είναι η επόμενη προπόνηση και ο επόμενος αγώνας, ειδικά αυτή την περίοδο. Δεν διάλεξα το υλικό, όμως, από τη στιγμή που αποφάσισα να έρθω τώρα και όχι το καλοκαίρι δεν μπορώ να έχω κάθε φορά δικαιολογίες. Είμαι προπονητής της ομάδας και με το ρόστερ που έχω θα κοιτάξουμε να βελτιωθούμε. Προφανώς έχουν φύγει δύο παίκτες εδώ και δύο μέρες. Θα κάνουμε σε συνεργασία με τη διοίκηση μια προσπάθεια να δούμε την αγορά. Όμως, επειδή έχουμε δύο σερί ματς σε τόσες λίγες μέρες δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Είπαμε να παίξουμε αυτά τα ματς και να δούμε τι είδους παίκτες χρειαζόμαστε. Κάτω από αυτό το πρίσμα αυτό το ματς μου έδωσε μια καλή εικόνα για το τι θα μπορούσαμε να χρειαζόμαστε".

 Για το αν το κομμάτι της ψυχολογίας είναι σημαντικό, είπε: "Κάναμε μεγάλη προσπάθεια πάνω σε αυτό το κομμάτι και πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα. Κάποιες φορές κάναμε παιδαριώδη λάθη, αλλά δεν θέλαμε να πιέσουμε τους παίκτες με ένταση. Σίγουρα χρειάζονται ενθάρρυνση. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως ξέρετε η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά και αυτό αποτυπώνεται στο πως το ΣΕΦ κάνει το ΄πρέπει' στην ομάδα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει τις πιο καλές νίκες του εκτός έδρας. Σε ματς που δεν είχε τόση πίεση. Αυτό για να το καταφέρουν κάποιοι νέοι παίκτες θα πρέπει να περάσουν ένα στάδιο. Ή μπορεί να αποδείχθεί πως δεν ήταν ικανοί για αυτό. Μια ομάδα με τόσες αλλαγές σε παίκτες και προπονητές, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως αυτά που συμβαίνουν είναι φυσιολογικά. Ποιες ομάδες είναι στην κορυφή; Αυτές που έχουν τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό. Αν υπάρχει μια συνταγή για να πετύχεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έιναι να έχεις έναν κορμό και να κάνεις ελάχιστες αλλαγές. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει ακολουθήσει εξ ανάγκης διαφορετική οδό".

 

Από την πλευρά του, ο Αϊτο Ρενέσες, τόνισε: "Είναι πολύ καλή νίκη για εμάς. Αρχίζουν να αναρρώνουν οι παίκτες. Ο Σίβα ήταν εκτός για περίπου τρεις εβδομάδες, όμως, οι άλλοι δύο παίκτες ήταν εκτός για περισσότερους από δύο μήνες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Παρόλα αυτά, όμως, κάναμε πολύ καλή δουλειά. Είχαμε πολύ καλά ποσοστά στα τρίποντα. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα, ειδικά στο πρώτο μέρος. Το κλειδί θεωρώ πως ήταν η ευστοχία μας στα τρίποντα. Είμαστε σε καλή κατάσταση, δεν έχει σημασία μόνο η τακτική. Μετά από τρεις ήττες στη σειρά παίξαμε με ενέργεια, ήμασταν συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι και ήμασταν σε καλή κατάσταση παρά τις επιστροφές".