Skip to main content

Ήττα στο ΣΕΦ από την Βαλένθια

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ δεν συνοδεύτηκε με νίκη. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από την Βαλένθια με 85-96, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής, σε μια αναμέτρηση που ο Γιώργος Μπαρτζώκας στερήθηκε των υπηρεσίων του Κώστα Παπανικολάου (ραιβόκρανο), ενώ στο 8ο λεπτό «έχασε» και τον Γιώργο Πρίντεζη.

Βασιζόμενοι στην περιφερειακή τους ευστοχία, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τα αμυντικά κενά της ομάδας μας, οι Ισπανοί «έχτισαν» νωρίς μια διαφορά 10π. (9-19) στο 8’. Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Πρίντεζης αισθάνθηκε ένα σφίξιμο στην μέση, αποχώρησε άμεσα για τα αποδυτήρια και έκτοτε δεν κατάφερε να επιστρέψει στο ματς.

Η Βαλένθια αύξησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (13π. 22-35) στο 12’, όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε... Με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Σπανούλη, Σάσα Βεζένκοφ και Σακίλ ΜακΚίσικ κατάφερε να μειώσει στους 5π. (32-37 στο 15’). Ωστόσο, λάθη, χαμένα ριμπάουντ και αμυντική ολιγωρία επέτρεψαν στην ισπανική ομάδα να απαντήσει με ένα σερί 6-0 (32-43 στο 17’). Οι φιλοξενούμενοι –που βρέθηκαν και στον +14 (36-50)- διατήρησαν τον απόλυτο έλεγχο και έκλεισαν το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενοι με 52-39.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με ένα μίνι σερί 5-0 στην 3η περίοδο (44-52), όμως, οι ψηλοί της Βαλένθια όταν δεν έκαναν ζημιά μέσα στην ρακέτα, σούταραν (Ντούμπλιεβιτς)  από την περιφέρεια και εκτόξευσαν τη διαφορά στους 16π. (54-71). Με κοντό σχήμα (χωρίς σέντερ) ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε να αντιστρέψει την κατάσταση, ο Ολυμπιακός μείωσε στους 8π. (74-82 στο 35’), όμως, η Βαλένθια «χτύπησε» στο ζωγραφιστό, διατήρησε τον έλεγχο και έφτασε στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 16-25, 39-52, 65-76, 85-96.

Screenshot 2020 12 17 Olympiacos Piraeus vs Valencia Basket Game

 

 

 "Είχαμε λανθασμένη συμπεριφορά"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, τόνισε: "Συγχαρητήρια στην Βαλένθια, έπαιξαν εξαιρετικά. Άξιζε τη νίκη 100%. Αντίθετα εμείς δεν αξίζαμε τίποτα καλύτερο. Είχαμε εντελώς λανθασμένη συμπεριφορά στο πρώτο μέρος και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος από αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που προερχόμαστε από μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη και ξεκινάμε με διαφορετικούς παίκτες, αλλά με την ίδια συμπεριφορά. Δεν θέλαμε να ακουμπήσουμε κανέναν. Είχαμε πει πως πρέπει να παίξουμε με physicality, πως πρέπει να παίξουμε επιθετικά και η μόνη ομάδα που έπαιξε physical ήταν η Βαλένθια. Η δουλειά μου δεν είναι να δημιουργώ τις δυνατότητες της ομάδας. Αυτές υπάρχουν. Είναι προφανές με την Μπαρτσελόνα παίξαμε καλά. Αλλά η συμπεριφορά της ομάδας, το πνεύμα μαχητικότητας, αυτά που πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι, αυτά είναι ευθύνη δική μου. Δεν ξέρω πόσο θα καιρό θα πάρει και σε ποιους παίκτες πρέπει να βασιστώ, αλλά αργά ή γρήγορα θα το ανακαλύψω".

Και συνέχισε: "Είναι μια ομάδα που ποστάρει πολύ, που έχει δημιουργία από όλους τους παίκτες, που οι ψηλοί της μπορούν να σουτάρουν καλά, είναι μια ομάδα που έχει εξαιρετικό ταλέντο. Για αυτό είναι η πρώτη ομάδα στις ασίστ. Αν, λοιπόν, πας να παίξεις το παιχνίδι μία κατοχή εμείς, μία εσείς χωρίς στο γήπεδό σου να επιβάλλεις κάποιους κανόνες με επαφές, είναι προφανές πως θα αφήσεις την αντίπαλό σου να κάνει το παιχνίδι που θέλει. Και έτσι έγινε. Όταν έχουν σκοράρει 50 πόντους στο ημίχρονο, δεν αξίζεις κάτι περισσότερο. Σε αυτό όταν μια ομάδα ξεκινάει και όλοι της οι παίκτες έχουν συμμετοχή είτε δημιουργώντας, είτε σκοράροντας τόσο εύκολα όπως στο πρώτο ημίχρονο, ακόμη κι αν γυρίσεις το παιχνίδι, όπως εμείς που κάποια στιγμή φτάσαμε κοντά να το γυρίσουμε, θα έχει προβάδισμα γιατί όλοι έχουν αυτοπεποίθηση. Για εμένα τον τόνο του παιχνιδιού τον επιβάλλεις από την πρώτη επαφή. Εμείς σε κάθε επαφή είχαμε αντίδραση και καθόλου δράση. Σε κάθε φάση που ήταν απαιτούμενο η επαφή, δύναμη και μαχητικό πνεύμα υστερήσαμε. Για αυτό λέω πως δεν αξίζαμε να κερδίσουμε. Η Βαλένθια έχασε 11 σουτ στο πρώτο ημίχρονο και πήραν 7 ή 8 επιθετικά ριμπάουντ από αυτές τις φάσεις. Αν δεν πας να διεκδικήσεις τη μπάλα σημαίνει πως έχεις μπει με λάθος αντίληψη. Είναι το άγχος γιατί ξαφνικά υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις; Δεν ξέρω. Πρέπει, όμως, να έχουμε τελείως διαφορετική φιλοσοφία ειδικά όταν παίζουμε σε ένα μεγάλο 'παγωμένο' γήπεδο".

Ο προπονητής της Βαλένθια, Χάουμε Πονσαράου, δήλωσε: "Και οι δύο ομάδες έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης και την ίδια φιλοσοφία. Θέλουμε να ελέγχουμε τον ρυθμό, θέλουμε να έχουμε μέσω της άμυνάς μας τον έλεγχο. Θεωρώ πως στο ξεκίνημα του αγώνα με την άμυνά μας και με τα ριμπάουντ καταφέραμε να ελέγξουμε τον ρυθμό τους, να σταματήσουμε το ομαδικό τους παιχνίδι και να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας. Έπαιξε ρόλο και ο τραυματισμός του Πρίντεζη κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θεωρώ πως κάναμε ένα από τα πιο σταθερά μας παιχνίδια. Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός βελτίωσε την επιθετικότητά του στην άμυνα, αλλά δεν χάσαμε σε κανένα σημείο τον έλεγχο".