Skip to main content

Κεμζούρα: «Συγκέντρωση και ριμπάουντ τα κλειδιά» (vid)

 Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί αύριο (15/11, 21.30) στο ΣΕΦ την Ζαλγκίρις με στόχο να επιστρέψει στον δρόμο των νικών.

«Η Ζαλγκίρις δεν δυσκολεύει μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά όλες τις ομάδες», σχολίασε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων», όταν έγινε αναφορά στην πρόσφατη ιστορία των δύο ομάδων που είναι υπέρ της λιθουανικής ομάδας. «Ξέρω πως δεν είναι καλή η ιστορία για εμάς. Είναι μια ομάδα που παίζει καλά και τα σαράντα λεπτά, οπότε εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να έχουμε σταθερότητα, και να μην έχουμε νεκρά διαστήματα όπως στα τελευταία παιχνίδια. Θα πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και σταθεροί και στα σαράντα λεπτά. Το δεύτερο στοιχείο είναι η μάχη των ριμπάουντ, που έρχεται με την σκληράδα και το physical game. Θεωρώ πως είναι η στατιστική κατηγορία που δείχνει πόσο σκληρά παίζεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αμυντικά θα πρέπει να τους βγάλουμε από τη ζώνη ασφαλείας. Να ‘χαλάσουμε’ το παιχνίδι τους. Παίζουν πολύ καλά, έχουν πολλά ειδικά plays για τους σουτέρ και τους σκορερ τους».

Όταν του υπογραμμίστηκε πως όταν ο Ολυμπιακός σκοράρει πάνω από 80 πόντους κερδίζει, ενώ όταν σταματά στους 65 πόντους, τόνισε: «Είναι δύσκολο να κερδίσεις στην Ευρωλίγκα όταν σκοράρεις 65 πόντους, εκτός κι αν κάνεις απίστευτη δουλειά στην άμυνα. Είναι πιθανό, αλλά και πάλι, όμως, οι ελπίδες σου είναι λίγες. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι για την άμυνά τους. Παίζουν με βοήθειες, έχουν αρκετούς τύπους άμυνας και εμείς έχουμε δουλέψει για να βρούμε λύσεις σε αυτό. Θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί στο ζωγραφιστό και να δημιουργήσει ο ένας για τον άλλον».

Για τον αν υπάρχει εξτρά πίεση στον ίδιο και τους παίκτες του μετά τις τρεις εντός έδρας ήττες, απάντησε: «Γενικά όταν χάνεις έχεις πίεση, όχι μόνο όταν χάνεις στην έδρα σου, αλλά και εκτός. Όταν δεν παίζεις καλά έχεις αγωνία, γιατί θέλεις να παίξεις καλύτερα και να κερδίσεις. Δεν ήξερα για την ιστορία. Εσείς μου είπατε πως δεν είναι καλή και δεν θέλω να αποτελέσω μέρος της. Φυσικά έχουμε άγχος και θέλουμε πολύ πρώτα από όλα ένα καλό παιχνίδι. Δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις, όλοι οι παίκτες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα θα έρθει αύριο. Θέλουμε να είμαστε θετικοί».

Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, είπε: «Έχω υπάρξει προπονητής του Σάρας προς το τέλος της καριέρας του. Ήταν προνόμιο το ότι ήμουν προπονητής εντός τέτοιου ταλέντου. Γενικά ως προπονητής δεν μπορείς να μην είσαι έτοιμος, όμως, ειδικά με τον Σάρας δεν μπορείς ποτέ να είσαι απροετοίμαστος, γιατί πρέπει να του εξηγήσεις τα πάντα, τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Έμαθα από όλους τους παίκτες μου, όπως και από εκείνον. Αποτελούσε παράδειγμα ενός εξαιρετικού επαγγελματία και μας βοήθησε εκείνα τα χρόνια, παρότι δεν ήταν στο Top της καριέρας του».

Τέλος, για την αποχώρηση του Μιντάουγκας Κουσμίνσκας, δήλωσε: «Ήταν θέμα συνθηκών. Ήταν περισσότερο απόφαση δική του και εμείς την δεχτήκαμε. Δεν μπορούσαμε να του προσφέρουμε περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Και τότε ήρθε προσφορά από μια άλλη ομάδα, από την Λοκομοτίβ, η οποία και οικονομικά ήταν πιο συμφέρουσα για εκείνον. Δεν πιέστηκε για κάτι, απλά του δόθηκε μια ευκαιρία και αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει. Του εύχομαι το καλύτερο. Εμείς το αποφασίσαμε γιατί με την έλευση του Ριντ είχαμε τέσσερα ψηλά κορμιά, συν τον Βεζένκοφ που παίζει στο τέσσερα. Και από τη στιγμή που δεν παίζουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα, θεωρώ πως θα είμαστε καλά αναφορικά με το ροτέισον».

«Να βρούμε τον εαυτό μας»

Ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα δώσει αύριο το «παρών» στην αναμέτρηση με την Ζαλγίρις, σχολίασε «Δεν είμαστε στην καλύτερη φάση. Προερχόμαστε από δύο σερί ήττες. Και οι δύο στην έδρα μας και οι δύο με μεγάλη διαφορά, οπότε το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι το ποιος είναι αντίπαλός μας. Είτε είχαμε την Ζαλγκίρις, είτε την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, είτε τη χειρότερη στόχος είναι να βρούμε τον εαυτό μας και να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ που μπορούμε. Με όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, θέληση και πυγμή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς πως νιώθει, απάντησε: «Αισθάνομαι πολύ καλά. Είχαμε ένα φιλικό την Δευτέρα που πήρα λεπτά συμμετοχής και δεν ένιωσα ενόχληση. Ευελπιστώ πως θα είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου και την ομάδα».

Τέλος, για το αν το κλειδί θα είναι ή άμυνα ή η επίθεση, είπε: «Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ , αλλά και παγκοσμίως, είναι συνδυασμός άμυνας και επίθεσης. Δεν μπορείς να πεις πως είμαι καλός αμυντικά και κερδίζω από την άμυνά μου. Έχει εξελιχθεί τόσο πολύ το μπάσκετ που πρέπει να υπάρχει συνδυασμός... Να βάζεις στην επίθεση και να μην βάζεις στην άμυνα. Υπάρχει πολύ ταλέντο σε όλες τις ομάδες και παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Θεωρώ πως πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αυτό που έχει η δική μας ομάδα ως στόχο είναι να ξεκινά πάντα από την άμυνα, ώστε να βρίσκει κάποια εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, ώστε μέσα από αυτό να βρούμε ρυθμό. Όταν δέχεσαι καλάθι κάθε φορά όταν αμύνεσαι και δεν μπορείς να τρέξεις, μπαίνεις σε μια διαδικασία στατικού μπάσκετ και είναι δύσκολο να βρεις ρυθμό και να υπάρξουν αυτοματισμοί. Αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Οπότε το βασικό μας μέλημα, κόντρα σε μια ομάδα που της αρέσει να κυκλοφορεί αρκετά τη μπάλα και έχει πολλούς τρόπους να επιτίθεται, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συγκέντρωση στην άμυνα».