Skip to main content

Πήρε το ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος, ήταν αποφασισμένος, ήταν συγκεντρωμένος, ήταν ο μεγάλος νικητής στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 64-60 κι έβαλε γερές βάσεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος, ήταν αποφασισμένος, ήταν συγκεντρωμένος, ήταν ο μεγάλος νικητής στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 64-60 κι έβαλε γερές βάσεις για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν από το ξεκίνημα τις διαθέσεις τους και με όπλο την καλή άμυνα πήραν τον έλεγχο του αγώνα ανεβάζοντας τη διαφορά στους 12 πόντους στο τέλος του πρώτου μισού.

Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά χάρις στην άμυνα ζώνης, αλλά γρήγορα οι Πειραιώτες βρήκαν τον τρόπο να αντιδράσουν και να κρατήσουν τη διαφορά ασφαλείας. Στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τον Παναθηναϊκό να εκτελεί συνολικά 17 βολές στο δεύτερο ημίχρονο έναντι καμίας του Ολυμπιακού, η διαφορά μειώθηκε αλλά όχι τόσο ώστε να ανησυχήσει τους Πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης.

Δεκάλεπτα: 14-18, 28-40, 45-54, 60-64
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6, Μπράμος 2, Πάνκο, Ματσιούλις 6 (1), Αρμστρονγκ, Ούκιτς 10, Λάσμε 7, Τσαρτσαρής 10 (2), Διαμαντίδης 19 (3τριπ, 4ασ., 5 ριμπ.) Κίτσεν, Ξανόπουλος, Γιαννόπουλος.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 4, Λο 5 (1), Aντιτς, Σπανούλης 19 (2 τριπ., 5ασ,), Περπέρογλου 12 (2), Ντόρσεϊ 4, Σλούκας, Μαυροειδής, Πρίντεζης 6 (2), Παπανικολάου 9 (1), Μάντζαρης 5 (1).


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: "Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν ήταν πολύ νωρίς, όταν οι ομάδες δεν είναι έτοιμες. Μπορείς να δεις οτιδήποτε σε αυτά τα παιχνίδια. Προηγήθηκαμε από την αρχή και δεν το χάσαμε ποτέ. Οι διαφορές ήταν μεγάλες για ένα σκορ 12-14 πόντων.

Περιμέναμε την αντίδραση του Παναθηναϊκού από τους παίκτες που την περιμέναμε. Τον Τσαρτσαρή και τον Διαμαντίδη και δεχτήκαμε δύο συνεχόμενα τρίποντα πικ εντ ποπ. Επίσης έγινε ένα περίεργο, καθώς ο Παναθηναϊκός σούταρε 17 βολές στο β' ημίχρονο, ενώ κυνήγαγε στο σκορ κι εμείς καμία. Μία τέτοια νίκη, είναι πολύ σημαντική.

Αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολα. Το έζησα σήμερα για πρώτη φορά, όλοι ξέρουν τι ψυχοσύνθεση χρειάζεται για να περάσεις από το ΟΑΚΑ. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε να λέμε τι συνέβη στο ξεκίνημα με την αναβολή της πρεμιέρας κι αν θα ερχόμασταν μετά από εντός έδρας παιχνίδι εδώ. Δεν μπορείς να στέκεσαι σε ένα παιχνίδι. Έχουμε ομάδα με κίνητρο και παίκτες με εγωισμό. Ήθελα επίσης να επισημάνω πως ό,τι γράφεται, σεβαστές όλες οι γνώμες και πιθανόν αν προσέχαμε λίγο στην επίθεση, θα ήταν μεγαλύτερη η διαφορά στο τέλος".


ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Το πιο σημαντικό για εμένα στο ματς ήταν πως ξαναβρήκαμε τους ρόλους μας, αλλά και πως ξαναβρήκαμε την ταυτότητα μας σαν ομάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό και από τη νίκη που πήραμε. Αυτή η νίκη και η εμφάνιση μας λέει πολλά. Πιστεύω πως μέσα σε μία εβδομάδα αποδείξαμε πως άμα είμαστε συγκεντρωμένοι, αν ο καθένας κάνει καλά αυτό που ξέρει, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, όντας πειθαρχημένοι, ακολουθώντας το πλάνο που πρέπει, έχοντας χαμηλά το κεφάλι, πατώντας τα πόδια μας πάνω στην γη, μπορούμε να κερδίσουμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Ισχύει βέβαια κα το αντίθετο, δηλαδή αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, μπορούμε να χάσουμε από οποιαδήποτε ομάδα, όπως συνέβη με την Εφές. Στην Πόλη δεν ήμασταν καθόλου συγκεντρωμένοι, παρουσιαστήκεμε χωρίς κίνητρο, δίψα, πάθος και σκληράδα.
Καταρχάς δεν είχαμε ρόλους στο παιχνίδι μας. Όλα αυτά τα πράγματα, δηλαδή, που μας χαρακτηρίζουν ως ομάδα, δεν τα είχαμε. Εκτιμώ πως κόντρα στον Παναθηναϊκό σε ένα μεγάλο ποσοστό τα κάναμε όλα αυτά.

Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω πολύ περήφανος για την ομάδα γιατί πραγματικά αντιδράσαμε σε ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο, έχοντας ηττηθεί στο προηγούμενο με 26 πόντους διαφορά. Αντιδράσαμε όπως έπρεπε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε δύο μέρες. Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι μέσα σε μία πολύ δύσκολη έδρα, απέναντι σε μία πολύ μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Στην επίθεση πιστεύω ότι χάσαμε αρκετά ελεύθερα σουτ, αν και κάναμε καλές επιθέσεις γενικά. Ήμασταν καλοί στην άμυνα, είχαμε καλό πλάνο στο παιχνίδι και καταφέραμε να βγούμε νικητές από αυτή την δύσκολη αναμέτρηση".

Για τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός, τόνισε: "Σε τέτοια δυνατά παιχνίδια, σε αυτά τα ντέρμπι, είναι όντως πολύ σημαντικό να ξεκινάς καλά. Γιατί αποκτάς παραπάνω αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία, ενώ αυτόματα ρίχνεις και την ψυχολογία του αντιπάλου σου. Έπεσε κάπως η απόδοση μας προς το τέλος, αλλά έίναι πολύ νωρίς μέσα στην σεζόν ώστε να έχουμε διάρκεια για 40 λεπτά και να παίζουμε με τον ίδιο ρυθμό σε όλο το παιχνίδι. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Ακόμη και για 30 ή 35 λεπτά, δεν γίνεται αυτή την περίοδο, αυτή την στιγμή, να παίζεις μπάσκετ στον ίδιο ρυθμό.

Για αυτόν τον λόγο παρουσιάζουμε πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά αυτό δεν ισχύει και συμβαίνει μόνο για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και για όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας. Είναι νωρίς ακόμη και όλες οι ομάδες δουλεύουνε. Και εμείς δουλεύουμε σκληρά. Πρέπει σίγουρα να βελτιώσουμε αυτά τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουμε, αλλά όπως είπα είναι λογικό να συμβαίνει καθώς είμαστε στην αρχή της σεζόν. Το πιο σημαντικό για εμένα στο ματς ήταν πως ξαναβρήκαμε τους ρόλους μας, αλλά και πως ξαναβρήκαμε την ταυτότητα μας σαν ομάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό και από τη νίκη που πήραμε".

Ενόψει της συνέχειας, δήλωσε: "Εμείς με τα παιδιά μιλήσαμε στα αποδυτήρια και αυτό που κρατάμε είναι η νίκη, την καλή αντίδραση που είχαμε και κατευθείαν συγκεντρωνόμαστε για το πολύ δύσκολο ματς της Πέμπτης που έχουμε κόντρα στην Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο, θα δουλέψουμε σκληρά και πιστεύω ότι όταν θα πρέπει θα είμαστε σε θέση να αποδίδουμε για 35 με 38 λεπτά καλό μπάσκετ".

Όσον αφορά την άμυνα και τον περιορισμό του Σχορτσανίτη ανέφερε πώς: "Η τακτική της ομάδας ήταν πάρα πολύ καλή. Όσον αφορά στην άμυνα, δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Το ξέρει όλος ο κόσμος και το γνωρίζει ολόκληρη η Ευρώπη, πως ο Παναθηναϊκός στηρίζεται στον Διαμαντίδη και στον Σχορτσανίτη. Είναι παίκτες που κερδίζουν πολλά φάουλ, που δημιουργούν, που σκοράρουν, αλλά και που ανεβάζουν την ομάδα επίπεδο. Μπορούν επίσης να βγάζουν και ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες τους και αυτό το προσέξαμε. Αυτοί οι δύο είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας τους και προσπαθήσαμε αυτό το πράγμα να το ελέγξουμε. Πιστεύω ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά κυρίως στον Σοφοκλή, τον αποκόψαμε τελείως από το παιχνίδι και γενικότερα πιστεύω στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση, ήμασταν πάρα πολύ καλοί".

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ: "Είναι νωρίς για να πούμε πολλά πράγματα, καθώς βρισκόμαστε μόλις στην δεύτερη αγωνιστική. Όμως σίγουρα είναι πολύ σημαντικό για εμάς πως ξεκινάμε το πρωτάθλημα έχοντας κερδίσει τον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ. Η νίκη μας δίνει αυτοπεποίθηση και φτερά ενόψει της συνέχειας. Πιστεύω πως όταν παίξουμε καλή άμυνα μπορούμε να κερδίσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι, τον κάθε αντίπαλο".

Για το πως ένιωσε στο παιχνίδι, δήλωσε: "Σίγουρα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ένιωσα αρκετά δύσκολα. Αισθάνθηκα περίεργα και διαφορετικά, αλλά προσπάθησα να συγκεντρωθώ, ενώ σε αυτό το κομμάτι με βοήθησαν τόσο οι συμπαίκτες μου, όσο και ο προπονητής μου τις προηγούμενες ημέρες. Ξέραμε τι θα κληθώ να αντιμετωπίσω. Στην επίθεση δοκίμασα ορισμένα σουτ και μπήκαν. Αυτό που μετράει όμως είναι ότι κερδίσαμε και πετύχαμε μία όντως πολύ σημαντική νίκη".

Για την ήττα από την Εφές, τόνισε: "Η κακή εμφάνιση και η ήττα από την Εφές αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για εμάς, αλλά μιλήσαμε με τα παιδιά και καταλάβαμε πως δεν θα πρέπει να μείνουμε εκεί. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και να βελτιωθούμε, όπως και συνέβη. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στα επόμενα παιχνίδια με εμφανίσεις ανάλογες με αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ".

Για την άμυνα του Ολυμπιακού, επεσήμανε: "Ο Ολυμπιακός πέρσι κατάφερε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό και το Πρωτάθλημα παίζοντας με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξεκινάει τα παιχνίδια έχοντας στόχο να βάλει 90 πόντους και να δεχτεί 85. Δεν έχει μάθε να παίζει έτσι. Πιστεύω ότι έχουμε τον κορμό, την ομοιογένεια, αλλά και την ομάδα, η οποία μπορεί να κρατάει τον αντίπαλο σε χαμηλά σκορ. Και από εκεί, δηλαδή από την άμυνα, θα πρέπει να ξεκινάμε πάντα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι μία πολύ σημαντική νίκη για την ομάδα μας. Δείξαμε χαρακτήρα. Δείξαμε ετοιμότητα σε ένα παιχνίδι που έγινε πολύ νωρίς στη σεζόν. Δεν πρέπει να δώσουμε μεγάλες διαστάσεις σε αυτή τη νίκη. Κι αυτό γιατί στο τέλος κρίνονται όλα. Αμυντική προσήλωση στο ημίχρονο, κρατήσαμε το σκορ και πήραμε διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός μας χτύπησε στον αιφνιδιασμό. Έδειξαν χαρακτήρα κάποια παιδιά που μας κράτησαν μπροστά, όπως ο Βασίλης (Σπανούλης) και ο Στράτος (Περπέργλου) έδειξαν χαρακτήρα σε εκείνο το σημείο. Δε σημαίνει τίποτα για εμάς, όλα κρίνονται στο τέλος.

Highlights...
Photo Gallely... {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157631831289237, layout=table, columns=3, style=css6, gallery=lightbox{/myFlickr}