Skip to main content

Στον τελικό και πάλι

Ο Ολυμπιακός νίκησε 69-52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Κυριακή θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 69-52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Κυριακή θα υπερασπιστεί τον τίτλο του στον τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο με εξαιρετική άμυνα και απόλυτη συγκέντρωση επίθεση και έτσι προηγήθηκαν με 24-17. Άντιτς και Χάινς έκαναν καταπληκτική δουλειά, το ίδιο και ο Περπέρογλου επάνω στον Γουίμς και έτσι η διαφορά έφτασε στο +12 (40-28) στο τέλος του ημιχρόνου.

Στην τρίτη περίοδο η άμυνα των «ερυθρολεύκων» έγινε ακόμη καλύτερη και έτσι η διαφορά έφτασε στο +17 στο 30'. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδος είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ματς και στην τελευταία περίοδο και έτσι έφτασαν στη μεγάλη νίκη και στην πρόκριση στον τελικό.

Δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Γουίμς 13 (2), Έρτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Κάουν 7, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 6, Άντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης. 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: «Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα μας γιατί κέρδισε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη. Είχαμε πολύ μεγάλη επιμονή στο αμυντικό μας πλάνο, καταφέραμε να σταματήσουμε τη δημιουργία του Τεόντοσιτς, ελέγξαμε τα ριμπάουντ αφού σε μια πολύ άστοχη βραδιά της ΤΣΣΚΑ είχαμε μόνο έξι χαμένα ριμπάουντ. Έτσι πήγαμε στο επιθετικό τρανζίσιον όταν έπρεπε κι όταν δεν μπορούσαμε εκτελούσαμε στο τέλος των 24 δευτερολέπτων. Όλοι έπαιξαν ο ένας για τον άλλο σε άμυνα και επίθεση. Σε τέτοια ματς τα ποσοστά σπάνια είναι ψηλά και νομίζω ότι η άμυνα μάς έδωσε την πρόκριση. Είχαμε μεγάλη συνεκτικότητα και γι' αυτό είμαστε στον τελικό. Νιώθω πολύ καλά που είμαστε στον τελικό. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους παίκτες, εμείς είμαστε εδώ για να τους καθοδηγούμε και να τους βοηθάμε. Έχει σημασία πώς διαχειρίζεσαι την πίεση απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, εμπειρία και παίκτες σαν τον Παπαλουκά που έχει παίξει σε τόσα Final 4. Το πλάνο μας στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν απόλυτα σωστό. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε χαλαροί. Είχαμε όμως λιγότερο άγχος από ό,τι σε όλη τη σεζόν. Η πρόκληση ενός Final 4 πάντως δεν αφήνει κανέναν να κοιμάται ήσυχος. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό για τον Ολυμπιακό. Σχεδόν με την ίδια ομάδα κλήθηκε να παίξει όλα του τα παιχνίδια φέτος σαν φαβορί, ενώ οι αντίπαλοι είχαν κίνητρο και άλλοθι. Το γεγονός ότι η ομάδα έφτασε ως εδώ με αυτή την πίεση από τους αντιπάλους και τον κόσμο, ιδίως σε αυτή την Ευρωλίγκα που ήταν η πιο δύσκολη όλων των εποχών, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας. Είναι κάτι που λέω από την πρώτη στιγμή που περάσαμε στο Final 4. Τα παιδιά διαχειρίστηκαν πολύ καλά αυτή την πίεση.  Δεν μπορούσαμε να έχουμε συνέχεια τον έλεγχο της ταχύτητας. Στο τρίτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ σκόραρε μόνο με βολές. Όταν το ματς έχει τόσες διακοπές, δεν μπορείς να βρεις ρυθμό. Εμείς χάσαμε λίγο την ταχύτητά μας στην επίθεση, αλλά επανήλθαμε γρήγορα σε μεγάλη διαφορά. Ο Χάινς έχει μια καριέρα που έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Από τη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας πήγε στη Γερμανία και μετά στον Ολυμπιακό έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας του Ολυμπιακού ανήκει στον Κάιλ. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης. Αυτό είναι ο Ολυμπιακός. Και ο Κάιλ είναι ο καλύτερος εκφραστής του τρόπου που θέλει να αγωνίζεται. Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους για την υποστήριξή τους. Ήρθαν εδώ πληρώνοντας πολλά χρήματα σε μία δύσκολη περίοδο για όλη την Ευρώπη. Και θέλω να τους υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην προετοιμασία μας και τον τελικό για να κερδίσουμε. Δεν ήταν το τέλειο παιχνίδι. Απλά μείναμε ενωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η πίεση ήταν πολύ μεγάλη».

ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Είναι εξαιρετικό για έναν τόσο νέο προπονητή να έχει κάνει τόσο καλή δουλειά. Δεν είμαι τόσο εγωιστής για να μην το δω αυτό επειδή η ομάδα μου έχασε. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει ακόμα τι έγινε. Ο Ολυμπιακός μας έδεσε. κόμπο. Κατά διαστήματα δεν μπορούσαμε να πάρουμε ούτε ανάσα. Θα άλλαζα τα πάντα. Τα πάντα. Όσα σχεδιάσαμε, όσα είπαμε πριν το ματς. Ήμασταν κάκιστοι και ο Ολυμπιακός πέρασε απόλυτα δίκαια. Στόχος μας ήταν να πάμε στο Final-4 αλλά ούτε φέτος κάναμε το βήμα παραπάνω και δεν μπορέσαμε να πάμε στην Μόσχα την κούπα».

ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ: «Δεν ήταν εύκολο. Μπορεί να πήραμε μεγάλη διαφορά και να φάνηκε πως το παιχνίδι κύλησε άνετα για μας, αλλά κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Παλεύαμε για κάθε μπάλα και φάση με φάση. Είναι όμως μόνο το πρώτο βήμα, έχουμε μπροστά μας τον τελικό. Όλοι οι παίκτες στην ομάδα μπορούν να συνεισφέρουν στην επίθεση, αλλά σημασία είχε ότι κάναμε το ίδιο και στην άμυνα. Η μαχητικότητα που δείξαμε ήταν σημείο κλειδί.  Μακάρι να τα καταφέρω και να μπω σε αυτό το κλαμπ των παικτών».

ΠΕΡΟ ΑΝΤΙΤΣ:  «Τι φοβερό συναίσθημα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαστε η καλύτερη ομάδα παιδιών στην Ευρώπη. Κανείς δεν έχει καλύτερο δέσιμο από εμάς. Είναι θέμα ομαδικότητας και αδελφικότητας. Είμαστε πάντα όλοι εκεί ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι το μυστικό μας. Ήμασταν το αουτσάιντερ σε αυτό το ματς, όμως αυτό ίσως μας έδωσε έξτρα κίνητρο. Ήμασταν κυρίαρχοι στο παιχνίδι σχεδόν και στα 40 λεπτά. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά σήμερα κάναμε εξαιρετική δουλειά σταματώντας την. Πέρυσι νικήσαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όμως φέτος ήταν μια τελείως άλλη ιστορία. Αλλά δεν έχει σημασία. Στο Final 4 το κλειδί είναι να πάρεις τη νίκη, είτε με έναν πόντο είτε με 20. Δεν ξέρω τι περίμενε ο κόσμος από το παιχνίδι, αλλά κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση απόψε. Αν ήμουν φίλαθλος που αγόρασε εισιτήριο για να δει το Final 4 δεν θα ήμουν απογοητευμένος με αυτό που δείξαμε σήμερα. Όντως, παίξαμε όλοι μαζί. Ο προπονητής μας έδωσε ένα εξαιρετικό πλάνο και το εφαρμόσαμε. Είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε παίξει φέτος. Ήταν ένα σχέδιο που το εκτέλεσαν όλοι μαζί και τα καταφέραμε. Είναι εντυπωσιακό το ότι καταφέραμε να κρατήσουμε την ΤΣΣΚΑ κάτω από τους 60 πόντους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Κάνω ότι μπορώ. Προσπαθώ να παίξω όσο πιο σκληρά μπορώ. Δεν μας ενδιαφέρει. Θα παλέψουμε όποιος αντίπαλος έρθει. Εμείς κοιτάμε τη δική μας απόδοση και δεν μας ενδιαφέρει για την ομάδα που θα είναι στον τελικό».

MΙΛΟΣ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ: «Ήταν το χειρότερο ματς της καριέρας μου. Αναλαμβάνω ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για αυτή την ήττα, γιατί δεν αποδώσαμε στο επίπεδο που μπορούμε και είχαμε δείξει στη διάρκεια της σεζόν. Αυτή τη στιγμή δυσκολεύομαι να πω γιατί χάσαμε. Πολλά κρίθηκαν από το ξεκίνημα του ματς. Μπήκαμε πολύ άσχημα στον αγώνα. Αν με ρωτούσατε πριν τον αγώνα, θα σας έλεγα πως η ομάδα μας είναι 1005 έτοιμη σωματικά και πνευματικά. Αποδείχτηκε όμως ότι δεν ήμασταν έτοιμοι».

ΒΙΚΤΟΡ ΚΡΙΑΠΑ: «Στο πρώτο ημίχρονο βρίσκαμε λύσεις στην επίθεση, αλλά παίζαμε κακή άμυνα. Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε ακριβώς το αντίθετο, βελτιωθήκαμε στην άμυνα αλλά δεν κάναμε τίποτα στην επίθεση. Η απόδοσή μας δεν ήταν αρκετή για να κερδίσουμε. Μας έλειψε η συγκέντρωση και δεν εφαρμόσαμε το πλάνο μας. Έτσι δεν μπορούσαμε να νικήσουμε».

ΑΑΡΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ: «Δεν καταφέραμε να βρούμε ποτέ ρυθμό και να δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. Ο Ολυμπιακός επικράτησε κατά κράτος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του βγάλουμε το καπέλο. Έπαιξε καταπληκτικά».

Highlights...
Photo Gallely... {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157633795910018, layout=table, columns=3, style=css6, gallery=lightbox{/myFlickr}