Skip to main content

Άνετη νίκη επί της Μπάγερν

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Μπάγερν με 89-72, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Η γερμανική ομάδα εκμεταλλεύτηκε τις κακές επιθετικές επιλογές των "ερυθρολεύκων" και προηγήθηκε με 6π. (3-9) στο 5'. Ο Ολυμπιακός πίεσε στην άμυνα, γύρισε με υπομονή την μπάλα στην επίθεση και παρά την περιφερειακή του αστοχία (είχε 1/7 τρίποντα στα πρώτα δέκα λεπτά) έκλεισε την πρώτη περίοδο προηγούμενος με 17-14 (μάλιστα το σκορ διαμόρφωσε με το μοναδικό εύστοχο σουτ από τα 6.75μ. ο Γουέιντ Μπόλντγουϊν).

Με σταθερά καλή άμυνα και επιθετική αιχμή τον Μπράντον Πολ, η ομάδα μας ανέβασε τον δείκτη της διαφοράς στους 11π. (37-26 στο 18'). Η Μπάγερν, ωστόσο, απάντησε με ένα σερί 6-0 και μείωσε σε 37-32, με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη για περίπου πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός έχασε κάθε επαφή με το καλάθι... Λάθη επί λαθών, κάκιστες επιθετικές επιλογές και περιφερειακή ευστοχία των Γερμανών ήταν τα στοιχεία που έφεραν τα πάνω κάτω και έφεραν την Μπάγερν στο +5 (37-42). Βασιζόμενη στον Λούσιτς η γερμανική ομάδα προηγήθηκε με 6π. (43-49) στο 27'.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βελτίωσαν την αμυντική τους παρουσία, οι Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ κέρδισαν τη μάχη στην ρακέτα, την ίδια ώρα που οι Κόνιαρης και Βεζένκοφ "χτύπησαν" από τα 6.75μ. Όλο αυτό μεταφράστηκε σε ένα επί μέρους σκορ 18-4, χάρη στο οποίο η ομάδα μας προσπέρασε με 8π. (61-53 στο 32').

Και δεν σταμάτησε εκεί... Ο Σάσα Βεζένκοφ συνέχισε να εκτελεί από την γραμμή του τριπόντου, ο Ρούμπιτ έκανε σπουδαία δουλειά κάτω από τα καλάθια, αλλά και από τα 6.75μ. (από όπου είχε 2/3!) και ο Ολυμπιακός εκτόξευσε την διαφορά στους 20π. (86-66 στο 39'), "καθαρίζοντας" την υπόθεση νίκη.

* Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την "ερυθρόλευκη" φανέλα!

Δεκάλεπτα: 17-14, 37-32, 54-53, 89-72.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ρότσεστι 2 (12 ασίστ), Μπόλντουιν 10 (2), Πολ 10 (1 τρ., 2 ασ.) Χαραλαμπόπουλος, Κόνιαρης 10 (2), Σπανούλης 6 (1), Μιλουτίνοφ 6 (5 ριμπ,), Βεζένκοφ 20 (5τρ., 5 ριμπ.), Πρίντεζης 10 (6 ριμπ., 2 κλ.), Παπανικολάου 1, Ρούμπιτ 14 (2)

Μπάγερν Μ. (Κόστιτς): Μπρέι 15 (2), Κόπονεν 8 (2), Μονρό 11, Λούτσιτς 15 (3), Λο 8(2), Ζίπσερ 5, Μπάρτελ 5 (1), Λεσόρτ, Χιούστις 5 (1), Ραντόσεβιτς

 "Συγχαρητήρια στην ομάδα και τους φιλάθλους μας"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, δήλωσε: "Θα ήθελα να συγχαρώ την ομάδα μου και τους φιλάθλους μας για το αποψινό παιχνίδι. Ήταν μια νίκη που τη χρειαζόμασταν. Την κατακτήσαμε όλοι μαζί. Ήταν μια ζεστή ατμόσφαιρα και ήθελα να το αναφέρω. Η ομάδα μας έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και θέλουμε να επιστρέψουμε σε έναν νικηφόρο δρόμο και χρειαζόμαστε αυτή την υποστηρικτική ατμόσφαιρα. Συνήθως ή πιο σωστά ποτέ δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε κάποιο παίκτη, αλλά θα ήθελα να μιλήσω απόψε για τον Ρότσεστι. Είχε 12 ασίστ σε λίγα λεπτά και με τον ανιδιοτελή τρόπο που έπαιξε μας βοήθησε πολύ να κερδίσουμε το παιχνίδι. Η Μπάγερν είναι πολύ δυνατή ομάδα, είναι πρωταθλήτρια στο Εθνικό της πρωτάθλημα. Τους σεβόμαστε. Έπρεπε να κάνουμε πολύ καλή αμυντική προσπάθεια αν θέλαμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Ειδικά στην ποστ απ άμυνα, η οποία είναι ο βασικός τρόπος για εκείνους να δημιουργήσουν".

Ερωτηθείς τι άλλαξε και βελτιώθηκε η εικόνα των "ερυθρολεύκων", απάντησε: "Δεν άλλαξε κάτι... Υπάρχει μια καθημερινότητα στις ομάδες και απλά είχαμε άλλες δύο μέρες προπόνησης με κάποιες αρχές αμυντικές που προσπαθούμε να βάλουμε, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές από το πως έπαιζε πριν η ομάδα. Με βάση τη δική μου φιλοσοφία, αλλά και το πως αυτή η ομάδα μπορεί να είναι πιο αποδοτική αμυντικά. Φυσικά παίζει ρόλο το μομέντουμ, η αντίπαλος... Όταν ξεκίνησε το παιχνίδι με την Άλμπα ήμασταν σοφτ αμυντικά, ήμασταν υποτονικοί, αλλά και ότι σούταραν έμπαινε μέσα. Και όταν δέχεσαι τόσα πολλά σουτ η αντίπαλη ομάδα παίρνει αυτοπεποίθηση και εσύ είσαι διστακτικός. Αυτό δεν έγινε απόψε και ήταν ένας συνδυασμός. Θεωρώ πως έχουμε δυνατότητες ως ομάδα. Το θετικό είναι πως μοιράσαμε τον χρόνο και ήταν πολλοί παίκτες που είχαν συμμετοχή στο σκοράρισμα".

 Όταν ειπώθηκε πως ουσιαστικά στο παιχνίδι έγιναν δύο ανατροπές, σχολίασε: "Όχι δεν το είδα έτσι εγώ. Η δουλειά μου είναι να επιμένω στο τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης. Στο πως πρέπει να παίζουμε τα παιχνίδια και πως να αντιμετωπίζουμε τις συνεργασίες. Ιδίως αυτή τη χρονική περίοδο που δεν είμαι ικανός να καταλάβω ακριβώς τα πνευματικά χαρίσματα ή μειονεκτήματα του κάθε παίκτη. Υπάρχουν παίκτες που δεν επηρεάζονται και παίκτες που είναι πιο ευάλωτοι σε αυτό. Επίσης, υπάρχουν παίκτες με εμπειρία και παίκτες με λιγότερη. Η Ευρωλίγκα είναι μια πολύ δύσκολη λίγκα. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει να ξέρεις τον αντίπαλο, πρέπει να αντεπεξέλθεις στην σκληράδα του παιχνιδιού. Πρέπει να είσαι έτοιμος. Είναι σκληρή λίγκα, έχει σωματικές επαφές και κάποια παιδιά χάνουν τη συγκέντρωσή τους από αυτό. Σιγά σιγά θα γινόμαστε καλύτεροι. Ήταν απλώς ένα παιχνίδι που έπρεπε να πάρουμε και τίποτα παραπάνω".

Για το ντεμπούτο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, είπε: "Δεν υπάρχει κάποιος που ξέρει το ελληνικό μπάσκετ και δεν γνωρίζει ότι ο Βασίλης είναι ταλαντούχος. Τώρα είναι σε μία διαδικασία προσαρμογής γιατί ήταν στον Ιωνικό όπου που είχε χρόνο συμμετοχής και τώρα ήρθε στην ομάδα μας που είχε συνεχόμενα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πάρει χρόνο στις προπονήσεις για να καταλάβει το πως παίζουμε. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αυξήσει λίγο την ταχύτητα στην οποία παίζει, γιατί η ταχύτητα στην Ευρωλίγκα είναι πιο... ψηλά από ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και φυσικά πολύ καλό μυαλό για μπάσκετ, που είναι σημαντικό".

Οταν του ζητήθηκε να εντοπίσει που οφείλεται η καλύτερη αντίδραση του Ολυμπιακού σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στην Άλμπα, απάντησε: "Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα. Έχει σχέση με την εσωτερική διεργασία που κάνει κάθε παίκτης, πόσο σκέφτεται τι πρέπει να βελτιώσει. Όσοι παίκτες αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο είναι έξυπνοι και έχουν νοημοσύνη να καταλάβουν τι είναι απαραίτητο. Κάποιοι ανταποκρίνονται και κάποιοι όχι. Είναι νωρίς και για εμένα να τους καταλάβω. Αλλά καταλαβαίνετε και εσείς ότι για τους παίκτες που είναι καινούργιοι στη Λίγκα τα πάνω κάτω για εμένα είναι πολύ φυσιολογικά. Η ομάδα έχει αλλάξει τρεις προπονητές και δέκα παίκτες. Η ομοιογένεια της ομάδας είναι πλήρως διαταραγμένη από όλα αυτά. Δεν είναι εύκολο και για εκείνους και έχουν δικαιολογίες. Απλά στο επαγγελματικό μπάσκετ δεν υπάρχει δικαιολογία στην ήττα, για αυτό πρέπει να παλεύουμε σε κάθε ματς για να κερδίζουμε".

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πιστεύει πως η ομάδα να μπει στην 8άδα, είπε: "Φυσικά και το πιστεύω. Αλλά ξαναλέω δεν μπορούμε να μιλάμε τώρα για την 8άδα. Είναι πολύ νωρίς. Αν δείτε τα σημερινά αποτελέσματα θα δείτε ότι δεν υπάρχει νορμάλ ή αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν παντού. Όλες οι ομάδες κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν, ίσως 2 με 3 φορές κάνουν κοιλιά. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε τέσσερις συνεχόμενες νίκες και τώρα έχει δύο συνεχόμενες ήττες. Δεν υπάρχει ομάδα που ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν. Ιδίως οι ομάδες που έχουν και πρωτάθλημα. Καλό είναι να κοιτάμε μόνο το επόμενο ματς και στο τέλος θα δούμε τι κάναμε".

Ο προπονητής της Μπάγερν, Όλιβερ Κόστιτς, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη του. Είχε ένα εξαιρετικό τέταρτο δεκάλεπτο. Είχαν απίστευτα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων και στο τέλος πήραν τεράστια διαφορά, κάτι που κατέστησε σαφές ποιος θα κέρδιζε το παιχνίδι. Θεωρώ πως είχαμε 33-34 λεπτά καλού παιχνιδιού, ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί, ήμασταν πολύ καλοί αμυντικά, είχαμε καλές λύσεις στην επίθεση, όμως, στα τελευταία έξι λεπτά χάσαμε τη δύναμή μας και με το ροτέισον που είχαμε δεν μπορούσαμε να τελειώσουμε το παιχνίδι".