Skip to main content

Ήττα στην παράταση από την Ζενίτ (vid)

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΣΕΦ από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 68-77 (64-64 κ.α.), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Σπανούλη και Νίκολα Μιλουτίνοφ οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν δυναμικά με ένα 12-0 (στο 4'). Ωστόσο, με όπλο της την περιφερειακή της ευστοχία, η ρωσική ομάδα κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και με τρίποντο του Τρούσκιν -στην εκπνοή της πρώτης περιόδου- προηγήθηκε για πρώτη φορά (19-20). Οι Χόλις και Ρενφρό συνέχισαν να εκτελούν από τα 6.75μ., ανεβάζοντας για την Ζενίτ τον δείκτη της διαφοράς στους 5π. (21-26 στο 12'). Με καλή άμυνα και επιθετικές αιχμές τους Σπανούλη και Πάντερ ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα σερί 10-0 και ανέκτησε το προβάδισμα (31-26). Όμως, τα άσχημα περιφερειακά του ποσοστά (μόλις στο 18' ο Μπράντον Πολ πέτυχε το πρώτο τρίποντο έπειτα από έντεκα αποτυχημένες προσπάθειες) και η κακή του αμυντική λειτουργία, επέτρεψαν στους Ρώσους να αντεπιτεθούν και να κλείσουν το πρώτο εικοσάλεπτο στο +2 (36-38).

Στην επανάληψη η Ζενίτ με ένα επί μέρους σκορ 10-2 βρέθηκεστο +10 (38-48 στο 25'). Όμως, παρά την αστοχία του από την περιφέρεια (είχε 1/18 τρίποντα μέχρι το 30') ο Ολυμπιακός κατάφερε βασιζόμενος στους Μιλουτίνοφ και Πάντερ να πλησιάσει στους 3π. (50-53 στο 31'). Ακολούθησαν τέσσερα λεπτά με χαμένες επιθέσεις και από τις δύο ομάδες, διάστημα από το οποίο ωφελήθηκε η ομάδα της Αγίας Πετρόπουλης που αύξησε τις αποστάσεις στους 7π. (50-57 στο 35'). Με δύο τρίποντα του Αντώνη Κόνιαρη και δύο βολές του Κέβιν Πάντερ οι "ερυθρόλευκοι" μείωσαν στον πόντο (58-59 στο 37'). Οι παίκτες του Πλάθα απάντησαν με ένα σερί 5-0 (58-64 στο 38') και το σκορ παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι και 45'' για το τέλος, όταν με τρίποντο ο Πάντερ κράτησε ζωντανή την ομάδα μας! Ακολούθησε άστοχο δίποντο του Αγιόν και τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου (6.5'' για το τέλος), το οποίο έστειλε το ματς στην παράταση, καθώς το σουτ του Κβοστόφ από τα 6.75μ. στην λήξη της κανονικής περιόδου, δεν βρήκε στόχο. Ωστόσο, οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το εξτρά πεντάλεπτο. Κακές επιλογές και αμυντικά κενά έδωσαν στους Ρώσους το δικαίωμα να κάνουν το παιχνίδι τους και να πετύχουν την πρώτη τους νίκη στην Ευρωλίγκα.

Δεκάλεπτα: 19-20, 36-38, 47-53, 64-64 Παρ: 68-77

Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Πάντερ 16 (2), Μπόλντγουϊν 1, Πολ 5 (1), Κόνιαρης 6 (2), Σπανούλης 7, Τσέρι, Μιλουτίνοφ 16 (16 ριμπ.), Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 6 (1), Κουζμίνσκας, Ρούμπιτ 4.

Ζενίτ (Πλάθα): Άιβερσον 6, Αλμπισί 2, Χόλινς 9 (3), Τόμας 9 (1), Ρένφρο 10 (2), Κβοστόφ 4, Τρούσκιν 3 (1), Βορόνοφ, Αμπρομάιτις 6, Πονίτκα 18, Αγιόν 10 .

"Όταν δεν κάνεις σωστά τα μικρά πράγματα, δύσκολα κερδίζεις"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα, τόνισε: "Περιμέναμε ένα δύσκολο παιχνίδι. Αρχίσαμε καλά, κάναμε ένα σερί 12-0, αλλά το πρόβλημα άρχισε όταν κάναμε τις πρώτες αλλαγές. Χάσαμε τον έλεγχο του αγώνα, επιτρέψαμε στην Ζενίτ να βάλει κάποια μεγάλα σουτ και να τελειώσει την πρώτη περίοδο προηγούμενη. Μετά δεν μπορέσαμε να βρούμε τον ρυθμό που είχαμε στον προηγούμενο αγώνα, δεν βγάλαμε την ίδια ενέργεια και δεν διαχειριστήκαμε σωστά τις επιθέσεις μας, λόγω της σκληρής τους άμυνας. Επίσης, δεν κυκλοφορήσαμε καλά την μπάλα, την κρατούσαμε περισσότερη ώρα από όσο θα έπρεπε στα χέρια μας και κάποιες φορές ήμασταν στατιστικοί. Αμυντικά , σε κάποια σημεία τους δώσαμε ελεύθερα τρίποντα. Έβαλαν και κάποια υπό πίεση. Αυτό που μας πλήγωσε ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο κάναμε καλύτερη δουλειά. Επίσης, μας 'πλήγωσε' η αδύναμη πλευρά και τα κοψίματα, γιατί 'κοιμηθήκαμε' στην αντιμετώπισή τους. Βάλαμε δύο μεγάλα τρίποντα, στείλαμε το παιχνίδι στην παράταση, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να κερδίσουμε. Όταν δεν κάνεις σωστά τα μικρά πράγματα είναι δύσκολο να κερδίσεις".

Ερωτηθείς αν θα προχωρούσε σε αλλαγές στο ρόστερ σε περίπτωση που αναλάμβανε τώρα τα ηνία της ομάδας, απάντησε: "Θα ήθελα κάποιες προσθήκες και κάποιες αλλαγές. Θα πρέπει να συναντηθούμε με τους ιδιοκτήτες και πιστεύω πως πρέπει να το προχωρήσουμε".

Για το αν έχει ενημερωθεί αν θα παραμείνει και στα επόμενα ματς στον πάγκο του Ολυμπιακού, είπε: «Τελείωσε το δεύτερο παιχνίδι, θα καθίσουμε με του προέδρους, θα μιλήσουμε και θα δούμε. Εκτιμώ την συμπαράσταση του κόσμου. Είναι δύσκολες οι μέρες όταν δεν παίζεις όπως περιμένουν οι φίλαθλοι. Είμαι έτοιμος να αλλάξω την ομάδα και θα κάνουμε το καλύτερο. Δεν θέλω απλώς να κάνω αλλαγές. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις τώρα, χρειάζεται χρόνος αλλά δεν τον έχουμε. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βρούμε την καλύτερη λύση".

Για την επιλογή του να αποσύρει στον πάγκο τον Κόνιαρη μετά τα τρίποντα που πέτυχε, εξήγησε: "Είμαι χαρούμενος που ο Αντώνης πήρε αυτά τα δύο σουτ και είμαι χαρούμενος που έπαιξε έτσι. Θέλαμε όμως σε εκείνο το σημείο τους πιο έμπειρους παίκτες στο παρκέ για να παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτό δεν λειτουργεί πάντα υπέρ μας".

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ζενίτ, Χοάν Πλάθα, δήλωσε: "Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρώτη μας νίκη στην Ευρωλίγκα, παρότι δεν φαίνεται στο πρόσωπό μου. Και ειδικά από τη στιγμή που η νίκη ήρθε απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Στα προηγούμενα ματς είχαμε κάποια καλά διαστήματα, αλλά όχι αρκετά για να πάρουμε τη νίκη. Απέναντι στην Άλμπα κάναμε ένα πολύ κακό δεύτερο δεκάλεπτο και απέναντι στην Μπαρτσελόνα ένα πολύ κακό τρίτο δεκάλεπτο. Δεν χρειαζόταν να μου πουν τα ατού του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει και άλλους μεγάλους παίκτες όπως ο Πρίντεζης και ο Μιλουτίνοφ. Είχαμε προετοιμαστεί για να περιορίσουμε τα ατού του Ολυμπιακού και θέλαμε να μην πάθουμε ζημιά από τους υπόλοιπους παίκτες. Κάναμε ένα πολύ σοβαρό παιχνίδι με ομαδική δουλειά. Είμαι περήφανος γιατί αξίζαμε τη νίκη και παρότι μας πόνεσε ότι πήγαμε στην παράταση δείξαμε χαρακτήρα και κερδίσαμε. Ακόμη και οι μεγάλες ομάδες έχουν κάποια σκαμπανεβάσματα κάποιες χρονιές, όταν κάνουν αλλαγές, όταν έχουν νέους παίκτες. Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολο σε αυτή την περίοδο να αλλάξει παίκτες χωρίς να χάσει τον ρυθμό του. Μια τέτοια ομάδα μπορεί μετά από κάποιες αλλαγές να δημιουργήσει συνήθειες και μπορεί να γίνει ξανά ασταμάτητη. Όμως μέχρι τότε μπορεί να υποστεί απρόσμενες ήττες όπως η σημερινή".