Skip to main content

Νίκησε και την Βιλερμπάν και την κακοτυχία του!

Αριθμητικά "μικραίνει", αγωνιστικά γιγαντώνεται! Μετά την κόντρα σε κάθε λογική (λόγω των απουσιών) νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός έκανε μια ακόμη σπουδαία εμφάνιση (κι ας στερήθηκε των υπηρεσιών κι άλλων βασικών του παικτών) και επιβλήθηκε της Βιλερμπάν με 77-68.

Μετά τους Βασίλη Σπανούλη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Τέιλορ Ρότσεστι που ήταν έτσι και αλλιώς στα πιτς, εκτός μάχης ήταν λόγω ίωσης οι Μπράντον Πολ και Όγκουστιν Ρούμπιτ, ενώ κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης "έχασε" και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ! Σημείωση: Οι νεοποκτηθέντες Σακίλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς είδαν το ματς με πολιτικά, καθώς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 6π. (8-14 στο 4'), όμως, οι "ερυθρόλευκοι" δεν τους επέτρεψαν να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια τους. Πίεσαν στην άμυνα, "χτύπησαν" στην ρακέτα με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και προσπέρασαν με 19-18 (στο 9'). Περίπου 20'' πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου ο Γιώργος Μπαρτζώκας έριξε στο παρκέ τους "πιτσιρικάδες", Αλέξανδρο Νικολαϊδη και Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Ο δεύτερος αγωνίστηκε (αρχικά) 1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα, όμως, ο Νικολαϊδης "έβγαλε" όλη τη δεύτερη περίοδο, συμβάλλοντας μάλιστα τα μέγιστα ώστε να επιβάλλει ο Ολυμπιακός τον ρυθμό του (36-29 στο 16').

Η ατυχία χτύπησε και πάλι την πόρτα της ομάδας 3:40 για την ολοκλήρωση του δεύτερου δεκαλέπτου, όταν Νίκολα Μιλουτίνοφ γύρισε τον αστράγαλό του και τέθηκε νοκ άουτ! Παρά το σοκ του νέου τραυματισμού, όμως, ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Οκτάβιους Έλις παρέμεινε σταθερά σε θέση οδηγού και έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο στο +10 (43-33).

Με όπλο τους την άμυνά τους, αλλά και την περιφερειακή τους ευστοχία οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (+16, 61-45 στο 29'). Οι Γάλλοι, ωστόσο, εκμεταλλευόμενοι και την κόπωση των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα μείωσαν με ένα σερί 5-0 στους 11π. (61-50 στο 30').

Ο παράγοντας κούραση έγινε ακόμη πιο έντονος για τον Ολυμπιακός στην τελευταία περίοδο, η γαλλική ομάδα "τιμώρησε" με περιφερειακά σουτ την άμυνα ζώνης της ομάδας μας (70-61 στο 37'), όμως, η επιστροφή του "φρέσκου" Οκτάβιους Έλις στο παιχνίδι (νωρίτερα είχε "καλύψει" την θέση "5" ο Πρίντεζης με τον Βεζένκοφ στο "4"), έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των "ερυθρολεύκων" (77-61 στο 39').

 

Δεκάλεπτα: 20-21, 43-33, 61-50, 77-68.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Μπόλντουιν 11 (7 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Νικολαΐδης 6 (5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα), Κόνιαρης 4, Μιλουτίνοφ 9, Βεζένκοφ 15 (3τρ., 7 ριμπάουντ), Πρίντεζης 11 (3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Παπανικολάου 8 (2τρ., 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Ποκουσέφσκι, Έλις 13 (5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κοψ.).

Βιλερμπάν (Μίτροβιτς): Τέιλορ 12, Τζεκίρι 9, Καουντί 14 (2), Μαλεντόν 7 (1), Λόμαζς, Γκαλιού, Νουά 3 (1), Ζαν Σαρλ 11 (1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ), Ντιότ 3 (1 τρίποντο, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 5 λάθη), Μπάκο 2, Στράζελ 3 (1), Ντιοτ 3, Πέιν 4

 

"Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Θέλω να συγχαρώ όλη την ομάδα για τη νίκη. Παίκτες, φιλάθλους, προπονητικό τιμ, όλους. Από την δική μου οπτική ήταν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη, κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έπρεπε να παίξουμε καλή άμυνα για δεύτερο σερί παιχνίδι, γιατί προφανώς έχουμε έλλειψη δημιουργίας. Θέλουμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία μας στην επίθεση, στον τρόπο που επιτιθέμεθα, που δημιουργούμε και στο πως παίζουμε το παιχνίδι. Θέλω να ευχηθώ το καλύτερο στον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Περιμένουμε τα αποτελέσματα της μαγνητικής. Ελπίζουμε να μην είναι κάτι σοβαρό. Επίσης, εύχομαι καλή επιτυχία στην ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει κόντρα στην Άρσεναλ".

Όταν του είπαν πως ο Ολυμπιακός θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσει να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς αναφορικά με τα σενάρια πρόκρισης, τόνισε: "Επιμένω πως δεν πρέπει να αλλάξουμε σκεπτικό. Πρέπει να κάνουμε την ομάδα μας καλύτερη. Πήραμε δύο παίκτες που κατά τη γνώμη μου θα μας βοηθήσουν πολύ. Σε αυτό το πρήσμα όλοι καταλαβαίνουν πως ο Έλις είναι σημαντικός και μας βοηθάει. Έτσι, αν αποκτήσουμε έναν κορμό δέκα παικτών και κάνουμε καλές προπονήσεις θα χτυπάμε όλα τα παιχνίδια. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να κοιτάξουμε το επόμενο ματς και μόνο. Κάθε φορά που κάνουμε 1-2 νίκες αρχίζουμε και λέμε όνειρα 8άδας, χάνουμε ένα ματς λένε δεν έχει καμία τύχη ο Ολυμπιακός. Η συζήτηση αυτή γίνεται από την αρχή της χρονιάς και δεν βοηθάει την ομάδα μας. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το επόμενο ματς".

Ερωτηθείς αν είπε στους παίκτες του να παίξουν σκληρή άμυνα ή να προσπαθήσουν να προστατευτούν από τα φάουλ, απάντησε: "Ξεκινήσαμε το ματς με το σκεπτικό να προσέχουμε στα φάουλ, χωρίς να το πω εγώ. Είδα ότι είχαμε μηδέν φάουλ, παρότι είχαμε πολλές ευκαιρίες να σταματήσουμε λέι απ, μις ματς... Και δεν τα κάναμε. Παίξαμε λίγο με το μυαλό τους στο να μη φθαρούμε γρήγορα με φάουλ. Αλλά όταν δεν ακουμπάς κανέναν τόσο πιο εύκολα σφυρίζει ο διαιτητής το φάουλ. Πρέπει να πας στην επαφή. Οχι δεν μπορούσαμε να δώσουμε τέτοια εντολή. Είπαμε καλύτερα να βγούμε όλοι με 5 φάουλ. Είναι προφανές ότι στην επίθεση λιγότερη ποιότητα όσον αφορά στην δημιουργία. Ξεκινήσαμε το ματς και παίξαμε με τέσσερα φόργουορντ και σέντερ και ένα πόιντ γκαρντ. Οπότε κάτι άλλο έπρεπε να κάνουμε για να κερδίσουμε, οπότε έπρεπε να παίξουμε καλύτερη άμυνα".

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση του Νικολαϊδη, είπε: "Φυσικά και είμαι χαρούμενος που είδα έναν 17χρονο να παίζει. Είχαμε δύο 17χρονους που έπαιξαν, απλά ο Ποκουσέφσκι έχει κάνει μόνο τρεις προπονήσεις μετά από ένα διάστημα μεγάλης αποχής λόγω τραυματισμού και δεν είναι ακόμη έτοιμος για αυτή την ένταση. Είμαι πολύ χαρούμενος. Μπορεί να γίνεται εξ' ανάγκης, αλλά είναι και το καλό της όλης υπόθεσης".

Ο προπονητής της Βιλερμπάν, Ζβέζνταν Μίτροβιτς, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Ηταν ένα σκληρό παιχνίδι. Δεν ξέρω με πόσους παίκτες μείον έπαιξαν, αλλά πραγματικά έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια και έβγαλαν πολλή ενέργεια. Δεν θα ήθελα να βρω κάποια δικαιολογία για την ομάδα μου, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα παίξαμε στο Κύπελλο τρεις αγώνες σε τρεις ημέρες. Ήρθαμε εδώ έχοντας πιθανότητες να κερδίσουμε, αλλά κάναμε αχρείαστα φάουλ και λάθη στην άμυνα, οι βολές ήταν 36-9 λόγω της κακής μας άμυνας. Εύχομαι σε όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού όπως και στον Μιλουτίνοφ που τραυματίστηκε σήμερα, να επιστρέψουν γρήγορα πίσω στα παρκέ".