Βαριά ήττα στην Λυών

Ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και υπέστη βαριά εκτός έδρας ήττα στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας από την Βιλερμπάν με 63-82.

Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν τη μπάλα στη ρακέτα και με οδηγούς τους Πρίντεζη, Κουζμίνσκας και Πάντερ πήραν μια διαφορά 7π. (10-17 στο 5'). Κακές επιλογές και αχρείαστα φάουλ (εκ των οποίων τέσσερα σερί γκολ φάουλ!) επέτρεψαν στους Γάλλους να ισοφαρίσουν σε 21-21. Με buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός έκλεισε την πρώτη περίοδο προηγούμενος με 21-24, δεν μπόρεσε, όμως, να κρατηθεί σε θέση... οδηγού. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" αδυνατούσαν να βρουν ρυθμό στην επίθεση και προσπέρασαν με 6π. (31-25). Ο Γουίλ Τσέρι "τρύπησε" την άμυνα της Βιλερμπάν και με λέι απ μείωσε σε 36-33, όμως, σε λιγότερο από 40'' η ομάδα μας δέχθηκε ένα σερί 4-0 και πήγε με -7 στα αποδυτήρια, με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου  (40-33).

Με ένα επί μέρους σκορ 7-2 στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, η Βιλερμπάν ανέβασε τον δείκτη της διαφοράς στους 12π. (47-35) και ανάγκασε τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ να την...κυνηγούν. Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει και με τρίποντο του Σπανούλη μείωσε στους 7π. (59-52 στο 32'), όμως, αβίαστα λάθη, κάκιστα ποσοστά, αμυντικά κενά και περιφερειακή ευστοχία των Γάλλων ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στην ολική κατάρρευση της ομάδας μας.

Δεκάλεπτα: 21-24, 40-33, 56-47, 82-63.

Βιλερμπάν (Μίτροβιτς): Τζάκσον 5, Τέιλορ 16 (3), Τζεκίρι 13, Καουντί 7, Μαλεντόν, Νουά, Ζαν-Σαρλ 10, Ντιότ 8 (1), Μπάκο, Λάιτι 16(2), Πέιν 7 (1)

Ολυμπιακός (Μπλατ): Πάντερ 11, Μπόλντγουϊν 2, Πολ 2, Σπανουλης 9 (3), Τσέρι 2, Μιλουτίνοφ 10 (10 ριμπ.), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 15 (1), Παπανικολάου 4, Κουζμίνσκας 6, Ρούμπιτ 2

 Ο Βασίλης Σπανούλης έφτασε τους 4000 πόντους στην Ευρωλίγκα. Είναι ο δεύτερος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης είναι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

 

 

 

 

"Δεν είναι σωστό να ψάξω για δικαιολογίες"

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, δήλωσε: "Συγχαρητήρια στην Βιλερμπάν. Έπαιξε καλύτερα και άξιζε τη νίκη. Δεν κάναμε πολλά πράγματα σωστά και το να ψάξουμε για δικαιολογίες θα ήταν λάθος. Συγχαρητήρια και πάλι στην αντίπαλό μας. Εμείς προφανώς έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε".

Ερωτηθείς αν αποτέλεσε για εκείνον έκπληξη η εμφάνιση και η νίκη της Βιλερμπάν, είπε: "Πίστευα πριν το παιχνίδι πως είναι καλή ομάδα. Προφανώς υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη από την προηγούμενη σεζόν και με την προσθήκη κάποιων καλών παικτών. Επίσης ένας παράγοντας θεωρώ πως ήταν υπέρ των αντιπάλων μας, είναι ότι είχαν μια πιο φυσιολογική προετοιμασία. Ήταν πολύ περισσότερο καιρό όλοι οι παίκτες μαζί".

Για το τι έφταιξε και άλλαξε η εικόνα του Ολυμπιακού μετά το πρώτο δεκάλεπτο, απάντησε: "Θεωρώ πως στην πραγματικότητα το πλάνο του παιχνιδιού ήταν καλό, απλά δεν κάναμε στη συνέχεια κάποια πράγματα που κάναμε με επιτυχία στο πρώτο δεκάλεπτο και αυτό το εκμεταλλεύτηκε η αντίπαλός μας. Το ενδιαφέρον για αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να βάλεις κάποια σουτ. Αν δεν τα βάλεις η δυναμική του παιχνιδιού αλλάζει γρήγορα. Με 23% από την περιφέρεια και 65% από την γραμμή των βολών, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να χάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα".

Τέλος, για το αν θεωρεί πως επηρέασε τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι δεν έχει δώσει επίσημα παιχνίδια, σε αντίθεση με την Βιλερμπάν, σχολίασε: "Ίσως. Σίγουρα δεν θέλω να αναζητήσω δικαιολογίες. Δεν είναι σωστό να κάνω κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας. Κι αν πράγματι είναι, τότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διορθώσουμε αυτό, ώστε να μην μας επηρεάζει".