Skip to main content

«Άλωσε» και το Βελιγράδι!

Λίγες ώρες μετά τη σπουδαία νίκη επί της Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από το Βελιγράδι! Με γκολ φάουλ του Γιώργου Πρίντεζη επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα με 81-79, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Η κακή αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» -που συνέβαλε στα εξαιρετικά ποσοστά των γηπεδούχων (6/6 βολές, 3/4 δίποτα και 6/7 τρίποντα)-, αλλά και τα πολλά λάθη τους (6 έναντι 2), είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη κυριαρχία του Ερυθρού Αστέρα στο πρώτο δεκάλεπτο (+14, 30-16 στο 10’). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάτεψε την τράπουλα, η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε πιο σκληρή και αποτελεσματική, όμως, παρά το επιθετικό κρεσέντο του Βασίλη Σπανούλη, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν περισσότερο από τους 8π. (45-37 στο 20’).

Η αντεπίθεση, ωστόσο, συνεχίστηκε... Οι «ερυθρόλευκοι» πίεσαν ακόμη περισσότερο στην άμυνα, αποσυντόνισαν επιθετικά τον Ερυθρό Αστέρα και με πρωταγωνιστή τον Άαρον Χάρισον (έδωσε ρεσιτάλ από την γραμμή των 6.75μ. ευστοχώντας σε τρία σερί τρίποντα) κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και να προηγηθούν (για πρώτη φορά στο παιχνίδι) στο 26’ (52-54). Οι γηπεδούχοι «χτύπησαν» από την περιφέρεια και ανέκτησαν το προβάδισμα (60-57), όμως, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης -ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά και στην άμυνα- με σουτ 3π. έβαλε τον Ολυμπιακό ξανά σε θέση οδηγού (61-62 στο 30΄).

Ένα καλάθι δύο πόντων και ακόμη δύο τρίποντα, δια χειρός Πρίντεζη και Λαρεντζάκη, εδωσαν στην ομάδα μας... αέρα 9π. (61-70). Ωστόσο, τα χαμένα ριμπάουντ και τα λάθη, επέτρεψαν στον Ερυθρό Αστέρα να επιστρέψει στο ματς (74-76 στο 27’).  Οι «ερυρθόλευκοι» χρεώθηκαν με τρία σερί επιθετικά φάουλ (Σλούκας, Πρίντεζης και Ζαν Σαρλ) και οι γηπεδούχοι με ένα σερί 4-0 προσπέρασαν με 78-76. Με καλάθι του Πρίντεζη και ½ βολές του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +1 (78-79), 8.6’’ για το τέλος. Ο Ο’Μπράιαντ βρέθηκε στην γραμμή της φιλανθρωπίας 6.8’’ και με 1/2 ισοφάρισε σε 79-79, όμως, τη νίκη για τον Ολυμπιακό «σφράγισε» 3.2’’ με γκολ φάουλ ο Γιώργος Πρίντεζης!

Δεκάλεπτα: 30-16, 45-37, 61-62, 79-81.

Screenshot 2020 12 10 Crvena Zvezda mts Belgrade vs Olympiacos Piraeus Game

 

Ο Σπανούλης συνεχίζει να γράφει ιστορία!

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κατέρριψε ένα ακόμη σπουδαίο ρεκόρ! Με τους 14 πόντους που πέτυχε (χρειαζόταν 13), προσπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους στην ιστορία της διοργάνωσης από τη "γέννησή" της (1957)! "Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια και τα καλά λόγια, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι να κερδίζει η ομάδα", αρκέστηκε να σχολιάσει ο αρχηγός, ο οποίος προτίμησε να εστιάσει στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. "Ήταν back to back παιχνίδι, το οποίο για να καταφέρουμε να κερδίσουμε χρειάστηκε να βγουν πολλά παιδιά μπροστά. Είχαμε καλό πλάνο και το ακολουθήσαμε ακόμη και όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Είχαμε ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και σθένος και καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Παίξαμε πολύ σκληρά μπασκετικά και δεν δώσαμε τίποτα εύκολο στον αντίπαλό μας στο δεύτερο μέρος. Παίξαμε έξυπνα στην επίθεση. Επίσης ο Λαρεντζάκης, παρότι είναι η πρώτη του χρονιά στην διοργάνωση και στον Ολυμπιακό, αντεπεξήλθε και βοήθησε πολύ. Αναφέρομαι σε εκείνον γιατί είναι νέος στην ομάδα, όμως, πολλά παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά. Το σημαντικό είναι πως δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας, ο Γιώργος έβαλε ένα πολύ μεγάλο καλάθι και πήραμε τη νίκη. Η χρονιά είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ισορροπία και στα καλά και στα άσχημα αποτελέσματα. Εμείς έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις. Όταν κάτι δεν πάει καλά πάντα συζητάμε, πάντα ψάχνουμε λύσεις, πάντα δουλεύουμε πιο σκληρά. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ψυχραιμία και πίστη στην ομάδα. Είναι παράξενη χρονιά λόγω κορονοϊού και θα χρειαστεί μεγάλη πνευματική δύναμη.

Σε ερώτηση αν έχει βάλει πλώρη για το επόμενο μεγάλο ρεκόρ που είναι να ξεπεράσει τον Νίκο Γκάλη και να γίνει εκείνος ο πρώτος σκόρερ σε όλες τις διοργανώσεις, απάντησε: "Είναι ένα μεγάλο ρεκόρ, όμως, δεν το σκέφτομαι. Αυτό που θέλω είναι να έχω υγεία και να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει. Αγαπώ πολύ το μπάσκετ και έχω μεγάλο κίνητρο. Ξεχνάω το παρελθόν και ότι έχω πετύχει και σκέφτομαι μόνο το παρόν, γιατί από το παρόν κρίνομαι. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Είναι μέρες που δεν μπορώ να κοιμηθώ, που σκέφτομαι τι έχω κάνει λάθος και τι πρέπει να κάνω. Έχω αυτό το μικρόβιο, θέλω να κερδίζω!".

"Όλοι έκαναν εξαιρετική δουλειά"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντική νίκη. Σημαντική, όμως, είναι κάθε νίκη στην Ευρωλίγκα. Δεν μπορείς να υποτιμήσεις κανέναν αντίπαλο και δεν μπορείς να παίζεις χωρίς ένταση. Εμείς στο πρώτο δεκάλεπτο παίξαμε χωρίς ένταση και μοιάζαμε σα να ήμασταν κουρασμένοι, σα να μην είχαμε επιθυμία και κίνητρο. Από την άλλη πλευρα ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε εξαιρετικά σε αυτό το διάστημα, ότι σουτ έκανε μπήκε. Επίσης, έκλεψαν την μπάλα και έπαιξαν με μεγάλη ένταση. Οπότε εμείς έπρεπε να ματσάρουμε αυτό ακριβώς και για αυτό χρησιμοποιήσαμε περισσότερους παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Θέλαμε να ματσάρουμε την ενέργεια του αντιπάλου μας. Όλοι έκαναν εξαιρετική δουλειά. Χάναμε 30-16 στο πρώτο δεκάλεπτο, όμως, κερδίσαμε όλες τις άλλες περιόδους και καταφέραμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση. Είναι πολύ σημαντική νίκη".

Όταν του ζητήθηκε να κάνει ένα σχόλιο για τις εντός έδρας αναμετρήσεις της "διαβολοεβδομάδας" που ακολουθεί με την Βαλένθια και την Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκαθάρισε: "Δεν μπορούμε να δούμε έτσι εμείς... Μπροστά μας έχουμε μόνο την Βαλένθια. Αν δούμε το πρόγραμμα θα μας φανεί 'βουνό'. Είχαμε εκτός την Μπαρτσελόνα και τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά κερδίσαμε και τους δύο αγώνες. Στις μέρες μας το αβαντάζ της έδρας δεν είναι στην ουσία αβαντάζ. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάζεις πάντα στον επόμενο αντίπαλό σου, να παίζεις σκληρά και να μένει η ομάδα ενωμένη. Προσπαθώ να πείσω τους πάντες στην ομάδα να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλα ή όχι είναι τα ονόματα των αντιπάλων μας. Πρέπει να είμαστε ομάδα".

Σε ερώτηση για το πόσο έχει επηρεάσει η Πανδημία την ομάδα του, αλλά και το γεγονός ότι δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Ελλάδος, απάντησε: "Η διοίκηση και οι Πρόεδροι του Ολυμπιακού γνωρίζουν πολύ καλά την Ευρωλίγκα και τις ανάγκες της και μας παρέχουν τα πάντα. Για παράδειγμα ήρθαμε εδώ με πτήση τσάρτερ και είχαμε χρόνο να ξεκουραστούμε. Υπάρχει οργάνωση, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και τύχη, γιατί φέτος όπως είναι η κατάσταση θεωρώ πως πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η πιο τυχερή ομάδα. Είχαμε τέσσερα κρούσματα covid μετά την αναμέτρηση με την Ζενίτ και χάσαμε τη χημεία μας. Σταματήσαμε για μία εβδομάδα τις προπονήσεις, οπότε μερικές φορές η τύχη είναι πολύ σημαντική. Όμως, όπως είπα και πριν έχουμε καλή οργάνωση και ναι είναι ένα πρόβλημα το ότι δεν έχουμε αγώνες πρωταθλήματος. Δεν θα πω ψέματα. Για εμάς θα ήταν καλύτερο να αγωνιζόμαστε σε δύο διοργανώσεις , όμως, βλέπω τη θετική πλευρά... Έχουμε περισσότερο χρόνο για προπόνηση και για να προετοιμάσουμε τους αγώνες. Είμαστε επαγγελματίες με επιθυμία και κίνητρο για τη νίκη".

"Ευχαριστούμε τους Προέδρους"

O συνεργάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα, Γιώργος Μποζίκας, τόνισε: "Σήμερα αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους. Με τον τρόπο που ξεκινήσαμε, χρειάστηκε όλοι να δώσουν το κάτι παραπάνω στα τρία δεκάλεπτα. Ήταν παιχνίδι υψηλού βαθμού δυσκολίας, καθώς προηγήθηκε εκείνο με την Μπαρτσελόνα. Στην αρχή του αγώνα μας βγήκε η κούραση, αλλά στο σημείο αυτό πρέπει να σταθώ στην πολυτέλεια που είχαμε χάρη στους Προέδρους μας, και τους ευχαριστούμε για αυτό, να ταξιδέψουμε με τσάρτερ από την Βαρκελώνη στο Βελιγράδι. Θεωρώ πως αυτό έκανε την διαφορά. Αποφύγαμε τις επιπλέον ταλαιπωρίες και αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουν άλλες ομάδες."