Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Να συνηθίσουμε να παίζουμε υπό πίεση»

Ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαίο διπλό στο Κάουνας, όμως, ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, εν όψει και της δύσκολης συνέχειας.

«Όπως πάντα το παιχνίδι εδώ στο Κάουνας ήταν ένα πραγματικά σπουδαίο γεγονός! Οι οπαδοί στηρίζουν πάντα την ομάδα τους, η οποία παίζει πάντα με κίνητρο και επιθυμία. Είχα πει και πριν τον αγώνα πως η Ζαλγίρις βρίσκεται σε εξαιρετικό μομέντουμ και παίζει πραγματικά καλά, ειδικά τώρα που έχει πίσω στο ροτέισον τον Λοβέρν. Όλοι οι παίκτες γνωρίζουν μπάσκετ, πασάρουν τη μπάλα και φυσικά διαθέτει έναν προπονητή, τον Γιούρι Ζντοβτς, που κατά τη γνώμη μου κάνει σπουδαία δουλειά. Ξέραμε πως θα ήταν ένα περίπλοκο ματς για εμάς. Πλέον, πρέπει να κερδίσουμε σε όλα τα παιχνίδια και παίζουμε κόντρα σε κάποιες ομάδες που δεν έχουν ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ, έχουν όμως καλούς παίκτες, και παραμένουν καλές ομάδες, με καλούς προπονητές. Έτσι είναι η Ευρωλίγκα, όμως, στην παρούσα φάση εμείς έχουμε την πίεση. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, να παίζουμε δηλαδή υπό πίεση. Για να καταφέρεις να προκριθείς στα πλέι οφ, αν θες να τελειώσεις στην κανονική διάρκεια σε μια πολύ καλή θέση, πρέπει να παίξεις υπό πίεση».

Και συνέχισε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Πετύχαμε μια πολύ καλή νίκη. Θεωρώ πως δείξαμε σταθερότητα στο παιχνίδι μας τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, όμως, στο τέλος του αγώνα, βρήκαμε πολλά ανοικτά σουτ, είχαμε υπομονή, δημιουργία, ο ένας έπαιξε για τον άλλο σε άμυνα και επίθεση και ελέγξαμε το επιθετικό παιχνίδι της Ζαλγκίρις και τη δημιουργία της. Επίσης, σταματήσαμε τον Λεκαβίτσιους και τους άλλους καλούς σουτέρ που διαθέτει. Συγχαρητήρια και καλή τύχη στην Ζαλγκίρις».

Σε ερώτηση για το πως «δικαιολογεί» τον αριθμό των επιθετικών ριμπάουντ που μάζεψε η ομάδα του, απάντησε: «Είναι ένας συνδυασμός δύο πραγμάτων. Το ένα είναι πως η Ζαλγκίρις αποφάσισε να παίξει άμυνα με αλλαγές στο τέλος και οι ψηλοί της έβγαιναν στον δικό μας χειριστή της μπάλας. Οπότε,  οι ψηλοί έβγαιναν εκτός. Επίσης, χάσαμε πολλά σουτ, Τελειώσαμε με 30% στα τρίποντα , ένα χαμηλό ποσοστό για εμάς. Ειδικά όταν θέλεις να κερδίσεις εκτός έδρας, θα πρέπει να έχεις υψηλότερα ποσοστά. Θεωρώ πως κατά κύριο λόγο είχε να κάνει με την άμυνα με αλλαγές που αποφάσισαν να παίξουν. Ήμασταν σταθεροί σε αυτό το κομμάτι, οι ψηλοί μας Φαλ, Μάρτιν,  Βεζένκοφ έκανα πολύ καλή δουλειά σε αυτό».

Για το αν «κοιτά» τον βαθμολογικό πίνακα και αν έχει μπει στην διαδικασία των... σεναρίων για το που μπορεί να τερματίσει ο Ολυμπιακός, απάντησε: «Για να πω την αλήθεια, στο ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν στόχος μας να τελειώσουμε με πλεονέκτημα έδρας. Είμαστε εκτός πλέι οφ, αν δεν κάνω λάθος, τρεις σεζόν, οπότε στόχος μας ήταν να είμαστε ξανά στην 8άδα. Στην Ευρωλίγκα δεν μπορείς να κοιτάς μακριά. Θα πρέπει να εστιάζεις στην επόμενη προπόνηση, στο επόμενο παιχνίδι. Το να κοιτάς το πρόγραμμα και να λες μπορούμε να κερδίσουμε εκεί ή ίσως χάσουμε εκεί είναι εντελώς λάθος κατά τη γνώμη μου. Φιλοσοφία μου είναι να συγκεντρώνεσαι στο επόμενο ματς. Αυτό το κάνει πιο εύκολο και για τους παίκτες. Αν δεν το κάνεις είναι σα να έχεις να ανέβεις ένα βουνό, με τόσο δύσκολο πρόγραμμα, τόσα δύσκολα παιχνίδια και δύσκολους αντιπάλους. Έχουμε τέσσερα παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου και όλες είναι δύσκολες αναμετρήσεις. Μπροστά μας έχουμε το ελληνικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και δεν είναι ποτέ εύκολο ματς. Εκείνοι είχαν όλη την εβδομάδα να προετοιμάσουν, ενώ εμείς δώσαμε μια αναμέτρηση με ένταση σήμερα. Πρέπει, λοιπόν, να εστιάσουμε σε αυτό το παιχνίδι. Έχουμε άλλα τέσσερα, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό εντός, Μονακό και Βιλερμπάν εκτός... Κανένα ματς δεν είναι εύκολο».

Όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για την «παύση» των ρωσικών ομάδων, αλλά και για τον πόλεμου στην Ουκρανία, τόνισε: «Εργάστηκα στην Ρωσία σε δύο διαφορετικές ομάδες, στην Λοκομοτίβ και στην Κίμκι. Η Ευρωλίγκα είναι εκείνη που παίρνει τις αποφάσεις. Στο τέλος του Μαρτίου, στις 20, θα ξέρουμε αν θα βγουν εκτός διοργάνωσης για φέτος ή όχι... Πιθανότατα θα βγουν. Όσον αφορά στο θέμα του πολέμου, δεν υπάρχει αμφιβολία πως δεν θα έπρεπε να γίνεται... Δεν θέλω να μιλάω για τέτοια θέματα, γιατί γίνομαι πραγματικά συναισθηματικός.  Όταν βλέπεις παιδιά να χάνουν τους γονείς τους ή τη ζωή τους... Με θλίβει πραγματικά όλο αυτό. Όπως όλοι, έτσι και εγώ προσεύχομαι να σταματήσει ο πόλεμος. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η λύση».

Τέλος, όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο για το ενδεχόμενο αυτή να είναι η τελευταία χρονιά στα παρκέ των Γιανκούνας και Πρίντεζη, είπε: «Έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Δεν ξέρω πόσα χρόνια αγωνίζεται ο Γιανκούνας στην Ευρωλίγκα.Ο Γιώργος παίζει 21 χρόνια στην Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό και δεν ξέρω πόσα συνολικά στην διοργάνωση. Είναι πραγματικά δύσκολο. Μερικές φορές τον ρωτάω αν είναι βαρετό να έχει την ίδια ρουτίνα για τόσα χρόνια. Το να είσαι πρωταθλητής και να είσαι σε αυτό το επίπεδο για τόσα χρόνια δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο σε κανένα επίπεδο... Για την πνευματική και ψυχική σου υγεία, για το κορμί σου... Έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Πέρυσι είχαμε τον Σπανούλη που σταμάτησε στα 39. Στον Ολυμπιακό μας σεβόμαστε όλα όσα έχουν δώσει στην ομάδα μας, μεγάλους τίτλους, μεγάλες νίκες, φήμη... Ο Πρίντεζης είναι ο αρχηγός μας και όλοι τον αγαπούν, γιατί εκτός από εξαιρετικός παίκτης, είναι και φίλαθλος του Ολυμπιακού. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ότι κι αν αποφασίσουν για το μέλλον τους, εγώ θα τους ευχηθώ καλή τύχη».