Skip to main content

Σημαντική νίκη επί της Μιλάνο!

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στο ΣΕΦ της Αρμάνι Μιλάνο με 86-75, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Επόμενος αντίπαλος της ομάδας μας η Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία θα υποδεχθεί την Παρασκευή (16/10, 21.00).

Βασιζόμενοι στην περιφερειακή τους ευστοχία, αλλά και στις συχνές επισκέψεις τους στην γραμμή της φιλανθρωπίας, οι Ιταλοί έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι στο +3 (21-18), με τον Γιώργο Πρίντεζη να κρατά -στο διάστημα αυτό- "όρθιο" τον Ολυμπιακό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακάτεψε την τράπουλα, οι "ερυθρόλευκοι" προσπέρασαν με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη με 23-21 (στο 11'), όμως, κακές επιθετικές επιλογές, λάθη και περιφερειακή ευστοχία των φιλοξενουμένων, επέτρεψαν στην Αρμάνι Μιλάνο να βρεθεί για πρώτη φορά στο +8 (34-42). Σχεδόν στην εκπνοή ο Γιώργος Πρίντεζης διαμόρφωσε το 36-42, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο εικοσάλεπτο.

Οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν τις αποστάσεις μέχρι το 23' (40-48), όμως, ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση. Με καλή άμυνα και πρωταγωνιστές τους Σακίλ ΜακΚίσικ και Κώστα Σλούκα κατάφερε με ένα επί μέρους σκορ 19-5 να φέρει τα πάνω κάτω και να βρεθεί στο +6 (59-53). Με... βροχή τριπόντων (δια χειρός Χάρισον, Σλούκα και Τζένκινς) και με τον Χασάν Μάρτιν να κυριαρχεί στην ρακέτα, οι οι "ερυθρόλευκοι" ανέβασαν τον δείκτη της διαφοράς στους 12π. (79-67) στο 37'. Με εύστοχα σουτ από τα 6.75μ. η Αρμάνι μείωσε στους 6π. (79-73) στο 38', όμως, οι παίκτες Γιώργου Μπαρτζώκα διατήρησαν την ψυχραιμία τους και με όπλο τους την καλή τους άμυνα έφτασαν στην τελική επικράτηση.

 Δεκάλεπτα: 18-21, 36-42, 63-58, 86-75.

olyarmani

 

 

 "Παίξαμε ως ομάδα"

Η άμυνα ήταν το κλειδί της νίκης σύμφωνα με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα. "Ήταν ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Ήταν επίσης μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς, γιατί κόντρα στην Μιλάνο έπρεπε να 'μετρήσουμε' τις δυνατότητές μας. Ήταν αήττητη μέχρι το αποψινό παιχνίδι και φυσικά έχει πολλή ταλέντο και εμπειρία. Στα πρώτα είκοσι λεπτά ήμασταν πραγματικά διστακτικοί και αναποφάσιστοι. Κάναμε δέκα λάθη και ήμασταν νευρικοί. Στο ημίχρονο μιλήσαμε στα αποδυτήρια και είπαμε τι πρέπει να κάνουμε και τελικά τελειώσαμε το παιχνίδι με είκοσι ασίστ, με μόλις δύο λάθη στο δεύτερο μέρος και κανένα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η άμυνά μας ήταν πραγματικά συμπαγής και τελικά κερδίσαμε την αναμέτρηση. Όμως, όπως και κάθε αγώνα πρέπει αμέσως να τον ξεχάσουμε, καθώς σε δύο μέρες έχουμε ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι στην έδρα μας και πρέπει να συγκεντρωθούμε σε αυτό".

Και συνέχισε: "Η άμυνά μας ήταν πολύ καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο, στα σκριν μακριά από την μπάλα είχαμε αργές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα παίκτες σαν τον Σιλντς, τον Ντιλέινι, τον Ρολ και τον Ροντρίγκεθ να παίρνουν προβάδισμα σε ένα παιχνίδι δύο δύο. Έπρεπε να ήμασταν καλύτεροι σε όλες τις άμυνές μας και στα σκριν μακριά από τη μπάλα. Αν με ρωτάτε τι άλλαξε, είναι ότι η ομάδα μας έχει πολλά παιδιά που είναι νευρικά σε ένα ξεκίνημα αγώνα, γιατί δεν έχουν εμπειρία από αυτό το επίπεδο, τώρα αποκτούν. Όταν, λοιπόν, τους φεύγει αυτή η πίεση μπορούν να αισθάνονται το παιχνίδι καλύτερα. Δεν μας βοήθησε το γεγονός ότι αμέσως έκανε δύο φάουλ ο ΜακΚίσικ, ο οποίος είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει κάθετα και βγήκε από το παιχνίδι. Ο Χάρισον ήταν πάρα πολύ διστακτικός στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο, όμως, άλλαξε και ήταν πολύ καλός. Γενικά παίξαμε ως ομάδα, κυκλοφορήσαμε τη μπάλα, βρήκαμε ανοικτές επιλογές και τελικά κερδίσαμε. Κάθε ομάδα που είναι σε αυτό το επίπεδο πρέπει να παίξει καλή άμυνα. Όπως βλέπετε υπάρχουν ομάδες που κάνουν μεταγραφές ακριβών παικτών που δεν έχουν μεγάλα νούμερα στην επίθεση, αλλά είναι πολύ σημαντικοί στο πίσω μέρος του γηπέδου. Και εμείς κάναμε κάποιες τέτοιες, οι οποίες μας βοηθούν ιδιαίτερα. Για να γίνεις ομάδα πρέπει να περάσεις μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Να αντιμετωπίσεις καλούς παίκτες, καλές ομάδες τακτικά και σιγά σιγά να γίνεις ομάδα μέσα από την τριβή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να είμαστε σταθεροί. Νομίζω ότι γενικά αν καταφέρουμε να είμαστε περισσότερα λεπτά σταθεροί στο παιχνίδι στις αρχές τις αμυντικές και επιθετικές που έχουμε, θα γίνουμε ακόμα καλύτερη ομάδα".

Σε ερώτηση σχετική με την παρουσία των ψηλών, Χασάν Μάρτιν και Οκτάβιους Έλις, απάντησε: "Δεν ξέρω γίνεται κάποια συζήτηση; Εγώ δεν είχα καμία αμφιβολία. Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή. Να ξέρετε πως η πρώτη μεταγραφή που κάναμε ήταν ο Μάρτιν. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την προσπάθειά τους και πιστεύω ότι έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Μέσα στη χρονιά θα γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτεροι. Ποτέ δεν βλέπω το μπάσκετ σαν ματς απ μεταξύ Χάινς και Μάρτιν. Επιπλέον, προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά ως παίκτες. Ίσως έγιναν κάποιες συγκρίσεις γιατί η σωματοδομή τους μοιάζουν. Είναι και οι δύο πολύ δυνατοί. Εμένα ο Μάρτιν μου θυμίζει σε σωματότυπο περισσότερο τον Ντάνστον ή τον Χάντερ ή τον Μπιρτς που είχαμε στο παρελθόν. Ο Χάινς είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης, προφανώς πολύ σημαντικός για όσες ομάδες έχει παίξει. Έγινε μια σύγκριση επειδή στην κοινή γνώμη αρέσει πάντα δημιουργεί τέτοια".

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πολύ καλή εμφάνιση του Κώστα Σλούκα, είπε: "Και για τον Σλούκα ισχύει το ίδιο. Όλοι θυμόμαστε ότι ξαναήταν στην ομάδα μας, αλλά είναι πολλοί οι καινούργιοι. Για να βρει ο Κώστας ακριβώς τι χρειάζεται να κάνει σε αυτή την ομάδα και να παίξει ένα τελείως διαφορετικό μπάσκετ από αυτά που έπαιζε στην προηγούμενη ομάδα του χρειάζεται χρόνο. Είναι διαφορετικό το μπάσκετ που παίζουμε, διαφορετικές οι ομάδες και τελείως διαφορετικό το μπάτζετ. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνει άλλα πράγματα και απαιτείται χρόνος και για τον Κώστα ώστε να βρει τα πατήματά του. Απλώς όλοι λένε πως επειδή ήταν και στο παρελθόν στην ομάδα θα έχει σύντομο χρόνο προσαρμογής. Για εμένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται και εκείνος χρόνο προσαρμογής, όντας πέντε χρόνια σε ένα άλλου είδους μπάσκετ".

Τέλος, για την απόφαση της Ευρωλίγκας να καταργήσει το 20-0, τόνισε: "Δεν υπάρχει κάποιος που να μην συμφωνεί. Είναι μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση. Είναι άδικο για κάποιες ομάδες που έχουν έναν προϋπολογισμό και κάποιους ιδιοκτήτες που δαπανούν ένα μεγάλο ποσό. Και στο μπάσκετ όπως ξέρετε δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Επιπλέον υπάρχει μια προσπάθεια προπονητών και παικτών. Σκεφτείτε πόσο άδικο θα ήταν για την Ζενίτ... Η Βιλερμπάν για παράδειγμα είχε δύο παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Ερυθρό Αστέρα και θα πήγαινε στο 0-4. Τι χρονιά να κάνεις μετά; Ήταν άδικο. Το ίδιο θα έλεγα και αν ήταν το αποτέλεσμα υπέρ μας. Νομίζω πως όλες οι ομάδες προς τιμή τους, είπαν πως εμείς θέλουμε να παίξουμε. Το μπάσκετ έχει κοινή κατεύθυνση σε αυτό. Οι αγώνες πρέπει να κρίνονται μέσα στο γήπεδο, παρά τις δεδομένες τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία.

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο, Έτορε Μεσίνα, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Άξιζε τη νίκη, έκανε ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο. Ο αγώνας κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο. Επιθετικά ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός. Εμείς δεν παίξαμε την συνηθισμένη άμυνά μας, τους επιτρέψαμε να σκοράρουν εύκολους πόντους και να μπουν στην ρακέτα μας. Έτσι πήραν την διαφορά και τη νίκη. Πρέπει να το αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε. Θα δω το βίντεο του παιχνιδιού και θα καταλάβω τι έγινε, τώρα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι πήγε λάθος, δεν είμαι τόσο έξυπνος...".