Skip to main content

Η κοινή συνέντευξη Πρίντεζη και Φώτση

Την Πέμπτη στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον δις Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό στον πρώτο τους αγώνα στην Turkish Airlines Euroleague μετά το 2002 σε φάση ομίλων. Από τότε οι δύο ομάδες έχουν γίνει σύμβολα για τον ελληνικό αθλητισμό αφού έχουν κατακτήσει τον τίτλο στις μισές από τις δώδεκα διοργανώσεις, ενώ έχουν κατακτήσει τις πέντε από τις τελευταίες εφτά. Με αφορμή την συνάντηση των «κόκκινων» με τους «πράσινους» η Ευρωλίγκα έκανε μια κοινή συνέντευξη με δύο παίκτες σύμβολα όπως ο Αντώνης Φώτσης του Παναθηναϊκού και ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού οι οποίοι αμφότεροι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε αυτή την αντιπαλότητα.

Την Πέμπτη στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον δις Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό στον πρώτο τους αγώνα στην Turkish Airlines Euroleague μετά το 2002 σε φάση ομίλων. Από τότε οι δύο ομάδες έχουν γίνει σύμβολα για τον ελληνικό αθλητισμό αφού έχουν κατακτήσει τον τίτλο στις μισές από τις δώδεκα διοργανώσεις, ενώ έχουν κατακτήσει τις πέντε από τις τελευταίες εφτά. Με αφορμή την συνάντηση των «κόκκινων» με τους «πράσινους» η Ευρωλίγκα έκανε μια κοινή συνέντευξη με δύο παίκτες σύμβολα όπως ο Αντώνης Φώτσης του Παναθηναϊκού και ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού οι οποίοι αμφότεροι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα σε αυτή την αντιπαλότητα. 
    
Η ΣΤΙΓΜΗ

Παιδιά ευχαριστούμε που παίρνετε μέρος σε αυτή την ξεχωριστή συνέντευξη πριν το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό που θα διεξαχθεί σε φάση ομίλων έπειτα από 12 χρόνια. Πρώτη ερώτηση και για τους δύο σας: Πόσο σας ενθουσιάζει αυτή η φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας όταν κάθε ματς είναι και μεγαλύτερο και όλο και πιο σημαντικό;

Αντώνης Φώτσης: «Είμαστε αρκετά χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο TOP-16, περιμέναμε ότι τα ματς θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα αφού οι ομάδες στο TOP-16 είναι καλύτερες από ό,τι στην πρώτη φάση. Αρχίσαμε καλά αυτή τη φάση, αλλά στα τελευταία ματς δεν τα έχουμε πάει και τόσο καλά. Πιστεύω πως το παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό είναι καλό για εμάς, ένα δύσκολο παιχνίδι. Είναι Πρωταθλητές Ευρώπης για δύο σεζόν τώρα. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι, αλλά έχουμε αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον και στο παρελθόν. Ελπίζω να γίνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι ώστε να το απολαύσουν και οι φίλαθλοι» .

Γιώργος Πρίντεζης: «Όλοι γνωρίζουμε πως από πέρσι το TOP-16 έχει γίνει πιο μεγάλο σε διάρκεια και πιο δύσκολο. Κατά τη γνώμη μου, είναι κάτι σαν καινούργιο πρωτάθλημα με πολλά τα παιχνίδια, πολλά εκ των οποίων μπορεί να είναι πιο δύσκολο ακόμη και από παιχνίδια play off ή ακόμη και του Final Four.  Δεν παίζει κανένα ρόλο ότι τερματίσαμε πρώτοι στην πρώτη φάση των ομίλων. Κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει σε οποιαδήποτε στιγμή σε οποιαδήποτε έδρα. Θα πρέπει να είσαι στην καλύτερη σου κατάσταση όχι για έναν μήνα που διαρκούσε το προηγούμενο TOP-16, αλλά για μια μεγάλη περίοδο».
 
Γιώργο, περίπου στα μισά του TOP-16 και ο Ολυμπιακός τα πηγαίνει καλύτερα από ότι πέρσι στην ίδια στιγμή της σεζόν. Τα πράγματα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα για τους «κόκκινους».
Γιώργος Πρίντεζης: «Είναι νωρίς να πούμε ότι πηγαίνουν καλύτερα. Είναι αλήθεια πως τώρα είμαστε δεύτεροι στον όμιλο. Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της Πέμπτης. Ένα παιχνίδι κρίσιμο και για εμάς και για τον Παναθηναϊκό. Πέρσι, δεν είχαμε πάει τόσο καλά στο TOP-16 μέχρι την αντίστοιχη στιγμή ενώ ακόμη και στα play off είχαμε αντιμετωπίσει μια ομάδα του επιπέδου μας και είχαμε προκριθεί στο πέμπτο παιχνίδι και όλοι θυμούνται πως. Συνεπώς υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο και να πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Αντώνη, ως παίκτης του Παναθηναϊκού από τη δεκαετία του 1990, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα πως χτυπάει η καρδιά της ομάδας. Τι σου λέει λοιπόν ο χτύπος της καρδιάς της ομάδας για την φετινή της σεζόν στην Ευρωλίγκα;
Αντώνης Φώτσης: «Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό, πάντα υπήρχε ταλέντο στην ομάδα, το δυνατό μας όπλο ήταν πως και οι 12 παίκτες προσπαθούσαν σκληρά για να δώσουν τα πάντα για την ομάδα και εντός παρκέ βοηθούσαν για να επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό είναι που μας κάνει καλούς, ότι βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από το ομαδικό καλό». 

Οι φίλαθλοι εκτός Ελλάδος δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Αυτή την εβδομάδα, ως παιχνίδι της Ευρωλίγκας, θα το παρακολουθήσουν. 
Αντώνης  Φώτσης: «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι το ίδιο που προσπαθούμε να στείλουμε όλα αυτά τα χρόνια: Υπάρχει μια καλή και όμορφη ατμόσφαιρα μεταξύ των παικτών στο παρκέ όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα ο ένας με τον άλλον. Προσπαθούν μόνο να κάνουν το καλύτερο για την ομάδα τους ώστε να κερδίσει, και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και εκτός παρκέ, εννοώ ότι οι φίλαθλοι πρέπει να απολαμβάνουν ένα πολύ ωραίο παιχνίδι μπάσκετ, σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και όλοι μας να επιστρέφουμε σπίτια μας ικανοποιημένοι».

Γιώργος Πρίντεζης: «Συμφωνώ 100% με τον Αντώνη. Στο παρκέ υπάρχει ένα πραγματικό ντέρμπι. Και όλοι οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά πολλές φορές αυτό επηρεάζεται από άλλους παράγοντες και οπαδούς που κάνουν χαζά πράγματα. Ελπίζω πως αυτοί είναι λίγοι από τους οπαδούς. Λαμβάνοντας τα πάντα υπόψιν, πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζηλεύουμε κάποιο άλλο από τα μεγάλα ντέρμπι της Ευρώπης».

    Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ

Στο ντοκιμαντέρ «Οι μπασκετικές Πρωτεύουσες» που αφορούσε την Αθήνα, είδαμε ότι οι παίκτες τρέφουν μεγάλο σεβασμό ο ένας για τον άλλον, αλλά και οι προπονητές των δύο ομάδα. Για να παίξεις καλά εναντίον του αντιπάλου σου, και ως παίκτες και ως φίλαθλοι, πόσο πρέπει να  τον σέβεσαι;

Αντώνης Φώτσης: «Φυσικά, υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Για τους φιλάθλους, πιστεύω πως δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση με το παρελθόν. Οι κακές συμπεριφορές έχουν λιγοστέψει και αυτό αρχίζει από τους παίκτες. Είναι ξεκάθαρο πως στο παρκέ υπάρχει μεγάλος σεβασμός και ως αντίπαλοι κάνουμε το καλύτερο για να κερδίσει η ομάδα μας. Έχουμε υπάρξει στις ίδιες ομάδες και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια οπότε υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Όλα αυτά πρέπει να είναι ο αθλητισμός, να κάνεις ό,τι καλύτερο υπό νορμάλ συνθήκες για να κερδίσει η ομάδα σου και τίποτα παραπάνω. Γι' αυτό είναι διασκέδαση και απόλαυση. Νομίζω πως είναι το καλύτερο κομμάτι αυτό».

Γιώργος Πρίντεζης: «Προσωπικά πιστεύω πως μια μικρή μερίδα οπαδών δημιουργεί πρόβλημα και δεν αφορά όλους τους οπαδούς παρά μόνο μια μικρή μερίδα . Έχω γνωρίσει πολλούς οπαδούς και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού οι οποίοι μιλούν πολύ σωστά, στους οποίους αρέσει το μπάσκετ και όχι όλα αυτά που συμβαίνουν σε κάποια ντέρμπι.  Θέλω να πιστεύω πως η πλειοψηφία σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα μικρό γκρουπ που το καταστρέφει αυτό. Αλλά δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό επειδή, όπως δήλωσε και ο Αντώνης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ των παικτών. Πολλοί από εμάς είμαστε φίλοι, με την Εθνική μένουμε στο ίδιο δωμάτιο κάθε καλοκαίρι, βγαίνουμε έξω μαζί, έχουμε κάθε καλοκαίρι τον ίδιο στόχο. Οπότε είναι αχρείαστο και ηλίθιο όταν συμβαίνουν καταστροφές».

Οι δύο αυτές ομάδες έχουν κατακτήσει τους πέντε από τους τελευταίους έξι τίτλους της Ευρωλίγκας. Πόσο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός κάνουν ο ένας τον άλλον καλύτερο λόγω της μεταξύς τους κόντρας και πόσο υπερήφανοι πρέπει να νιώθουν οι φίλαθλοι για ό,τι έχουν καταφέρει οι ομάδες σε διεθνές επίπεδο;

Αντώνης Φώτσης: «Όταν έχεις καλούς αντιπάλους γίνεσαι καλύτερος ενώ πρέπει να γίνεις καλύτερος για να τους κερδίσεις. Εάν ο Ολυμπιακός γινόταν χειρότερος, τότε δεν θα έπρεπε να βελτιωνόμαστε για να τους κερδίσουμε καθώς τα πράγματα θα γίνονταν πιο εύκολα και θα παραμέναμε έτσι στάσιμοι. Ο Ολυμπιακός είναι Back-Back Πρωταθλητής Ευρώπης και όλοι οι δυνατοί αντίπαλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλουν να τους κερδίσουν και να βρεθούν στη θέση τους. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να βελτιωθούμε επειδή αντιμετωπίζουμε όχι απλά μια ομάδα, αλλά την καλύτερη».  

Γιώργος Πρίντεζης: «Έχω την ίδια γνώμη. Όταν ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός, εμείς προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Το ίδιο συμβαίνει και στην πλευρά του Παναθηναϊκού. Όταν βλέπεις  τον βασικό σου αντίπαλο να τα πηγαίνει καλά στην Ευρώπη, αυτό δίνει έξτρα κίνητρο και στην ομάδα και στους φιλάθλους, μια θετική πίεση για να πετύχεις κάτι μεγαλύτερο».
 
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, αυτές οι δύο ομάδες είναι σύμβολα της τελειότητας, οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Πόσο σημαντικό είναι για όλους-ομάδες, φιλάθλους-να δείξουν αυτή την τελειότητα σε αυτά τα δύο παιχνίδια στο TOP-16 της Ευρωλίγκας;

Αντώνης Φώτσης: «Και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και έχουν δείξει ότι παρά την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει τη χώρα, αυτό δεν έχει επηρεάσει τις δύο ομάδες. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι, να δίνουμε λίγη χαρά στους ανθρώπους που πραγματικά το χρειάζονται».

Γιώργος Πρίντεζης: «Όπως είπες, τα τελευταία πέντε χρόνια οι τέσσερις τίτλοι έχουν έρθει στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ και την Ελλάδα γενικότερα ως χώρα. Σε μια τόσο δύσκολο περίοδο, βλέπουμε ότι το μπάσκετ που είναι τόσο δημοφιλές σπορ, και χωρίς να έχει σημασία εάν κερδίζει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, πολλοί φίλαθλοι γίνονται χαρούμενοι, αφού τους αρέσει πολύ αυτό που βλέπουν. Είναι ένα έξτρα κίνητρο για εμάς  σε αυτά τα παιχνίδια και φυσικά σε όλη τη διοργάνωση για να φτάσουμε ως το τέλος και να κατακτήσουμε τον τίτλο». 
 
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
 
Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν αρχίσει διαφορετικά το TOP-16, πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι;

Αντώνης Φώτσης: «Αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό ματς. Όλα τα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό είναι ξεχωριστά, ειδικότερα τώρα που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον στο ΤΟP-16, στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου. Φυσικά το να παίζεις κόντρα στον Ολυμπιακό στο γήπεδο σου, σου δίνει έξτρα κίνητρο. Θα πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσεις».

Γιώργος Πρίντεζης: «Στα χαρτιά και σύμφωνα με τα προηγούμενα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να είμαστε κάπως πιο "χαλαροί", αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι που θέλουμε πολύ να το κερδίσουμε, για ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Αλλά δεν θα έλεγα πως είναι ένα παιχνίδι δίχως αύριο. Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά μας στο TOP-16 και μόλις τώρα τελειώνει ο πρώτος γύρος των αγώνων. Το δεύτερο μισό του TOP-16 είναι δύσκολο για κάθε ομάδα και όλα μπορεί να συμβούν».

Σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει, και οι δύο ομάδες δίνουν όλη τους τη συγκέντρωση, την ενέργεια και τη δύναμη σε αυτό το ματς. Είναι εύκολο να πέσεις σε παγίδα εάν το αντιμετωπίσεις έτσι; 
 
Αντώνης Φώτσης: «Σίγουρα, είναι εύκολο να πέσεις σε παγίδα γιατί όλα τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μονοπωλούν το  ενδιαφέρον στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι Ευρωλίγκας, αλλά και οι δύο ομάδες ζουν για τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και θα πρέπει και οι δύο ομάδες να τα δώσουν όλα εάν θέλουν να κερδίσουν».

Γιώργος Πρίντεζης: «Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Ακόμη και εάν ήταν φιλικό, έχει μια ξεχωριστή σημασία για εμάς, αλλά και για τους φίλους της κάθε ομάδας. Και οι δύο ομάδες θέλουν να κερδίσουν. Ειδικά τώρα που αυτό το ματς αφορά το TOP-16 της Ευρωλίγκας. Θα παίξουμε σε ένα γήπεδο που δεν αγωνιστήκαμε όπως θα θέλαμε στις δύο τελευταίες μας επισκέψεις εκεί».

Αντώνη, λόγω αυτού που είπε ο Γιώργος, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος στο TOP-16, αλλά θεωρητικά ο Ολυμπιακός είναι κάπως πιο "χαλαρός" την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός είναι με την πλάτη στον τοίχο. Πόσο πιο σημαντικό κάνει αυτό το γεγονός το συγκεκριμένο παιχνίδι για εσάς; 

Αντώνης Φώτσης: «Γενικά δεν κοιτάζουμε πως σκέφτονται οι αντίπαλοι μας. Επικεντρωνόμαστε πως εμείς θα είμαστε καλύτεροι. Για εμάς είναι ένα παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο μας και δεν έχει σημασία σε ποια θέση είμαστε στον όμιλο, ούτε σε ποιον γύρο παίζουν, θα δώσουμε τα πάντα για να κερδίσουμε. Πάντα κοιτάμε κάθε ματς ξεχωριστά».

Γιώργο, τι θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να μην έχει την ίδια απόδοση που είχε στα δύο προηγούμενα ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό για τις ελληνικές διοργανώσεις; 

Γιώργος Πρίντεζης: «Δεν δείξαμε την ταυτότητα που έχουμε ως ομάδα στα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια μας με τον Παναθηναϊκό. Παίξαμε χωρίς ενέργεια, δεν δείξαμε κανένα από τα στοιχεία που τα τελευταία δύο χρόνια μας έφεραν τόσες επιτυχίες. Εάν το κάνουμε τώρα αυτό, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για εμάς, όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά και μακροπρόθεσμα, μιας και θα αντιμετωπίσουμε πολλές φορές ακόμη τον Παναθηναϊκό». 

Ως πάουερ φόργουορντ, θα αντιμετωπίσετε ο ένας τον άλλον στο παιχνίδι της Πέμπτης. Ποια είναι τα βασικά όπλα του αντιπάλου σας; 

Αντώνης Φώτσης: «Είναι ξεκάθαρο τι κάνει ο Γιώργος στο παρκέ. Είναι ένας παίκτης με πολύ ενέργεια και θα πρέπει πάντα να τον προσέχεις και να έχεις την προσοχή σου σε αυτόν, μπορεί να σου δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάντα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να έχεις την προσοχή σου σε αυτόν».

Γιώργος Πρίντεζης: «Όλοι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Αντώνης έπειτα από τόσα χρόνια. Πρέπει να πω τα ίδια πράγματα γι' αυτόν. Μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά σε μικρό χρονικό διάστημα.  Δεν μπορείς να τον αφήσεις ελεύθερο ούτε ένα δευτερόλεπτο καθώς μπορεί να σε "σκοτώσει" με το εξωτερικό του σουτ. Επίσης είναι πολύ καλός στην άμυνα. Ξέρεις πως όποτε είναι στο παρκέ θα είναι θετικός για την ομάδα του».

Αντώνη, είναι η άμυνα λεφτά στην τράπεζα για τον Παναθηναϊκό;

Αντώνης Φώτσης: «Φυσικά, αυτό είναι αλήθεια εδώ και χρόνια, αυτό είναι από το οποίο ξεκινάμε. Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είμαστε επιθετικά ή πόσο ταλέντο έχουμε, θα έχεις και δύσκολες βραδιές, που δεν θα μπορείς να σκοράρεις, αλλά ξέρουμε ότι πάντα η άμυνα είναι εκεί ακόμη και στις χειρότερες ημέρες. Είναι θέμα θέλησης και δεν έχει σημασία εάν έχεις μια καλή η κακή μέρα επιθετικά».

Γιώργο, ο Παναθηναϊκός έχει μια σταθερά, την άμυνα, ειδικά στα πρόσφατα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό. Ακόμη και όταν τους κερδίσατε εντός έδρας στο πρωτάθλημα πετύχαμε 55 πόντους. Πολύ λιγότερους από τους 80 που πετυχαίνεται κατά μέσο όρο. Τι συμβαίνει στην επίθεση σας εναντίον τους;

Γιώργος Πρίντεζης: «Δεν πιστεύω ότι η επίθεση  είναι το μόνο μας όπλο. Έχουμε δείξει και αρκετή βελτίωση στην άμυνα επίσης. Ειδικότερα τώρα στο  TOP-16. Έχουμε παίξει κάποια πολύ καλά παιχνίδια αμυντικά. Κάτι που σημαίνει πως το να παίζεις καλή άμυνα σου δίνει την ευκαιρία να βάζεις και εύκολους πόντους. Δεν μπορείς πάντα να είσαι στα καλύτερα σου και να πετυχαίνεις 100 πόντους σε κάθε ματς. Θα έχεις και άσχημες ημέρες. Θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερος σε όσους περισσότερους τομείς του ματς γίνεται. Θα πρέπει να είσαι καλός στην άμυνα για να μπορείς να είσαι καλός και στην επίθεση».