Skip to main content

Σφαιρόπουλος: "Να εφαρμόσουμε το πλάνο μας"

O Ολυμπιακός θα υποδεχθεί αύριο (12/10, 21.00, Novasport) την Μπασκόνια στο νέο κλειστό Ηρακλείου "Δύο Αοράκια" και θέλει νίκη για να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις του στην Ευρωλίγκα.

"Πριν μιλήσω για τον αγώνα θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Ηρακλείου και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν ώστε να έρθει η ομάδα να παίξει αυτό το παιχνίδι", είπε ο προπονητής των "ερυθρολεύκων", Γιάννης Σφαιρόπουλος και συνέχισε: "Είναι πολύ ζεστή η φιλοξενία της Κρήτης. Το είχαμε δει και στο τουρνουά που είχαμε παίξει εδώ, το βλέπουμε και τώρα στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας όπως πριν δύο χρόνια. Γνωρίζουμε πως η ζήτηση των εισιτηρίων είναι πολύ μεγάλη και ευχόμαστε αύριο να γεμίσει το γήπεδο, γιατί πραγματικά από την μία πλευρά αξίζει στο Ηράκλειο να δει ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου και θέλουμε την υποστήριξη του φίλαθλου κόσμου γενικά, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με επιτυχία αυτό το πρωτάθλημα στην πρώτη αγωνιστική".


Για τον αγώνα με την ισπανική ομάδα, τόνισε: "Μπαίνουμε στον Μαραθώνιο της Ευρωλίγκας. Όπως είδαμε και πέρυσι είναι ένα πολύ σκληρό πρωτάθλημα. Ξεκινάμε με μια ομάδα που είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική, που έχει κρατήσει κάποιους παίκτες από τα προηγούμενα χρόνια, έμπειρους δηλαδή στην Ευρωλίγκα. Έχει φέρει κάποιους άλλους νέους παίκτες που έχουν όμως παίξει στην Ευρωλίγκα και σίγουρα τους έχουν βοηθήσει να ανεβάσουν το επίπεδό τους και να παίξουν και πάλι σε υψηλό επίπεδο. Έχουν και έναν νέο προπονητή με καινούργιες ιδέες. Επομένως έχουμε δύσκολη αποστολή. Είναι μια ομάδα που είναι πολύ καλή στο ανοιχτό γήπεδο, που έχει παίκτες σε όλες τις γραμμές που μπορούν να σου κάνουν την ζημιά. Πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε συγκεντρωμένοι για να μπορέσουμε να την απορυθμίσουμε. Έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε διαβάσει τον τρόπο που παίζουν σε επίθεση και άμυνα, ώστε να μπορέσουμε να επιτεθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι να παίξουμε με το παιχνίδι που θέλουμε, με όσο μεγαλύτερη διάρκεια μπορούμε γιατί είμαστε στην αρχή της χρονιάς και σίγουρα η διάρκεια είναι ένα ζητούμενο. Είναι σημαντικό να εφαρμόσουμε το πλάνο μας και να μπορέσουμε στο τέλος να είμαστε εμείς εκείνοι που θα πάρουν το ροζ φύλλο".


Οι αλλαγές στο ρόστερ των Βάσκων ήταν αρκετές, δεν άλλαξαν, όμως, το αγωνιστικό της προφίλ. "Το αγωνιστικό στυλ της Μπασκόνια παραμένει το ίδιο. Δίνει μεγάλη έμφαση στο ανοικτό γήπεδο, στον αιφνιδιασμό, στο transition παιχνίδι, στις καταστάσεις πριν οργανωθεί η άμυνα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε όλο το φάσμα της άμυνας και στην αρχή, στο να γυρίσουμε γρήγορα και να μην δώσουμε εύκολα καλάθια, αλλά και στο 5 εναντίον 5 όπου μπορούν να επιτεθούν με πολλούς τρόπους και με post και με pick n roll και με τους σουτέρ που έχουν. Γενικά είναι μια ομάδα φύση επιθετική, όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ένα δείγμα τριών παιχνιδιών που έπαιξαν στην ACB και νομίζω πως αυτό δείχνει πως το στυλ είναι πανομοιότυπο".


Για τον τραυματία, Μπράιαν Ρόμπερτς, ο κόουτς του Ολυμπιακού, είπε: "Ο Ρόμπερτς κάνει ατομικό πρόγραμμα. Μόνο χθες έκανε κάποια κομμάτια, αλλά χωρίς καθόλου επαφές. Πιστεύω πως είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να παίξει έστω και με μία προπόνηση, γιατί είναι η δεύτερη φορά που έχει ένα μικρό πρόβλημα και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε ένα νέο τραυματισμό που θα τον κρατήσει ακόμα περισσότερο έξω. Είναι δύο οι σημαντικοί παίκτες που μας λείπουν, είναι εκτός και ο Σπανούλης. Πιστεύω, όμως, ότι έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε το υλικό να παίξουμε αυτό που πρέπει και με κάποιους τρόπους να αναπληρώσουμε αυτά τα κενά".


Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα επηρεαστεί η ομάδα του από το γεγονός ό,τι τα "Δύο Αοράκια" δεν είναι η φυσική έδρα της, απάντησε: "Δεν θέλω ποτέ να ψάχνω δικαιολογίες λέγοντας είναι καινούργιο γήπεδο, δεν είναι η φυσική μας έδρα, δεν είναι τα καλάθια μας... Ή να πω ότι είναι πρεμιέρα και είναι πάντα δύσκολη. Όλα αυτά ισχύουν, αλλά στο επίπεδο που είμαστε δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε τέτοια ζητήματα. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να παίζουμε το ίδιο καλά και εντός και εκτός έδρας".


Τέλος, όταν του ζητήθηκε να κάνει ένα γενικότερο σχόλιο για την φετινή Ευρωλίγκα, υποστήριξε πως... "Θα είναι πιο ανταγωνιστική. Πολλές ομάδες έχουν ενισχυθεί και έχουν αλλάξει την φιλοσοφία τους. Για παράδειγμα είδαμε εδώ στην Κρήτη την Μακάμπι που είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Έχει αλλάξει την φιλοσοφία της. Πέρυσι είχε καλές μονάδες, αλλά όχι σύνολο. Φέτος βλέπουμε πως είναι πιο ομαδική με καλύτερο σύνολο.  Η Μπαρτσελόνα θα είναι πολύ διαφορετική. Θεωρώ πως θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Πέρυσι λέγαμε για Μαραθώνιο, αλλά φέτος θα είναι πιο δύσκολο για τους παίκτες να ανταποκριθούν ενεργειακά, γιατί όλοι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες είναι και στις Εθνικές ομάδες. Οπότε σημαίνει πως υπάρχει συσσώρευση κούρασης, την οποία πρέπει πάντα να διαχειρίζεσαι καθ' όλη την χρονιά. Φέτος πρέπει να κάνουμε ακόμη καλύτερη διαχείριση στο υλικό μας, σωματικά, πνευματικά, ενεργειακά και πιστεύω πως αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την περσινή χρονιά".  


"Τα είπα όλα στους συμπαίκτες μου!"


Ο Κιμ Τιλί τόνισε από την πλευρά του: "Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι. Είναι το πρώτο της χρονιάς στην Ευρωλίγκα και μάλιστα κόντρα στην παλιά μου ομάδα, οπότε θα είναι πολύ ιδιαίτερο για εμένα. Αλλά είναι πολύ σημαντικός αγώνας και για την ομάδα, να ξεκινήσει την Ευρωλίγκα με μια καλή νίκη. Δεν παίζουμε στην φυσική μας έδρα και αυτό το κάνει λίγο δύσκολο για εμάς, αλλά ελπίζω ότι οι φίλαθλοί μας θα έρθουν και θα μας υποστηρίξουν".


Ερωτηθείς για το αν αποκάλυψε στους παίκτες και τον προπονητή του Ολυμπιακού τα μυστικά της παλιάς του ομάδας, απάντησε: "Ήμουν στην Μπασκόνια τρία χρόνια, οπότε είπα στους συμπαίκτες μου τα πάντα για τους πρώην συμπαίκτες μου που παρέμειναν στην ομάδα. Αλλά η Μπασκόνια έχει αλλάξει πολύ, έχει νέο προπονητή, νέους παίκτες, νέα φιλοσοφία. Οπότε είναι νέα ομάδα".


Για την απουσία του αρχηγού, σχολίασε: "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Χάσαμε πριν λίγες μέρες από τον Παναθηναϊκό και τώρα πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερο κίνητρο για να κερδίσουμε αυτή την εβδομάδα. Δεν παίξαμε με τον Σπανούλη κόντρα στον Παναθηναϊκό και φτάσαμε κοντά στη νίκη. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και αύριο. Όλοι οι παίκτες πρέπει να δώσουν ότι μπορούν και αν κάνουμε ένα καλό παιχνίδι μπορούμε να κερδίσουμε".

"Θα κάνω ότι μου ζητήσει ο κόουτς"
Ο Βασίλης Τολιόπουλος, δήλωσε: "H Μπασκόνια είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ συγκεντρωμένοι. Πρέπει να κάνουμε αυτά που δουλεύουμε στην προπόνηση και αν τα κάνουμε τότε θα κερδίσουμε το παιχνίδι. Όσον αφορά στο θέμα της έδρας, στο Ηράκλειο έχουμε παίξει αρκετές φορές. Αν είναι ο κόσμος εδώ και μας στηρίξει τότε δεν θα έχει και τόσο μεγάλη διαφορά".


Ερωτηθείς για την ήττα στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος, απάντησε: "Η ήττα από τον Παναθηναϊκό είναι κάτι που σίγουρα μας πόνεσε, είναι ο αιώνιος αντίπαλος, αλλά είμαστε μια ομάδα που έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό τελείωσε, δυο ώρες μετά το τέλος του ξεχάστηκε και τώρα κοιτάμε μόνο την Μπασκόνια και πως θα μπορέσουμε να κερδίσουμε".


Για το αν νιώθει έτοιμος δεδομένου ό,τι λόγω και των απουσιών ενδεχομένως να αυξηθεί ο χρόνος συμμετοχής του, είπε: "Προσπαθώ να είμαι έτοιμος και να κάνω αυτά ακριβώς που μου ζητά ο προπονητής μου. Από κει και πέρα αν μου δώσει την ευκαιρία και μπω μέσα, θα προσπαθήσω να είμαι καλός στην άμυνα, να μαρκάρω τους αντίπαλους γκαρντ και να κάνω το καλύτερο".


Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό στόχο, τόνισε πως... "Στην Ευρώπη θέλουμε να προκριθούμε στα πλέι οφ και να πάμε όσο καλύτερα γίνεται με όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες. Από κει και πέρα να είμαστε υγιείς και ελπίζω το καλύτερο για την ομάδα μου".