Skip to main content

Γουόλτερ Μπέρι

«Ω Μπέρι Μπέρι» ήταν το σύνθημα που δονούσε το ΣΕΦ κάθε φορά που ο αμερικανός άσσος του Ολυμπιακού σκόραρε. Στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στην ομάδα του Πειραιά κέρδισε ισάριθμα πρωταθλήματα, έφτασε μια ανάσα από το φάιναλ φορ και χάρισε στιγμές σπουδαίου μπάσκετ στους φίλους της ομάδας αλλά και του αθλήματος.

Ο «Truth», όπως είναι το παρατσούκλι του, επειδή ήταν πάντα ειλικρινής στα παιχνίδια του, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1964 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε σε ένα από τα πιο σκληρά γκέτο, στην καρδιά του Χάρλεμ. Έμαθα μπάσκετ στα μικρά γηπεδάκια της γειτονιάς και φοίτησε στο Franklin Benjamin High School το οποίο και οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας ομάδας γυμνασίων σε όλη την Νέα Υόρκη, τον οποίο διεκδικούν κάθε χρόνο 1500 γυμνάσια. Ύστερα από μια περιπέτεια με τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την φοίτησή του στο πανεπιστήμιο και την υποχρεωτική θητεία του σε προπαρασκευαστικό σχολείο και το Junior college San Jacinto του Τέξας, καταφέρνει να ενταχθεί στο St. John's University. Με την ομάδα του πανεπιστημίου κατέκτησε τους προσωπικούς τίτλους John Wooden Award, East Men's Basketball Player of the Year award, USBWA College Player of the Year, το 1986 σκοράροντας 23 πόντους και κερδίζοντας 11,1 ριμπάουντ μ.ο.

Το καλοκαίρι του 1986 οι Πόρτλαντ Τρέιλμπλέιζερς τον απέκτησαν επιλέγοντάς τον στη 14η θέση του ντραφτ αλλά έμεινε μόνο για λίγους μήνες μιας και τον αντάλλαξαν με τον Kevin Duckworth. Το τέλος της σεζόν τον βρήκε στους Σαν Αντόνιο Σπερς έχοντας 15,9 πόντους και 4,9 ριμπάουντ μ.ο. Συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις ο Μπέρι τη σεζόν 1987-1988 είχε με τους Σπερς 17,4 πόντους και 5,4 ριμπάουντ μ.ο. Τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στους Νιου Τζέρσεϋ Νετς και αργότερα στους Χιούστον Ρόκετς έχοντας 8,8 πόντους και 3,9 ριμπάουντ μ.ο.

Το 1989 αποφασίζει να περάσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και να κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη αγωνιζόμενος στη Νάπολι για ένα χρόνο. Σειρά έχει η Ατλέτικο Μαδρίτης και τη σεζόν 1991-1992 έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα ταλανίζουν την ομάδα της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του υπηρεσιακής διοίκησης. Μετά από δύο μήνες ο Μπέρι δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις ότι θα πληρωθεί και αποχωρεί έχοντας παίξει σε μόλις 10 παιχνίδια.

Καταφύγιό του για ακόμα μία φορά θα γίνει η Νάπολι που αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία της Ιταλίας και την οποία ο Μπέρι θα φτάσει ένα βήμα πριν από το εισιτήριο της ανόδου.

Οι προτάσεις από ελληνικές ομάδες πέφτουν σαν βροχή την επόμενη χρονιά και αλλά το μυαλό του αμερικανού πάουερ φόργουοντ είναι στην επιστροφή του στο ΝΒΑ. Τον Ιούλιο συμμετείχε στο Doral Arrowwood New York Summer League tournament των Boston Celtics αλλά δεν κατάφερε να πείσει για το ταλέντο του και έτσι δέχθηκε την επόμενη καλύτερη λύση, την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 1992-1993 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, το οποίο μάλιστα είχε να κερδίσει από το 1978. Κάνοντας πολύ δυνατό δίδυμο με τον Ζάρκο Πάσπαλι στην Ευρώπη βοήθησε τον Ολυμπιακό να φτάσει μια ανάσα από το πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας του απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λιμόζ από την οποία αποκλείστηκε με 2-1 νίκες στους προημιτελικούς. Ήταν τότε που είχε μέσο όρο 20,941 πόντους ανά αγώνα και 9,9 ριμπάουντ.

Πιστός στη συνήθειά του να μην αγωνίζεται δύο συνεχόμενες χρονιές στην ίδια ομάδα, παίρνει μεταγραφή το 1993 για την Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Με το δικέφαλο του Βορρά κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς κερδίζοντας τη Στεφανέλ Τεργέστης και στα δύο παιχνίδια των τελικών. Στο πρωτάθλημα, ωστόσο, δεν είχε την ίδια τύχη και έχασε με 3-2 στη σειρά των τελικών. Την επόμενη χρονιά παρέμεινε στη συμπρωτεύουσα αλλά για χάρη του Ηρακλή. Με τη φανέλα του Γηραιού αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 29.1 πόντους μέσο όρο και κατάφερε να πλασαριστεί στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος και στους 4 του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

Την επόμενη σεζόν, 1995-1996, ο Μπέρι επέστρεψε στον Ολυμπιακό και κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα. Ο τελευταίος του αγώνας, μάλιστα, με την ερυθρόλευκη φανέλα ήταν ο ιστορικός τελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό του 73-38. Ωστόσο, στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά αφού οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν στους προημιτελικούς την Real Madrid των Arvydas Sabonis και Joe Arlaukas και έμειναν εκτός φάιναλ φορ. Είναι η στιγμή που ανιχνεύθηκε στο αίμα του μικρόβιο ηπατίτιδας Β και για πολλούς μήνες χάνονται τα ίχνη του.

Ως γνωστός μαχητής δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε πιο δυνατός στον Άρη, όπου αυτή τη φορά ολοκληρώσε τη σεζόν 1996-1997, σκιά όμως του εαυτού του με 11,8 πόντους και 5,2 ριμπάουντ. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στην ιταλική Πολίτι Καντού και επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις. Τη χρονιά 1998-1999 ανηφόρισε προς τη Θεσσαλονίκη και ξαναφόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Μπέρι ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι υπεύθυνοι της ομάδας, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας. Παράλληλα ανακηρύχτηκε MVP της διοργάνωσης (24 πόντοι. και 14 ριμπάουντ. στον ημιτελικό και 19 πόντοι και 10 ριμπάουντ στον τελικό). Στην Ευρώπη είχε μέσο όρο 16,86 πόντους και 7,86 ριμπάουντ.

Μετά τον ΠΑΟΚ ο Μπέρι συνέχισε την αγωνιστική περιπλάνησή του στη Σλοβενία με την Olimpija Ljubljana. Οι άσχημες εμφανίσεις του, ωστόσο, ανάγκασαν τους υπεύθυνους της ομάδας να τον αποδεσμεύσουν τον Ιανουάριο μετά από μόλις 10 αγώνες πρωταθλήματος.

Στα 36 του χρόνια επέστρεψε την επόμενη σεζόν στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με τη φανέλα του Μακεδονικού και έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός που φτάνει τις 8 παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και ο μοναδικός που έχει αγωνιστεί στις τέσσερις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στο ελληνικό πρωτάθλημα συνολικά στην καριέρα του είχε 1.765 ριμπάουντ και 227 κοψίματα.

Στον Μακεδονικό αγωνίστηκε μόλις σε δύο αγώνες σκοράροντας 29 πόντους συνολικά. Την σεζόν ολοκλήρωσε στην Α2 Ιταλίας με τη φανέλα της Sicc Jesi, όπου αγωνίστηκε 20 παιχνίδια έχοντας 19,2 πόντους μέσο όρο. Η αυλαία της καριέρας του έπεσε το 2001 στη Βενεζουέλα και την Panteras de Miranda.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε συνολικά σε 47 παιχνίδια έχοντας συνολικά 809 πόντους, 436 ριμπάουντ, 47 ασίστ, 52 κλεψίματα και 48 τάπες.