Skip to main content

ΦΑΙΔΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ είναι ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού στη δεκαετία του ’70.


Ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ είναι ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού στη δεκαετία του ’70. Ο Φαίδων Ματθαίου γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1924 στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται ως ο πλέον πολυσύνθετος, πρωταθλητής στην Ελλάδα, όλων των εποχών. Πρωταγωνίστησε στο βόλεϊ, στο πόλο, στο στίβο με την ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, στο λίθο, στην κωπηλασία με το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, στο πινγκ πονγκ, στο τένις, στην ξιφασκία και βέβαια στο μπάσκετ.

Ως αθλητής έλαβε μέρος το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως κωπηλάτης, το 1952 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι ως παίκτης της εθνικής ομάδας μπάσκετ και το 1960 ως προπονητής της «επίσημης αγαπημένης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Ανδρώθηκε μπασκετικά στον Άρη, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στον Παναθηναϊκό, στον Πανιώνιο, στον Σπόρτιγκ, στη Βαρέζε και στην Μπενέλι Πέζαρο.

Ο Φαίδων Ματθαίου ανέλαβε τις τύχες του Ολυμπιακού το 1966 κι ενώ η ομάδα αγωνιζόταν για δυο σεζόν στη Β’ Εθνική. Στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο της ομάδας την οδήγησε και πάλι στην Α’ Εθνική κατηγορία και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας των «ερυθρόλευκων» που πρωταγωνίστησε τα επόμενα χρόνια. Επί ημερών του φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Διάκουλας και Μελίνι και μ’ αυτόν στην άκρη του πάγκου, το 1976 οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους, χωρίς να χάσουν ούτε ένα παιχνίδι!