Skip to main content

Ιδανική πρεμιέρα

Παίζοντας εκπληκτικό μπάσκετ στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 74-62 της Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα του TOP-16 της Ευρωλίγκας.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης οι Πειραιώτες είχαν το προβάδισμα. Στη δεύτερη περίοδο με επιμέρους 25-12, ο Θρύλος επέβαλε τους κανόνες τους και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Η ΑΜΥΝΑ: Πρόκειται για την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης και αυτό αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά. Ο Θρύλος κράτησε τη Μπαρτσελόνα στους 62 πόντους, τον Ναβάρο, έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στον έναν πόντο και γενικά… ξεχαρβάλωσε κάθε επιθετικό σύστημα, πλάνο και σχέδιο της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ: Η επίθεση λειτούργησε υποδειγματικά. Όσοι πάτησαν παρκέ σκόραραν, Ο Σπανούλης με 11 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ με τους πρωταθλητές Ελλάδος να σκοράρουν 25 πόντους στη δεύτερη περίοδο, στο καλύτερο τους-επιθετικά-διάστημα στο παιχνίδι με τους Καταλανούς.

Ο MVP: Ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός έκανε τα πάντα μέσα στο παρκέ, σκόραρε 11 πόντους, μοίρασε 9 ασίστ και δημιούργησε φοβερούς πονοκεφάλους στον Σατοράνσκι και την παρέα του.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ, ΤΙ ΠΕΤΑΕΙ: Σίγουρα κρατάει το ότι άρχισε το TOP-16 με εντός έδρας νίκη απέναντι σε μια πανίσχυρη ομάδα και μάλιστα με +12 διαφορά. Στον όμιλο της «φωτιάς» κάθε πόντος διαφοράς μετράει και αυτό το +12 ίσως παίξει τεράστιο ρόλο στην έκβαση του γκρουπ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φεύγοντας από το παρκέ του ΣΕΦ θα είναι στεναχωρημένος μόνο για ένα πράγμα. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη λίγα λεπτά πριν το τέλος του ματς, αλλά η Μπαρτσελόνα «κατάφερε» να την… ψαλιδίσει. Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα μιλούσαμε για το τέλος ματς από την πλευρά των «ερυθρολεύκων».

ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ

Δεκάλεπτα: 14-14, 39-26, 56-40, 74-62
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζέιμς 6 (2ρ.), Χάντερ 10 (5ρ.), Παπαπέτρου 8 (1τρίπ., 7ρ., 2λ.), Σπανούλης 11 (1τρίπ., 9ασ.), Στρόμπερι 8 (1τρίπ., 5ρ., 3ασ.), Μιλουτίνοφ 2 (2ρ.), Πρίντεζης 7 (5ρ., 3ασ.), Αγραβάνης 6 (2τρίπ., 3ρ., 2ασ., 2κοψ.), Μάντζαρης 6 (2τρίπ., 3ρ.), Χάκετ 8 (2τρίπ., 2κλ.), Αθηναίου 2 (2ρ.)
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 4, Ρίμπας 8 (2), Λαουάλ Σ., Αμπρίνες 3 (1), Ναβάρο 1, Σατοράνσκι 12 (1), Βεζένκοφ 3 (1) Έρικσον, Σάμουελς 7, Όλεσον 5, Περπέρογλου 3, Τόμιτς 16.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Είναι μια πολύ σημαντική νίκη και μια καλή αρχή στο Top 16, σε έναν μαραθώνιο δύσκολων αγώνων. Ήταν μια νίκη πέρα για πέρα δίκαια, γιατί από την αρχή επιβάλαμε το ρυθμό μας, κυρίως από την άμυνά μας. Είναι λογικό η πίεση να πέφτει πάνω στον γηπεδούχο και ίσως γι’ αυτό να ήμασταν αρχικά νευρικοί στην επίθεση, αλλά μέσα από την άμυνά μας κρατήσαμε την Μπαρτσελόνα χαμηλά. Η άμυνά μας έδωσε τξ δύναμη να είμαστε καλοί και στην επίθεση βρίσκοντας ρυθμό, ειδικά στη δεύτερη περίοδο, όταν και πήραμε μια σημαντική διαφορά, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Ξέραμε πως η Μπαρτσελόνα θα προσπαθούσε να αντιδράσει, αλλά μπήκαμε πολύ συγκεντρωμένοι στο δεύτερο ημίχρονο, ελέγξαμε τα ριμπάουντ, βάλαμε εύκολα καλάθια και η ομάδα έδειξε στοιχεία από τις δυνατότητές της. Σίγουρα μπορούμε και θέλουμε να παίξουμε καλύτερα, αλλά και να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια. Για μένα το πιο σημαντικό είναι πως πρόσφεραν όλοι οι παίκτες κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι: η ομάδα απαρτίζεται από όλους και όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν το καλύτερο. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας, που κράτησαν την Μπαρτσελόνα 20 πόντους κάτω από το μέσο όρο της. Δεν μένουμε όμως σε αυτή τη νίκη, αλλά συνεχίζουμε».

Σε ερώτηση για το εάν η Μπαρτσελόνα επηρεάστηκε λόγω κούρασης, o Έλληνας κόουτς απάντησε πως: «Έπαιξε ρόλο σίγουρα η κούραση. Η Μπαρτσελόνα είχε ένα απαιτητικό παιχνίδι με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και αμέσως μετά ήρθε εδώ. Όμως είναι μια ομάδα που έχει την ποιότητα και το ρόστερ να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Ούτως ή άλλως στα play offs παίζεις ανά δύο μέρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουμε με τόση ενέργεια. Έγινε και σε άλλα παιχνίδια, όπως με την Εφές εκτός. Θέλουμε να είμαστε δυναμικοί, με την ίδια ενέργεια και στις δύο μεριές του γηπέδου. Θέλουμε μέσω της ενέργειας να χτυπάμε τους αντιπάλους μας».

Σε ερώτηση για την απόδοση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδος είπε: «Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τους παίκτες μας. Είναι ένας παίκτης 2,15μ. κι όταν καλείται στο ελληνικό πρωτάθλημα να αντιμετωπίσει έναν παίκτη που είναι 2 μέτρα κι ευέλικτος, δεν μπορεί εύκολα. Ο Μιλουτίνοφ έπαιξε καλά σήμερα γιατί είχε έναν αντίστοιχο παίκτη να μαρκάρει. Είχε παίξει καλά και κόντρα στην Τσεντεβίτα, γιατί έχει κι εκείνη έναν αντίστοιχο παίκτη. Είναι σημαντικό η τακτική μας και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους παίκτες μας να είναι ανάλογος με τον αντίπαλο. Σήμερα ο Μιλουτίνοφ έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο και να είναι πολύ αποτελεσματικός».

ΝΤΙ ΤΖΕΙ ΣΤΡΟΜΠΕΡΙ: «Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Ξέραμε πως η Μπαρτσελόνα είναι εξαιρετική επιθετικά. Θέλαμε να παίξουμε σκληρή άμυνα, τα καταφέραμε, βάλαμε τα σουτ και πήραμε μια σπουδαία νίκη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: «Ήταν μία πολύ σημαντική νίκη. Ξέρουμε ότι είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση να υπερασπίζεσαι την έδρα σου και εμείς το καταφέραμε αυτό νικώντας την Μπαρτσελόνα. Ο καθένας μπορεί να νικήσει τον οποιονδήποτε σε αυτόν τον όμιλο. Ήταν σημαντικό που κρατήσαμε την Μπαρτσελόνα στους 62 πόντους».

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, ήταν καλύτερος απόψε. Νομίζω πως το παιχνίδι κρίθηκε στα τρία πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός πήρε 11 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο κι εμείς δεν βελτιωθήκαμε σε αυτό το κομμάτι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει εννιά επιθέσεις παραπάνω από μας. Το στοιχείο αυτό απέφερε τη διαφορά των 13 πόντων στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος ελέγξαμε τα αμυντικά ριμπάουντ και είχαμε έντεκα παραπάνω σουτ από τον Ολυμπιακό, αλλά χάσαμε γιατί τα ποσοστά μας στις βολές, στα δίποντα και τα τρίποντα ήταν πολύ άσχημα. Οι επτά χαμένες μας βολές έπαιξαν ρόλο ώστε ο Ολυμπιακός να πάρει το προβάδισμα, για μένα αυτό ήταν το σημαντικότερο», τόνισε ο προπονητής των «μπλαουγκράνα. Έπρεπε να παίξουμε μέσα σε 48 ώρες απέναντι σε δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Εγώ είμαι προπονητής, δεν μπορώ να αποφασίσω για το πρόγραμμα. Γι’ αυτό αποφασίζουν η Ευρωλίγκα και η ACB. Σε αυτή την πρώτη αγωνιστική του Top 16 μόνο η Μπαρτσελόνα έπρεπε να παίξει ματς εκτός έδρας 48 ώρες μετά από ματς πρωταθλήματος. Πάντως για μένα δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ: «Ο Ολυμπιακός έδειξε μεγαλύτερη μαχητικότητα στο παρκέ. Εμείς δεν είχαμε ενέργεια και μοιραία χάσαμε τη μάχη των ριμπάουντ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να κυριαρχήσει στο ματς. Η άμυνα πλέον είναι το σήμα κατατεθέν του Ολυμπιακού, ο οποίος αναμφίβολα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Εμείς κοιτάζουμε, από εδώ και πέρα, τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου. Θα πρέπει να κερδίσουμε όλους τους αγώνες που έχουμε στην έδρα μας και να ψάξουμε για μεγάλες εκτός έδρας νίκες».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΖΕΝΚΟΦ: «Ο Ολυμπιακός ήταν πιο γρήγορος και αποφασισμένος σε ό,τι κι αν έκανε στο γήπεδο. Είχε πιο πολλή ενέργεια, πιο πολύ πάθος. Δεν είναι δικαιολογία η κούραση, είμαστε επαγγελματίας και σήμερα δεν ήμασταν καλοί. Αν στον Ολυμπιακό πουν ότι το σκορ είναι πλασματικό, θα έχουν δίκιο. Μπορούσαμε να χάσουμε με πάνω από 20 πόντους διαφορά. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά είναι πολύ σκληρή ομάδα, "πνίγει" τον αντίπαλό του. Βάλαμε 26 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ενώ βάζουμε πάνω από 40. Μας έπαιξαν πολύ σκληρά και δεν ανταπεξήλθαμε».