Skip to main content

"Καθάρισε" στην εκπνοή ο Χάρισον!

Με τρίποντο του Άαρον Χάρισον στην εκπνοή ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 85-82 και ολοκλήρωσε την "διαβολοεβδομάδα" με 2/2!

Βασιζόμενοι στην περιφερειακή τους ευστοχία, αλλά και στα πολύ καλά τους ποσοστά στα σουτ 2π., οι φιλοξενούμενοι επέβαλλαν τον ρυθμό τους και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο +7 (15-22). Ο Γιώργος Μπαρτζώκας "ανακάτεψε" την τράπουλα και το σχήμα με τους Τζένκινς, Σπανούλη, Χάρισον, Πρίντεζη και Μάρτιν κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Με εξαιρετική άμυνα, καλή κυκλοφορία της μπάλας, εύστοχα τρίποντα και μόλις ένα λάθος στην δεύτερη περίοδο, οι "ερυθρόλευκοι" απάντησαν με ένα επί μέρους σκορ 14-4 ξκαι βρέθηκαν στο +3 (29-26 στο 15'). Με επιθετικές αιχμές τους Γιώργο Πρίντεζη και Άαρον Χάρισον η ομάδα μας ανέβασε κι άλλο το δείκτη της διαφοράς στους (44-38), ενώ το 44-40, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο εικοσάλεπτο, έγραψε με σουτ 2π. Ο Ουϊλμπεκιν.

Οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν να βρίσκουν στόχο από τα 6.75μ. και με πρωταγωνιστή τον Σάσα Βεζένκοφ βρέθηκαν στο +10 (54-44). Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν αντανακλαστικά και 'χτυπώντας' επίσης από την περιφέρεια μείωσαν στους 4π. (56-52). Με τον Κώστα Παπανικολάου να μοιράζει ασίστ και τον Χασαν Μάρτιν να κάνει πολύ καλή δουλειά στο "ζωγραφιστό" ο Ολυμπιακός διατήρησε σταθερά την πρωτοπορία (69-63, στο 29'). Η Μακάμπι, όμως, δεν εγκατέλειψε τη μάχη... Εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά των "ερυθρολεύκων" και την επιθετική τους δυστοκία και προσπέρασε με 73-74 στο 37'. Έκτοτε η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ντέρμπι πρώτου μεγέθους με τον Ολυμπιακό να δείχνει τάσεις αυτοχειρίας, καθώς παρότι βρέθηκε στο +3 (82-79) 11.2'' για το τέλος και με την μπάλα στα χέρια του μετά από 2 άστοχες βοές του Τζόουνς, δεν κατάφερε να τελειώσει εκεί το παιχνίδι... 7.6'' για το τέλος δέχθηκε τρίποντο από τον Ουϊλμπεκιν (και αφού η Μακάμπι είχε μαζέψει το επιθετικό ριμπάουντ). Η τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού εκδηλώθηκε ουσιαστικά στα 4 δευτερόλεπτα (οι φιλοξενούμενοι είχαν και "έδωσαν" δύο φάουλ), με τον Άαρον Χάρισον να σηκώνεται στην εκπνοή από τα 6,75μ. και να γράφει το τελικό 85-82!

Δεκάλεπτα: 15-22, 44-40, 69-66, 85-82.

olymac stats

 

"Αξίζαμε τη νίκη"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Πρώτα από όλα πρέπει να παραδεχθώ πως ήταν ένα φανταστικό παιχνίδι για τους φιλάθλους, όχι όμως και τόσο για τους προπονητές. Και οι δύο ομάδες έπαιξαν πολύ σκληρά μέχρι το τέλος. Το ματς στηρίχθηκε στην επίθεση και εμείς έπρεπε να παίξουμε καλύτερη άμυνα σε κάποιους σπουδαίους παίκτες που έχει η Μακάμπι. Είχαμε πολλά φάουλ στο τέταρτο δεκάλεπτο, αν θυμάμαι καλά ήταν 11-2. Και αυτό μας έκανε πιο δύσκολο το να παίξουμε επιθετική και αποτελεσματική άμυνα. Αξίζαμε να κερδίσουμε γιατί είχαμε προβάδισμα στο σκορ σχεδόν σε όλο το παιχνίδι".

Αναφερόμενος στα τελευταία λεπτά, είπε: "Η Μακάμπι ήταν λίγο τυχερή, γιατί στα τελευταία δευτερόλεπτα πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντ. Το σουτ ήταν σχεδόν airball, όμως, πήραν το επιθετικό ριμπάουντ, κάναμε φάουλ, βάλαμε τρεις ψηλούς για το ριμπάουντ, όμως, έχασαν τις βολές και τελικά εξελίχθηκε σε καλό play για εκείνους. Και αυτό γιατί πήραν το ριμπάουντ και βρήκαν τον παίκτη που είναι πάντα έτοιμος να πάρει το κρίσιμο σουτ. Αναφέρομαι στον Ουϊλμπεκιν, που σκόραρε και ισοφάρισε. Έχουμε και εμείς, όμως, clutch παίκτες, όπως ήταν ο Χάρισον απόψε, ο οποίος έβαλε ένα σπουδαίο σουτ, ενώ ήταν σπουδαίος και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Κερδίσαμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι η 3η μας νίκη στη σειρά. Μετά την επικράτησή μας επί του Παναθηναϊκού εκτός έδρας και κερδίσαμε δύο βασικούς υποψήφιους για το φάιναλ φορ όπως είναι η Αρμάνι και η Μακάμπι, οπότε δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι".

Σε ερώτηση αναφορικά με τα σχήματα που χρησιμοποίησε, τόνισε: "Πιστεύω πως όλοι ταιριάζουν με όλους, ανάλογα με το timing, την στιγμή, τους αντιπάλους, το ένστικτο του προπονητή. Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσεις για την πεντάδα. Πιθανώς βέβαια να κάνεις και λάθος, γιατί στο φινάλε κρίνεσαι από το αποτέλεσμα. Έχουμε την ευτυχία να έχουμε καλούς παίκτες και στην περιφέρειά μας, αλλά και μέσα στο καλάθι. Είχαμε διαφορετικούς πρωταγωνιστές απόψε σε σχέση με το προχθεσινό ματς και πρέπει να δώσω τα εύσημα στους παίκτες μου, γιατί κατάφεραν να κερδίσουν, παρά την εξέλιξη του αγώνα. Μας έβαλε μεγάλη πίεση η Μακάμπι και έμενε συνέχεια κοντά στο σκορ. Δεν μπορούσαμε ξεφύγουμε. Και το γεγονός ότι όταν προσπέρασαν εμείς απαντήσαμε αμέσως δείχνει τον χαρακτήρα της ομάδας που σιγά σιγά χτίζεται".

Όταν του ζητήθηκε να μιλήσει για τον Χάρισον και το buzzer beater, σχολίασε: "Θα ήθελα να κερδίσουμε με 20 πόντους, για να μην έχουμε και άγχος! Μιλώντας σοβαρά τώρα, αν δείτε την ιστορία του Χάρισον, έβαλε τρία buzzer beater με το Κεντάκι, το έκανε και με την Γαλατά. Είναι τέτοιος παίκτης. Δεν θέλω, όμως, να διαχωρίζω. Το μεγαλύτερο λάθος που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, αν θέλετε τη γνώμη μου, ήταν ο διαχωρισμός σε Έλληνες, ξένους, έμπειρους, άπειρους. Είμαστε μια ομάδα, έχουμε, έχουμε ικανούς παίκτες, είμαστε μία γροθιά και όλοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο. Αυτές οι νίκες βοηθούν σε αυτό ακριβώς".

Ερωτηθείς αν υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα, απάντησε: "Προσπαθούμε για αυτό. Καταρχήν έχουμε πολύ καλούς χαρακτήρες. Δεν έχουμε εγωιστές που σκέφτονται. Χαίρονται με τη χαρά του συμπαίκτη τους και το βλέπω στην προπόνηση, στους αγώνες. Στο πως γιορτάζουμε τις νίκες και στενοχωριόμαστε στην ήττα. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο καλό κλίμα, που η αίσθησή μου είναι πως θα μας οδηγήσει σε καλή πορεία".

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Μακάμπι, Γιάννης Σφαιρόπουλος, είπε: "Ήταν κλειστό παιχνίδι καθόλη τη διάρκειά του. Ο Ολυμπιακός σε κάποια στιγμή πήρε ένα προβάδισμα δέκα πόντων. Εμείς, όμως, ανακάμψαμε,. ήμασταν ανταγωνιστικοί, προηγηθήκαμε και διεκδικήσαμε τη νίκη μέχρι το τέλος. Δείξαμε καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με το ματς κόντρα στην Μπάγερν. Οι μικρές λεπτομέρειες έκριναν το παιχνίδι στο τέλος. Έχουμε και ένα κέρδος, το ότι μπήκαν στην ομάδα κάποιοι νέοι παίκτες, όπως οι Τζόουνς και Μπλέιζερ, οι οποίοι έδειξαν πως είναι αθλητές επιπέδου Euroleague. Είμαστε στεναχωρημένοι γιατί χάσαμε ξανά στο τελευταίο λεπτό, αλλά από εδώ και πέρα θα προπονηθούμε ακόμα περισσότερο για να βελτιωθούμε και να κερδίσουμε τέτοια ματς στο μέλλον. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, άξιζε να κερδίσει, όπως την αξίζαμε και εμείς".