Skip to main content

Το ταξίδι συνεχίζεται

Η αυλαία της φετινής Ευρωλίγκας έπεσε για τον Ολυμπιακό, αλλά το μήνυμα που έστειλαν οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή την παρέα ήταν ξεκάθαρο: «Το ταξίδι συνεχίζεται», είπαν με ένα στόμα ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Μαδρίτη προς την Αθήνα.

Η αυλαία της φετινής Ευρωλίγκας έπεσε για τον Ολυμπιακό, αλλά το μήνυμα που έστειλαν οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτή την παρέα ήταν ξεκάθαρο: «Το ταξίδι συνεχίζεται», είπαν με ένα στόμα ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Μαδρίτη προς την Αθήνα.

«Θέλουμε να δώσουmε συγχαρητήρια στην ομάδα στον προπονητή και στους παίκτες για την απίστευτη αυτή πορεία που είχαμε μέχρι σήμερα. Φτάσαμε μια ανάσα από τη διεκδίκηση του three peat, νομίζω δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό με αυτές τις συνθήκες και σε αυτό το πλαίσιο. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή την ομάδα, το ταξίδι συνεχίζεται, απλά έγινε μια στάση, το μέλλον ανήκει στον Ολυμπιακό, ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είμαστε όλοι νέοι, τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και πιστεύω πολύ σύντομα θα είμαστε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, εκεί που μας αξίζει. Αποδείχτηκε ότι το πλεονέκτημα έδρας ήταν καθοριστικό, νομίζω χάθηκε στο παιχνίδι με την Αρμάνι στο ΣΕΦ.   Βασικός λόγος ήταν οι τραυματισμοί εκείνης της εποχής. Όχι ο μόνος, αλλά ο βασικός λόγος ήταν αυτός. Είναι δύσκολο να παίζεις χωρίς και τον Λο και τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη και τον Στράτο, οι συνεχείς τραυματισμοί ήταν δύσκολο. Δεν ήταν η μοναδική αιτία και ούτε ψάχνουμε για δικαιολογίες. Πιστεύουμε πολύ σε αυτή την ομάδα και πιστεύουμε πως πολύ σύντομα θα είμαστε και πάλι στην κορυφή. Σας ευχαριστούμε πολύ», σχολίασε αρχικά ο Γιώργος Αγγελόπουλος και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Είμαστε περήφανοι για την ομάδα μας, παλέψαμε, δεν παραδώσαμε κανένα στέμμα, χάσαμε από τη Ρεάλ, η οποία είναι κι αυτή μια ομάδα με την οποία παίξαμε τελικό πέρσι και την κατατροπώσαμε. Φέτος χτυπηθήκαμε από τραυματισμούς, κάναμε ό,τι καλύτερο γίνεται. Και όπως είπε και ο αδελφός μου το μέλλον ανήκει στον Ολυμπιακό. Και από πλευράς δικής μας. Και από πλευράς κορμού παικτών και μέσο όρο ηλικίας παικτών».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Οι μαγικές στιγμές που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια νομίζω πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ από κανέναν. Όλοι σας και όλοι μας θα τις έχουμε πάντα στο μυαλό μας και πιστεύω σύντομα θα επαναληφθούνε. Είπαμε ήταν απλά μια στάση».

Φέτος η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέσο όρο, φάνηκε πάρα πολύ στο TOP-16 και στα πλέι οφ, έγιναν 3-4 sold out. Νομίζω πως η αντίληψη του κόσμου και η συμπεριφορά σε δύσκολα σημεία μέσα στα παιχνίδια ήταν πολύ διαφορετική που σημαίνει πως ο κόσμος εκπαιδεύτηκε και αγάπησε την ομάδα, αποκαταστάθηκε η σχέση που είχε προβλήματα πιο παλιά. Θεωρείτε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο εφαλτήριο για το μέλλον πέρα από τις δύο Ευρωλίγκες και το πρωτάθλημα, ότι ο κόσμος έχει αγαπήσει την ομάδα, έχει δημιουργηθεί νέο κοινό και έτσι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για εσάς να συνεχίσετε και να πάει ο Ολυμπιακός πολύ πιο ψηλά και να βαρύνει κι άλλο η φανέλα επί εποχής σας;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Δεν νομίζω ότι μιλάμε για αποκατάσταση των σχέσεων. Η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και είναι πολύ σημαντικό πως είναι δίπλα από το TOP-16 σε όλα τα παιχνίδια. Και ο τρόπος που αντιδρούσανε κι όλο αυτό».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Είναι πολύ σωστή η παρατήρηση που έκανες, ο κόσμος και ειδικά στο τελευταίο παιχνίδι με τη Ρεάλ, ο κόσμος καταλαβαίνει καλύτερα τους ρόλους των παικτών και δεν είναι μόνο ποιος βάζει τους πόντους. Επιβραβεύονται κι άλλα πράγματα μέσα στο γήπεδο, ακόμη και από παίκτες που είχαν αποδοκιμαστεί για παράδειγμα. Ισχύει δηλαδή αυτό που είπες αλλά είναι ο κόσμος που έχει δει κατάκτηση δύο Ευρωλίγκες, είναι ο κόσμος που από το 2009,  είναι ο ίδιος κόσμος, ο ίδιος κόσμος δηλαδή που ήταν στο Βερολίνο. Ναι, είναι πολύ καλό αυτό».

Τα δεδομένα των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έφεραν, όπως ήταν λογικό, μια αναπροσαρμογή σε ό,τι αφορά τον οικονομικό πήχη και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Φέτος υπάρχει η αίσθηση πως φάνηκε και λίγο στο αποτέλεσμα αυτό. Ό,τι δηλαδή τα πιο γεμάτα πορτοφόλια, το λέω εντελώς σχηματικά, προσπέρασαν. Το ότι φέτος το αποτέλεσμα ήταν λίγο χειρότερο από τα προηγούμενα χρόνια, σας οδηγεί σε σκέψεις για οποιαδήποτε αναπροσαρμογή σχεδίου; Για πιο υψηλό προϋπολογισμό για να το πω διαφορετικά;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Όχι σε καμία περίπτωση. Όπως είπα και πριν το πλεονέκτημα έδρας χάθηκε φέτος στο παιχνίδι με την Αρμάνι. Δεν νομίζω πως ήταν θέμα μπάτζετ το παιχνίδι με την Αρμάνι. Αν έπαιζαν οι παίκτες που ήταν τραυματίες θα είχαμε κερδίσει. Έπαιξαν ρόλο οι συγκυρίες, δεν νομίζω πως ήταν θέμα μπάτζετ. Ο Ολυμπιακός έκανε αυτό που έκανε με ένα μπάτζετ πολύ χαμηλό, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αυτό δεν αλλάζει το μοντέλο και ο τρόπος που πάμε να το κάνουμε.

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Όλη η ανάλυση που έκανες ισχύει, αλλά δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε το μπάτζετ. Με το ίδιο μοντέλο συνεχίζουμε, δεν νομίζω πως έπαιξε κάποιο ρόλο στο σημερινό αποτέλεσμα αυτό. Και λογικό είναι ότι αν το δεις με τις πιθανότητες, κάποια στιγμή τα μπάτζετ των 40 εκατομμυρίων , όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, τα 39 εκατομμύρια ή της Ρεάλ το τριπλάσιο από εμάς. Κάποια στιγμή θα κερδίζανε κάποιο παιχνίδι παραπάνω. Είναι νόμος της ζωής αυτό».

Η Ευρωλίγκα είναι μια διοργάνωση, όπου κάποιοι πρόεδροι βάζετε τα λεφτά σας, στο Κύπελλο επάνω αναγράφεται ο χορηγός, κάτι που δεν συμβαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα έσοδα είναι αστεία, και για τον Πρωταθλητή Ευρώπης και για τις ομάδες που μετέχουνε. Βλέπουμε να γίνεται ένας πρώτος γύρος και οι δύο πρώτοι των ομίλων στο TOP-16 να παίζουν μεταξύ τους στην πρεμιέρα, όπως το Ολυμπιακός-Φενέρ, δεν υπάρχει καν ένας κλειδάριθμος όπως γίνεται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν δίνει τίποτα ο πρώτος γύρος και βλέπουμε και το φαινόμενο με τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής όχι μόνο για το παιχνίδι της Ρεάλ, αλλά και για τη Γαλατά που έπαιζε μια μέρα μετά το αποτέλεσμα της Λοκομοτίβ Κούμπαν.  Μήπως θεωρείτε πως και η Ευρωλίγκα θα πρέπει να προσέξει λίγο περισσότερο το προϊόν της και τους ανθρώπους που επενδύουν σε αυτό;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Σε ό,τι έχει να κάνει το θέμα το δεύτερο, με το πότε γίνονται οι αγώνες, είναι πολύ απλό να το λύσει η Ευρωλίγκα είναι πολύ απλό. Αν θέλει η Ευρωλίγκα να το λύσει, βάζει όλους τους αγώνες την ίδια ημέρα. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο αυτό. Εντάξει, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ευρωλίγκα. Το θέμα της τελευταίας αγωνιστικής μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα. Το ότι υπάρχουν χορηγοί δεν νομίζω πως είναι κακό. Τώρα τα λεφτά που φτάνουν στις ομάδες είναι ελάχιστα. Έχει σχέση και με την προηγούμενη ερώτηση, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το μοντέλο με αυτά τα δεδομένα».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη, για 17 κροτίδες πληρώσαμε 20 χιλιάδες ευρώ, γι' αυτά ας πούμε τα θέματα ή το πρόστιμο για τις κροτίδες και τις δηλώσεις για εντεταλμένους διαιτητές να είναι περίπου τα ίδια είναι λίγο κωμικά. Αυτά πρέπει να τα προσέξει περισσότερο. Εμένα αυτά με ενοχλούν περισσότερο».

Η τετράδα που πήγε στο Final Four είναι δίκαιη;  Γιατί βλέπετε μπάσκετ, ασχολείστε, δεν κοιτάτε μόνο την ομάδα σας.
Θεωρείτε πως πήγαν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Πήγε, τώρα τι να πούμε; Μάλλον ναι. Με εξαίρεση αυτή  του Ολυμπιακού».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Συμφωνώ και εγώ σε αυτό. Και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό».

Το τελευταίο Final Four στην Ελλάδα έγινε το 2007 στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει δύο Ευρωλίγκες συνεχόμενες, από ό,τι έχουμε καταλάβει η συνεργασία με τη διοίκηση του ΣΕΦ είναι κάπως καλύτερη. Μήπως θα μπορούσε να διεκδικηθεί, παρά την κατάσταση στην Ελλάδα, και ένα Final Four στο ΣΕΦ;

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Δεν είναι άμεσο θέμα τώρα αυτό, είναι καλή η σκέψη, αλλά δεν είναι κάτι που μας απασχολεί εμάς. Έχουν να λυθούν σοβαρότερα προβλήματα πρώτα. Να πληρώνουμε όλοι τους ίδιους φόρους ας πούμε».

Και κάτι που ρωτάει πολύς κόσμος, υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν οι ξύλινες εξέδρες ώστε να είναι μικρότερη η απόσταση από το παρκέ και να γίνει το ΣΕΦ πιο μπασκετική έδρα;

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Υπάρχει περίπτωση ναι. Ναι, ναι, το έχουμε κοιτάξει».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Δεν είναι θέμα επιστροφής, είναι θέμα να μπουν καινούργιες».

Υπάρχει κάποιος παίκτης αντίπαλης ομάδας που να τον είδατε να παίζει και να λέγατε «πω, πω, να τον είχαμε αυτόν στον Ολυμπιακό», της Ευρωλίγκας της φετινής;

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Όχι, ειδικά από τον σημερινό αντίπαλο εγώ κανέναν. Κανέναν μπασκετικό σεβασμό δεν έχω για τη Ρεάλ, κανέναν. ».

Στο Final Four θα δούμε πολλούς παίκτες που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό και "μεγάλωσαν" μέσα στον Ολυμπιακό και έφτασαν να είναι σε πρωταγωνιστικό επίπεδο. Αυτό επειδή έχει γίνει κι άλλες φορές, σας κάνει να νιώθετε δικαιωμένοι για τις επιλογές των παικτών; Εννοώ ότι έχει ξαναγίνει όταν φεύγουν παίκτες από τον Ολυμπιακό να πηγαίνουν βελτιωμένοι σε άλλες ομάδες.

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Έξι παίκτες. Τόσοι παίκτες σε Final Four δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Όχι μόνο του Ολυμπιακού, ούτε του Παναθηναϊκού, ούτε καμιάς άλλης ομάδας. Είναι εντυπωσιακό, εντάξει».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Η Μπαρτσελόνα έχει δύο πρώην παίκτες του Ολυμπιακού που ο ένας έχει πάρει δύο Ευρωλίγκες και ο άλλος μια Ευρωλίγκα. Ένας από τους λόγους που τους ευχήθηκα καλή επιτυχία είναι κι αυτός. Έχει πάρει δύο παίκτες Πρωταθλητές Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό, μας αρέσει. Θα θέλαμε να είμαστε εμείς εκεί πέρα βέβαια».

Πρόεδρε συγγνώμη, αλλά δεν το άκουσα καλά και θα το ρωτήσω ξανά, είπατε ότι δεν έχετε κανέναν μπασκετικό σεβασμό στη Ρεάλ; Θα μας το εξηγήσετε;

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Kανέναν. Για εμένα είναι ένα συνονθύλευμα από κάποιους καλούς παίκτες, οι οποίοι όμως, ο τρόπος που παίζουν δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό στον Ολυμπιακό που πήρε δύο σερί πρωταθλήματα Ευρώπης και τους ταπείνωσε πέρσι στον τελικό. Τον έχουν τσακίσει τον Σπανούλη στο ξύλο και όταν το παιχνίδι έχει κριθεί, να πηγαίνουν τελείως εικονικά να τον σηκώνουν, είναι μια εικόνα αηδίας για εμένα, εύχομαι να πατώσουν στο Final Four».

Θεωρείτε πως θα έπρεπε να έχετε κάνει κάτι διαφορετικό ή έγινε κάποιο λάθος στις αλλαγές τον χειμώνα με βάση το τέλος της προσπάθειας στην Ευρωλίγκα; Θα αλλάζατε κάτι σε σχέση με τους παίκτες μετά τους τραυματισμούς;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Αυτά είναι θέματα του προπονητή»

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Δεν έχει λήξει η σεζόν και οι ίδιοι αυτοί παίκτες θα παλέψουν σε λιγότερο από έναν μήνα για να πάρουν το πρωτάθλημα. Οπότε αυτές οι ερωτήσεις είναι για μετά τη λήξη της σεζόν ή στην επόμενη παρουσίαση του χρόνου. Μετά τους τελικούς θα απαντηθεί, ναι, αλλά τώρα τι να πεις;»

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Έχει απαντηθεί πάντως σε μεγάλο βαθμό καθώς σχεδόν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν συμβόλαιο και του χρόνου. Που δεν συμβαίνει αυτό στις άλλες ομάδες. Ο Ολυμπιακός γι' αυτό έχει μέλλον, γιατί σχεδόν όλοι του οι παίκτες έχουν συμβόλαιο και του χρόνου. Οι άλλες ομάδες, αυτές που θα πάνε τώρα στο Final Four, οι δύο από τις τέσσερις θα έχουν νομίζω μεγάλες αλλαγές, προς το χειρότερο».

Πως σκοπεύετε να προστατέψετε την επένδυση σας και το προϊόν σας από μια πραγματικά μικρή μειονότητα κόσμου που για παράδειγμα πέρσι αποφάσισε με το έτσι θέλω να τελειώσει ένα παιχνίδι;

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού. Τα θέματα στην Ελλάδα είναι άλλα, είναι τα θέματα της διαιτησίας και τα θέματα όλα αυτά που έχουμε αναλύσει επανειλημμένως. Αυτά είναι τα θέματα στην Ελλάδα, τα ξέρετε, τα ξέρουμε και τα βλέπουμε. Δεν είναι στιγμή να πούμε γι' αυτά τα θέματα τώρα. Ίδιοι άνθρωποι, ίδια θέματα, τα έχουμε δει, τα έχουμε πει, έχουμε βαρεθεί, αυτό είναι το θέμα. Η μισή Εθνικής Ελλάδος και παραπάνω είναι παίκτες του Ολυμπιακού, πηγαίνουν, αγωνίζονται, τα δίνουν όλα, τραυματίζονται, επιβαρύνονται. Πολλοί τραυματισμοί ενδεχομένως έχουν σχέση με την προσπάθεια στην Εθνική Ελλάδος, συνεχίζουν, είναι εκεί, αυτός είναι ο Ολυμπιακός».

Παναγιώτης Αγγγελόπουλος: «Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι κόσμος του Πρωταθλητή Ευρώπης και πιστεύω ότι θα περιμένει να χειροκροτήσει αυτή την ομάδα στους τελικούς. Και πιστεύω και πριν τους τελικούς όσοι έρθουν, που πιστεύω θα έρθουνε. Γιατί πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια, από ό,τι είδα και στα παιχνίδια με τη Ρεάλ, που από 2-0, έγινε 2-2, ο κόσμος είχε μια αναγνώριση συνολική, όχι μόνο για τη φετινή χρονιά».

Μιας και μιλήσατε για θέματα διαιτησίας, εάν θυμάμαι καλά τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν η ομάδα ήταν στη Μπαντίρμα για προετοιμασία, είχατε ζητήσει επίσημα να αλλάξει η σύνθεση της ΚΕΔ...

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Προκαλεί αηδία η κατάσταση στην Ελλάδα, οπότε ας το κλείσουμε εδώ αυτό το θέμα. Ας μην μιλήσουμε τώρα γι' αυτό, είμαστε σε περιβάλλον ευρωπαϊκό. Είναι αηδιαστική η κατάσταση στην Ελλάδα».

Σχόλια που έχετε λάβει από αντίστοιχους προέδρους του εξωτερικού και η αντιμετώπιση που έχει η ομάδα, ιδιαίτερα φέτος μετά το δεύτερο ευρωπαϊκό, το έλεγαν ο προπονητής και οι παίκτες, όπου πήγαιναν ο σεβασμός στην ομάδα ήταν μεγάλος.

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ο σεβασμός, η αναγνώριση, η αποθέωση που γνωρίζει από τους αντιπάλους και η συμπεριφορά και ο σεβασμός που έχεις από τη διαιτησία και από τους πάντες».

Παναγιώτης Αγγελόπουλος: «Σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης έχει χειροκροτηθεί ο Ολυμπιακός τα τελευταία  χρόνια. Αυτό είναι φοβερό».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Το ότι είμαστε στεναχωρημένοι αυτή τη στιγμή και οι παίκτες και όλοι διότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κάνει το Three peat, ίσως έφτασε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας το τι έχουμε πετύχει. Έφτασε η στιγμή για όλον τον κόσμο».