Skip to main content

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ…

Αυτό το πρωτάθλημα δε γινόταν να χαθεί και το όνομα του Ολυμπιακού ήταν χαραγμένο από νωρίς πάνω στο βαρύτιμο τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος επικρατώντας του Παναθηναϊκού στο πέμπτο τελικό με 82-76, σκορπίζοντας χαρά στους εκατομμύρια φίλους τους σ’ όλο τον κόσμο.

Αυτό το πρωτάθλημα δε γινόταν να χαθεί και το όνομα του Ολυμπιακού ήταν χαραγμένο από νωρίς πάνω στο βαρύτιμο τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος επικρατώντας του Παναθηναϊκού στο πέμπτο τελικό με 82-76, σκορπίζοντας χαρά στους εκατομμύρια φίλους τους σ’ όλο τον κόσμο.

Από την αρχή του τελευταίου αγώνα της σεζόν οι παίκτες του Ίβκοβιτς έδειξαν ότι δεν πρόκειται να χάσουν αυτό το παιχνίδι. Συγκεντρωμένοι στον απόλυτο βαθμό και παίρνοντας δύναμη από τους 12.000 φίλους τους που δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα στις εξέδρες του ΣΕΦ, έβαλαν τις βάσεις και πήραν τον έλεγχο του τελικού.

Ο αρχηγός Βασίλης  Σπανούλης ήταν αυτός που έδειχνε το δρόμο και οι συμπαίκτες του τον ακολουθούσαν σε μια μοναδική… παράσταση. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε σε πολλά σημεία του αγώνα να αλλάξει το μομέντουμ αλλά κάθε φορά έβρισκε μπροστά του έναν παίκτη του Ίβκοβιτς. Στο 48-45 στις αρχές της επανάληψης ήταν ο Σλούκας που με ένα σπουδαίο τρίποντο έβαλε… φωτιά στο γήπεδο, ενώ λίγα λεπτά μετά όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 57-51 ήταν ο Έισι Λο που με έξι συνεχόμενους προσωπικούς πόντους έστειλε τη διαφορά και πάλι σε διψήφια τιμή.

Ο Παναθηναϊκός δεν παραδόθηκε και στο τελευταίο πεντάλεπτο του τελικού έκανε την τελευταία του προσπάθεια μειώνοντας στους τέσσερις (80-76) με ένα σερί 5-0. Οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμα περισσότερο με τρίποντο του Καλάθη, αλλά δεν κι έτσι ο Πρίντεζης με κάρφωμα έδωσε τη… χαριστική βολή και έστειλε τον κόσμο του Ολυμπιακού στον έβδομο ουρανό.

Λίγα λεπτά μετά ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης μαζί με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο σήκωσαν ψηλά στον ουρανό του ΣΕΦ το βαρύτιμο τρόπαιο κι αφού πριν όλοι οι παίκτες και το σταφ του Ολυμπιακού γνώρισαν την αποθέωση παραλαμβάνοντας τα μετάλλια του πρωταθλητή Ελλάδας. 

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 48-36, 70-56, 82-76.
Ανά δεκάλεπτο: 24-20, 24-16, 22-20, 12-20.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10(1), Άντιτς 3(1), Σπανούλης 24(3), Κέσελ 5, Ντόρσεϊ 4, Παπαδόπουλος 1, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3(1).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 11(3), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13(1)Βουγιούκας 4, Καλάθης 17(1), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10(1), Γιασικεβίτσιους 4.


Οι δηλώσεις των πρωταθλητών…

ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ: «Όλη η επιτυχία ανήκει στους παίκτες. Όλο το τεχνικό τιμ ήταν μαζί. Όταν λέω τεχνικό τιμ εννοώ τους πάντες. Ακόμα και τους φροντιστές. Η διοίκηση και η οικογένεια των Αγγελόπουλων μας βοήθησαν πολύ. Ποτέ δεν μπορούμε να προσφέρουμε εμείς την ίδια ευχαρίστηση που μας δίνει το παιχνίδι. Ευχαριστώ πολύ τους φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο. Να μην ξεχάσω και κάτι. Να πω για την οικογένεια του φίλου, του Δημήτρη Μητροπάνου. Να το αφιερώσω σε αυτόν. Ήταν μεγάλος φίλος και μεγάλος Ολυμπιακός», τόνισε αρχικά ο Ντούντα με την αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα στο άκουσμα του ονόματος του Μητροπάνου.

... για τη μεγάλη αποψινή νίκη του Ολυμπιακού και τον Βασίλη Σπανούλη: «Για το παιχνίδι, το μπάσκετ και τον Ολυμπιακό μετά το Πανευρωπαϊκό συνεχίσαμε να έχουμε μία βελτίωση. Από Μ.Ο. 60 με 65 φτάσαμε σε 80 πόντους και πάνω με έναν μεγάλο αντίπαλο όπως ο Παναθηναϊκός.

Μας βοήθησαν ορισμένα τρίποντα down town, όπως λένε οι Αμερικάνοι, από πολύ μακριά. Κερδίσαμε δίκαια. Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο. Πιστεύω ότι αυτό που κάναμε είναι μία νέα αρχή. Είναι ένα νέο ξεκίνημα. Υπήρχε και λίγη τύχη πιστεύω. Είναι ένα νέο ξεκίνημα. Είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε αρχηγό τον Σπανούλη. Πολύ τυχεροί που είχαμε παίκτες, όπως ο Βασίλης και Παπαδόπουλος, που έπαιξαν.

Όπως ξέρετε οι σαμπάνιες και τα ποτά χρειάζονται σε τέτοιες στιγμές. Από αύριο θα μου λείψουν πολύ όλα αυτά τα παιδιά».

... για τους νέους στην ομάδα: «Πιστεύω ότι καταλάβατε τι εννοώ όταν λέω καινούριο κίνημα. Πιστεύω να σωθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Να κάνουμε ένα νέο κίνημα στη νεολαία. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο τουρνουά στην Ευρώπη. Είχαμε μεγάλη βελτίωση. Κανείς δεν πίστευε ότι θα περνάγαμε στους "16". Ο χρόνος δούλεψε για εμάς βήμα βήμα. Όπως είπα στο Παρίσι ούτε ένας παίκτης δεν έπαιξε από εκείνη την ομάδα. Στο μπάσκετ δεν είναι εύκολο να βρεις χημεία. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να βρω τέτοιους παίκτες. Δικαιώθηκα που πήρα την απόφαση να γυρίσω στον Ολυμπιακό. Δεν ήμουν σίγουρος γι' αυτό».

…για το πόσο μεγάλο είναι το επίτευγμα τους: «Είναι δύσκολο να κρίνω εάν είναι το πιο μεγάλο επίτευγμα. Δεν μπορούμε να λέμε για τους 2 τίτλους. Εμείς κοντέψαμε να πάρουμε και το Κύπελλο. Είπαμε μετά ψηλά τα κεφάλια. Τα κριτήρια για έναν τεχνικό δεν είναι οι τίτλοι. Είναι δύσκολο να κρίνω εάν είναι η πιο μεγάλη επιτυχία. Κερδίσαμε ότι είχαμε ένα καλό πρόγραμμα. Θέλω έναν άνθρωπο που είναι πίσω από την ομάδα και που συνεργάζομαι τόσα χρόνια μαζί. Τον Γιώργο Λέων, που τον είχαμε μαζί. Στην κατάλληλη στιγμή είχαμε την καλύτερη προετοιμασία και συγκέντρωση, ισχυρίστηκε μετά».

…για το μέλλον του: «Κοιτάξτε τώρα. Αυτήν την στιγμή να πω εγώ εάν θα μείνω. Θα μιλήσω. Θα δούμε. Το θέμα είναι να έχω καλούς συνεργάτες. Αυτή η ομάδα θα πρέπει να μείνει μαζί. Η διοίκηση ξέρει πολύ καλά το τι πρέπει να κάνει.
Το μπάτζετ δεν κερδίζει. Ένα καινούριο κίνημα. Με παραπάνω δυλειά και με μεγάλη επιστοσύνη για τους νέους παίκτες. Τον παίκτη δεν τον κρίνουμε από το συμβόλαιο. Είτε είναι καλός, μέτριος ή κακός. Με αυτό παλεύεις».

…για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες που ξεχώρισαν τόνισε: «Ότι είναι καλό και σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Είμαι τυχερός. Είναι δύσκολο να μιλάμε με ομαδικότητα. Δεν υπάρχουν Έλληνες και ξένοι. Είναι μία μεγάλη ομάδα. Την πιο μεγάλη διαφορά την έκαναν οι Ντόρσεϊ και Λο. Έμπειροι παίκτες που κάνουν την διαφορά. Ο Νέισμιθ όταν έφτιαξε αυτό το παιχνίδι στο Πανεπιστήμιο έκανε την μητέρα του μπάσκετ την Αμερική. Εκεί είναι το καλύτερο. Μην έχουμε τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στους μέτριους παίκτες. Γι' αυτό σας λέω για ένα νέο κίνημα. Είναι σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ και για τον Ολυμπιακό τα νέα παιδιά».

...για το αν έπαιξε ρόλο η ψυχολογία: «Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Μίλησα με έναν δάσκαλο που μου είπε για ψυχολογία. Εγώ δουλεύω πολύ με την ομάδα. Εάν και χάναμε με 19 πόντους έλεγα να το παλέψουμε. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο Ολυμπιακός είναι αουτσάιντερ. Βοήθησε πολύ ότι δεν είχαμε πίεση στο φάιναλ φορ. Υπήρχαν και άλλοι αντίπαλοι».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: "Ολοκληρώσαμε μία σύνθεση χρονιά για την ομάδα. Αυτή η ομάδα μεγάλωσε και έδειξε χαρακτήρα σε χρόνο ρεκόρ. Χτίσαμε μία ομάδα από την αρχή. Πιστέψαμε σε αυτή. Όλο αυτό που βλέπετε έχει γίνει μέσα από σκληρή δουλειά. Σήμερα κερδίσαμε ακόμα έναν τελικό, αυτή η ομάδα παίζει τελικούς από τον Νοέμβριο.
Χτίσαμε χαρακτήρα. Δεν θυμάμαι εγώ ομάδα να έχει τέτοια βελτίωση κατά την διάρκεια της σεζόν. Είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε αυτούς τους ανθρώπους. Ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές. Οι χαρές είναι λιγότερες από τις λύπες. Αυτές οι μέρες που ζούμε είναι καταπληκτικές, αλλά όλοι πρέπει να είμαστε δίπλα στην ομάδα. Ο κόουτς πάντα πίστευε σε εμάς, άσχετα αν δεν το λέγαμε προς τα έξω.

Είμαι περήφανος για τους συμπαίκτες μου, για όλους. Εύχομαι αυτή να είναι η αρχή για να πάρουμε και άλλες κούπες. Είναι μία απίστευτη χρονιά. Τι να πούμε; Ότι δεν μας υπολόγιζαν να περάσουμε στο τοπ-16; Και καταφέραμε να πάρουμε την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια..

Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να στηρίξουμε αυτή την ομάδα.

Χτίσαμε έναν κορμό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε όπως είμαστε για να φέρουμε και άλλες επιτυχίες. Δεν ήταν δύσκολα χρόνια. Περήφανος δεν είσαι μόνο όταν κερδίζεις τίτλους, περήφανος είσαι για όλα, όταν φεύγεις με ψηλά το κεφάλι. Κάθε ήττα σε κάνει δυνατό για να πάρεις πρωταθλήματα. Λέω και πάλι ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν βλέπεις τους κόπους μιας χρονιάς να ανταμείβονται είσαι πολύ χαρούμενος. Όλες τις χρονιές που είμαι εδώ το έβλεπα. Είναι ξεχωριστή στιγμή. Δεν θα πω μεγάλα λόγια για τον εαυτό μου, όποιος το κάνει δεν είναι σωστός. Δούλεψα, δουλεύω και θα συνεχίσω να δουλεύω για να γίνομαι καλύτερος. Στα λόγια μπορεί να πει κάποιος πολλά, αλλά έχουμε πολλά νέα παιδιά και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: Η μεγαλύτερη μαγκιά μας είναι ότι καταφέραμε να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο ΣΕΦ. Προσωπικά, δεν θυμάμαι κατά το παρελθόν να έχω ξαναδεί τόσο γεμάτο αυτό το γήπεδο. Δεν νομίζω ότι κινδυνεύσαμε, απλώς αγχωθήκαμε σε ένα σημείο του αγώνα, εκεί που πήγε να γυρίσει το ματς. Αυτό που κρατάμε φυσικά είναι η νίκη κι ο τίτλος.

Αποδείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει μία νίκη στο ΟΑΚΑ. Από δικά μας λάθη δεν τα είχαμε καταφέρει, αλλά κρατάμε αυτό που έχουμε πετύχει. Το σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο κορμός γιατί αυτό είναι απαραίτητο σε μία ομάδα. Βλέπετε τι έχει καταφέρει ο Παναθηναϊκός τόσα χρόνια...

ΜΑΡΚΟ ΚΕΣΕΛ: Τις τελευταίες 20 ημέρες νικήσαμε την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τρεις φορές τον Παναθηναϊκό.

Αποδείξαμε πως είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Σίγουρα είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου. Περάσαμε απίστευτα τον τελευταίο καιρό.

Είμαστε δίκαια πρωταθλητές. Φυσικά και δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τους οπαδούς της ομάδας και δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο.

ΕΪΣΙ ΛΟ: Είμαι τόσο κουρασμένος που δεν έχω κουράγιο να πανηγυρίσω. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό τον τίτλο, τον οποίο οι φίλαθλοί μας άξιζαν.

Γνώριζα πολύ καλά πως η κατάκτηση της Ευρωλίγκα δεν έλεγε τίποτα στους φιλάθλους μας που ήθελαν το πρωτάθλημα κι εμείς τους το δώσαμε.


Highlights...
Photo Gallely... {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157630052326370, layout=table, columns=3, style=css6, gallery=lightbox{/myFlickr} {myFlickr}feed=photoset, photoset_id=72157630052404424, layout=table, columns=3, style=css6, gallery=lightbox{/myFlickr}