Skip to main content

Θρύλε μου…

Αν είναι όνειρο μη με ξυπνάτε, αν είναι ψέμα μη μου πείτε την αλήθεια, ο Θρύλος είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2012. Τα τρομερά «ερυθρόλευκα» μωρά του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκαναν ένα ακόμα… θαύμα και στην Κωνσταντινούπολη έγραψαν ιστορία.

Αν είναι όνειρο μη με ξυπνάτε, αν είναι ψέμα μη μου πείτε την αλήθεια, ο Θρύλος είναι ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2012. Τα τρομερά «ερυθρόλευκα» μωρά του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκαναν ένα ακόμα… θαύμα και στην Κωνσταντινούπολη έγραψαν ιστορία.

Σε έναν από τους πιο δραματικούς τελικούς στην ιστορία της Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός βρέθηκε να χάνει ακόμα και με 19 πόντους αλλά με ψυχή και μαγκιά γύρισε το παιχνίδι στο τέταρτο δεκάλεπτο και στο τελευταίο δευτερόλεπτο με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη πήρε τη νίκη και το κύπελλο με 61-62.

Ο MVP του Φάιναλ Φορ Βασίλης Σπανούλης πάσαρε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή στον «Πριντ» κι αυτός δε λάθεψε στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους. Το πάρτι που στήθηκε στο «Σινάν Ερντέν» δεν είχε προηγούμενο με τους ιδιοκτήτες της ομάδας Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο να είναι αυτοί που έδιναν το σύνθημα στα πανηγύρια.

Κι όταν το κύπελλο σηκώθηκε ψηλά στον ουρανό από τους Σπανούλη – Πρίντεζη – Βασιλόπουλο τότε όλοι κατάλαβαν ότι αυτό που ζούσαν δεν ήταν όνειρο.

Όσο για τον αγώνα; Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν αγχωμένοι στο πρώτο μισό κι από την άλλη η ΤΣΣΚΑ με τον Μίλος Τεόντοσιτς να πυροβολεί πήρε μια διαφορά ασφαλείας που την έφτασε ακόμα και στους 19 πόντους. Δεν ήταν όμως αυτό αρκετό γιατί η Ολυμπιακή ψυχή δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα.

Δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62
ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

MVP ο αρχηγός

Ο Βασίλης Σπανούλης ανακηρύχθηκε MVP του Φάιναλ Φορ κι έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που πήρε το τρόπαιο με δυο διαφορετικές ομάδες και ήταν ο MVP και των δυο Φάιναλ Φορ.

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ: "Είναι μία πολύ ευτυχισμένη στιγμή για όλους μας και ειδικά για τον κόσμο μας. Ξεχειλίζω από συναισθήματα. Δεν ξέρω αν είναι η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Πιστεύω πως καμία ομάδα με τόσες αλλαγές μέσα σε ένα χρόνο δεν έχει φτάσει σε τέτοια επιτυχία. Η νίκη ανήκει στους παίκτες μου. Συγχαίρω τους παίκτες μου γιατί το πίστεψαν μέχρι το τέλος και τους συνεργάτες μου. Ήταν όλοι τους πολύ διψασμένοι. Φυσικά τους αδερφούς Αγγελόπουλους που ήταν έτοιμοι να φύγουν το καλοκαίρι, αλλά έμειναν μαζί μας. Ο κόσμος μας πίστεψε σε μας και τους δικαιώσαμε. Τους ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθειά τους. Συγχαρητήρια στην ΤΣΣΚΑ, γιατί όλοι ήρθαν να μας συγχαρούν στο τέλος του αγώνα".

Όσο για το πού αφιερώνει τον τίτλο, είπε: "Αφιερώνω αυτό το Κύπελλο στον κόσμο. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου. Ήρθαν 4.000-4.500 φίλαθλοι για να μας βοηθήσουν. Υπήρχαν κάποια επεισόδια κι εύχομαι εν όψει τελικών να μη γίνει τίποτα και να μιλάμε για ελληνικούς φιλάθλους".

Για το αν θεωρεί τον τίτλο αυτό τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του, τόνισε: "Πετύχαμε διαδοχικές υπερβάσεις. Στην πρώτη φάση αφήσαμε πίσω μας την Κάχα Λαμποράλ, στη δεύτερη δύο τουρκικές ομάδες και μετά τη Σιένα. Γίναμε μεγαλύτερη ομάδα μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Αυτός ο Ολυμπιακός είναι πραγματική ομάδα και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε".

Περιγράφοντας την εικόνα του αγώνα, ο τεχνικός των "ερυθρολεύκων" είπε: "Ήταν δύσκολο να προετοιμάσουμε το παιχνίδι και στην αρχή είχαμε νευρικότητα και πίεση. Στο πρώτο δεκάλεπτο πετύχαμε επτά πόντους και είχαμε πολλά λάθη. Παίξαμε καλή άμυνα, αλλά τα λάθη μας σκότωσαν και στο δεύτερο δεκάλεπτο με τα τρίποντα του Τεόντοσιτς η διαφορά μειώθηκε. Δεν ήταν η άμυνά μας κακή, αλλά η επίθεσή μας στο πρώτο ημίχρονο. Όταν αρχίσαμε να παίζουμε πιο γρήγορα με τους νέους παίκτες μας καταφέραμε να μειώσουμε. Στο -19 είπα στους παίκτες μου ‘πάμε παιδιά, μπορούμε’. Στο τελευταίο δεκάλεπτο έγινε αυτό που έγινε. Είχαμε πολλή ενέργεια και φτάσαμε στην ανατροπή. Δεν περίμενα να χάσει δύο βολές ο Σισκάουσκας και ήμουν έτοιμος να πάρω τάιμ άουτ, αλλά τις έχασε και παίξαμε γρήγορα φτάνοντας στο καλάθι της νίκης με τον Πρίντεζη. Ο Σπανούλης, που είναι ο ηγέτης μας, έδωσε μία πολύ καλή πάσα".

Αναφορικά με το πόσο βοήθησε την ομάδα του η πρωινή κρουαζιέρα, είπε: "Η κρουαζιέρα κι ένα καφεδάκι δεν έφτανε. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε πολύ άγχος. Ίσως βοήθησαν κάποιες φωνές στο ημίχρονο, για να αποφύγει η ομάδα το άγχος, που ήταν λογικό καθώς τα περισσότερα παιδιά από την ομάδα μας έπαιζαν τελικό για πρώτη φορά".

Για την απόδοση του Τεόντοσιτς στο δεύτερο μέρος είπε: "Όλοι οι παίκτες είναι πολύ επαγγελματίες και δεν νομίζω να επηρεάστηκε από κάτι. Όλη τη σεζόν ήταν από τους καλύτερους παίκτες της ΤΣΣΚΑ και της διοργάνωσης".

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν θέλησε να ξεχωρίσει παίκτες, αλλά έκανε ειδική μνεία σε Λο, Παπανικολάου και Πρίντεζη: "Είναι δύσκολο να μιλήσω ξεχωριστά για κάποιους παίκτες. Αυτή τη στιγμή ήρωας για την ομάδα είναι ο Έισι Λο, ο οποίος αποφάσισε με δική του ευθύνη να παίξει στο παιχνίδι. Ήταν τραυματίας και δεν μπορούσε επί δύο μέρες καν να κατέβει για το φαγητό. Ο Παπανικολάου έκανε εξαιρετική δουλειά και απέναντι στην Μπαρτσελόνα, αλλά και σήμερα. Και φυσικά ο Πρίντεζης, που όταν έκανε το παιχνίδι του πέτυχε καθοριστικά καλάθια".

Αναφορικά με τον Κάιλ Χάινς είπε: "Δεν ξεκίνησε καλά επιθετικά, αλλά έπαιξε πολύ καλή άμυνα και αγωνίστηκε χωρίς εγωισμό. Μας έχει βοηθήσει πολύ φέτος".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: "Στο τέλος της διαδρομής το αξίζαμε. Το πιστεύαμε, δεν το παρατήσαμε ποτέ το ματς. Είχαμε πίστη και το έχουμε κάνει και άλλες φορές φέτος! Χάσαμε ένα κύπελλο στην Ελλάδα έτσι αλλά πήραμε το Ευρωπαϊκό. Είμαι χαρούμενος που είμαι μέλος του Ολυμπιακού. Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης και ο Ολυμπιακός το άξιζε αυτό!".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: "Αυτή η ομάδα εκτός από δύναμη, ενέργεια, εκτός του ότι είναι οικογένεια, έχει και άστρο. Αυτό που έχει γίνει φέτος δεν νομίζω να το καταφέρει άλλη ομάδα. Να ξεκινήσει από το μηδέν να μην την πιστεύει κανείς και να παίρνει το τρόπαιο. Δεν σταματάει πουθενά. Δεν σταματάμε είτε χάνουμε με έναν είτε με τριάντα. Παλεύουμε όλα τα παιχνίδια και δεν τα παρατάμε".

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: "Δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι απερίγραπτο. Το γιορτάζουμε με όλη μας την ψυχή και από αύριο τα κεφάλια μέσα. Είμαστε μια παρέα, ο κάθε ένας έχει τα δικά του. Δείξαμε το μέταλλο νικητή που έχουμε φέτος σαν ομάδα. Δεν έβλεπα μπάσκετ, τότε αλλά χαίρομαι που έγραψα ιστορία με την φανέλα του Ολυμπιακού".

ΕΪΣΙ ΛΟ: "Αισθάνομαι σαν να ονειρεύομαι. Είναι το πρώτο μου τρόπαιο και αισθάνομαι ότι ζω κάτι μαγικό, κάτι το εξωπραγματικό. Είμαι πανευτυχής για όλους και όλα, ο Θεός είναι μεγάλος, δεν είχα διανοηθεί ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: “Τεράστιο συναίσθημα. Εγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Συγχαρητήρια στον Λο που έπαιξε με ενέσεις. Έτυχε να είμαι εγώ. Δεν θα το έχανε κανείς. Θα μπούμε και θα παλέψουμε και δεν φοβόμαστε κανέναν. Ο πήχης ανεβαίνει και θα δείξει".

ΕΪΣΙ ΛΟ: “Απίστευτο αυτό που ζω. Με έδιωξαν ως αποτυχημένο από την Κάχα Λαμποράλ και εδώ βρήκα το λιμάνι μου. Πιστεύουμε στην ομαδικότητά μας. Ξέραμε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία μας και ποτέ δεν το παρατήσαμε", τόνισε αρχικά ο Ντόρσεϊ και πρόσθεσε αναφορικά με το μυστικό της επιτυχίας. "Είμαστε μία οικογένεια, αγαπιόμαστε μεταξύ μας όλοι και αυτό είναι το μυστικό μας".

ΜΑΡΤΙΝΑΣ ΓΚΕΤΣΕΒΙΤΣΙΟΥΣ: "Παλέψαμε στο τρίτο και στο τέταρτο δεκάλεπτο. Βάλαμε δύο μεγάλα τρίποντα, προκειμένου να επιστρέψουμε στο τέταρτο δεκάλεπτο. Αξίζαμε να κερδίσουμε το τρόπαιο, καθώς δουλέψαμε σκληρά όλη τη σεζόν. Και ανταμειφθήκαμε γιατί παλέψαμε, δουλέψαμε και το πιστέψαμε. Και είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης".

ΚΑΪΛ ΧΑΪΝΣ: "Αυτό ήταν κάτι τεράστιο. Δείξαμε χαρακτήρα και παλέψαμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν ήμασταν στη χειρότερη κατάστασή μας, τότε ήταν που δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό και νικήσαμε. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα. Θεέ μου! Είναι απίστευτο! Κανείς δεν μπορούμε να προβλέψει πως θα νικούσαμε. Κανείς! Ήμασταν οι μόνοι που το πιστέψαμε και είμαι πολύ χαρούμενος για τους συμπαίκτες μου. Είμαστε μία σπουδαία παρέα".

Highlights...
Photo Gallely...

{myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157629875547034, layout=table, columns=3, style=css6, gallery=lightbox{/myFlickr}