Skip to main content

Έισι Λο - Ο ήρωας του Φάιναλ Φορ (Video)

Πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί 11’52’’ σ’ ένα αγώνα, έχει 0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 2 λάθη; Για τους συμπαίκτες του ο πιο σημαντικός.

Πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί 11’52’’ σ’ ένα αγώνα, έχει 0/2 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 2 λάθη; Για τους συμπαίκτες του ο πιο σημαντικός.

Ο τραυματισμός του Έισι Λο στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα πάγωσε τους πάντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Ο Αμερικανός μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε μεν πως δεν έχει κάταγμα, αλλά το διάστρεμμά του ήταν τέτοιο που θα έπαιζε πολύ δύσκολα. Ο ίδιος όμως ο Λο είχε άλλη άποψη. Μέσα στο ασθενοφόρο είπε στον γιατρό του Ολυμπιακού Γιώργο Παπαγιαννόπουλο ότι θέλει να του κάνει ένεση για να παίξε. Ο γιατρός τον καθησύχασε γιατί ο Αμερικανός προερχόταν από την ένταση του ημιτελικού και τη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα. Αυτός όμως το εννοούσε.

Την επομένη δεν εμφανίστηκε ούτε στο μεσημεριανό, ούτε στο δείπνο της ομάδας. Για την προπόνηση δεν το συζητάμε. Όλοι έπεσαν πάνω του για να του κάνουν θεραπεία και να υποχωρήσει το πρήξιμο. Το πρωί του τελικού ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε στους παίκτες του ότι δεν θα πάνε στο γήπεδο για προπόνηση, αλλά θα μπουν σ’ ένα σκάφος να κάνουν βαρκάδα στο Βόσπορο. Το λογικό ήταν ο Λο να μείνει πίσω και να ξεκουραστεί. Αυτός όμως εμφανίστηκε κανονικά στο ραντεβού κρατώντας πατερίτσες. Δεν ήθελε να αφήσει τους συμπαίκτες του μόνους τους.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν έχει μάθει να παίζει με την υγεία των αθλητών του και η πρώτη του σκέψη ήταν να τον αφήσει εκτός δωδεκάδας. Ο Λο όμως έβαλε ακόμα και τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη να μιλήσει στον Ντούντα και να του πει ότι δεν ήθελε να λείψει απ’ αυτό το παιχνίδι. Όταν βγήκε από το ξενοδοχείο πριν αναχωρήσει η ομάδα για το «Σινάν Ερντέν» περπατούσε με το ζόρι, ίδια εικόνα και λίγα λεπτά μετά. Κατευθύνθηκε σιγά, σιγά για τα αποδυτήρια ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική.

Η απόφαση ήταν οριστική. Ήθελε να κάνει ένεση για να παίξει και κανείς δεν θα του άλλαζε γνώμη. Τη στιγμή που ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος έκανε την ένεση στο Λο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Παναγιώτης Αγγελόπουλος πέρασε από τα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια και μόλις τον είδε του είπε: «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή. Καλή επιτυχία.

Στο παρκέ του «Σινάν Ερντέν» μπήκαν 13 παίκτες αφού δεν ήταν σίγουρο ότι ο Λο θα μπορούσε να παίξει. Ιατρικά δεν ήταν σίγουρο, γιατί ψυχικά είναι μια άλλη ιστορία. Μετά από λίγο ο Μιχάλης Πελεκάνος αποχώρησε για τα αποδυτήρια και η συμμετοχή του Λο στον τελικό ήταν γεγονός.

Αγωνιστικά μπορεί να μην βοήθησε την ομάδα του όπως είχε κάνει στη Σιένα και σε πολλά ακόμα παιχνίδια, ήταν όμως η πηγή έμπνευσης όλων και το κουτσό που έκανε στο τέλος του τελικού για να γίνει ένα με τους συμπαίκτες του είναι μια σκηνή που θα μείνει στο μυαλό όλων.

Acie Law - The hero of the Euroleague Final Four… Ο ίδιος δεν θέλει καν να ακούει αυτή την κουβέντα. Έκανε απλά το καθήκον του…