Skip to main content

Gomelsky Cup: Ούνικς Καζάν – Ολυμπιακός 66-70

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ούνικς Καζάν με 70-66 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του «Gomelsky Cup», όπου αύριο (25/09, 19.00) θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ΤΣΣΚΑ – Προμηθέας.

Κακές επιλογές και αμυντικά κενά επέτρεψαν στην ρωσική ομάδα να επιβάλλει τον ρυθμό της και να προηγηθεί με 8π. (14-6 στο 8’). Η Ούνικς έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 17-12, όμως, στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση… Με καλή άμυνα και επιθετικούς οδηγούς τους Κέβιν Πάντερ και Βασίλη Σπανούλη κατάφερε (με ένα επί μέρους σκορ 10-3) να πάρει για πρώτη φορά κεφάλι στο σκορ (22-20, στο 13’). Έκτοτε ο αγώνας ήταν αρκετά ισορροπημένος, με τον Κέβιν Πάντερ να στέλνει με buzzer beater τους «ερυθρόλευκους» στα αποδυτήρια -με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου- με +1 (36-37).

Βασιζόμενοι στην καλή τους άμυνα, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ελέγξουν τα ριμπάουντ (σε αντίθεση με το πρώτο μέρος), αλλά και στις επιθετικές εμπνεύσεις του Γιώργου Πρίντεζη, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο +13 (48-61 στο 32’), με ένα επί μέρους σκορ 14-1. Λάθη και βιαστικές επιλογές έδωσαν το δικαίωμα στην ρωσική ομάδα να μειώσει στους 4π. (61-65). Το κάρφωμα του Μιντάουγκας Κουσμίνσκας (61-67, 38’’ για το τέλος) φάνηκε να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Ωστόσο, σε λιγότερα από 5’’ η ομάδα μας δέχθηκε ένα σερί 5-0 με 5/5 ελεύθερες βολές… 2/2 δια χειρός Καϊμακόγλου από αντιαθλητικό φάουλ του Κουσμίνσκας και 3/3 ΜακΚόλουμ από αχρείαστο φάουλ του Μιλουτίνοφ (66-67, 33.7’’ για το τέλος). Ο Σέρβος σέντερ, ωστόσο, φρόντισε να διορθώσει το λάθος του και με γκολ-φάουλ (8.3’’ για τη λήξη) έγραψε το τελικό 66-70.

Δεκάλεπτα: 17-12, 36-37, 48-56, 66-70.

Ούνικς Καζάν (Πρίφτης): Μόργκαν 8, ΜακΚόλουμ 11, Τάιους 10, Κλιμένκο 4, Ουζίνσκι 2, Σμίθ 17(3), Μάντζαρης 3, Πάλσον 2, Κολένσικοφ, Καϊμακόγλου 9.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Πάντερ 14(2), Πολ 3(1), Κόνιαρης, Σπανούλης 8(2), Τσέρι, Μιλουτίνοφ 10(13 ριμπ.), Πρίντεζης 18 (7ριμπ.), Παπανικολάου 7(5 ριμπ.), Κουσμίνσκας 4, Ρούμπιτ 6 (3 ριμπ.), Χαπ.

*Εκτός 12άδας ήταν ο Γουέιντ Μπόλντγουιν (τραυματίας). Δεν χρησιμοποιήθηκε ο Σάσα Βεζένκοφ (βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας).

«Θα είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα»

Ως διδακτικό και άκρως χρήσιμο εν όψει των επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα έκρινε τον αγώνα με την Ούνικς Καζάν ο Ντέιβιντ Μπλατ. «Έγινε ένα καλό παιχνίδι και από τις δύο ομάδες. Είμαι σίγουρος πως η Ούνικς θα είναι φέτος μια πολύ ανταγωνιστική και σκληρή ομάδα. Θα ήθελα να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του τουρνουά. Είναι προφανώς ένα από τα καλύτερα τουρνουά προετοιμασίας και ο Ολυμπιακός είναι χαρούμενος και περήφανος που συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά, λόγω της καλής μας σχέσης με έναν επίσης σπουδαίο οργανισμό, την ΤΣΣΚΑ. Για εμένα ως προπονητής, αυτού του είδους τα παιχνίδια προετοιμασίας είναι σπουδαία! Και αυτό γιατί παίζεις κόντρα σε ποιοτικές ομάδες, με καλούς προπονητές. Παίζεις υψηλού επιπέδου αγώνα και έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πράγματα, που πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνεις σε δύσκολα και ‘κλειστά’ ματς της Ευρωλίγκας. Μόλις πρόσφατα βρεθήκαμε όλοι μαζί, με εξαίρεση του Μπόλντγουιν. Προφανώς δεν είχαμε τον χρόνο να ‘αναπτύξουμε’ το συνολικό ματς παιχνίδι, λόγω των συμμετοχών των παικτών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και των τραυματισμών που είχαμε, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να το καλύψουμε αυτό και να εμφανιστούμε έτοιμοι στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα το ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν ένα παιχνίδι την εβδομάδα και τι περιμένει ο ίδιος να συμβεί, απάντησε: «Είναι αχαρτογράφητα νερά. Δεν έχει ξαναγίνει. Οπότε δεν μπορώ να σας πω πως περιμένω να γίνει αυτό ή το άλλο. Ξέρω πως αυτό θα γίνει και αυτό πρέπει να γίνει, να παίζουμε δηλαδή έναν αγώνα την εβδομάδα. Αυτό που περιμένω είναι πως θα έχουμε κάποια πλεονεκτήματα από αυτή την κατάσταση και θα αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε μειονεκτήματα προκύψουν. Και αυτό γιατί έτσι έχει η κατάσταση και αυτό πρέπει να κάνουμε. Είναι απλό».

Στην συνέχεια είχε διάθεση για χιούμορ… Έτσι, μόλις εμφανίστηκαν στην αίθουσα Τύπου ο προπονητής και ο παίκτης της Ρωσικής ομάδας, είπε: «Κοιτάω στο βάθος και βλέπω τον κόουτς Πρίφτη που έχουμε δουλέψει μαζί και είναι πολύ καλός φίλος. Ποτέ δεν μου άρεσε να κοουτσάρω εναντίον του, γιατί είναι εξαιρετικός προπονητής και είναι δύσκολο. Και μετά βλέπω τον Άλεξ Τάιους, ο οποίος πριν μερικά χρόνια ήταν παίκτης μου και κερδίσαμε την Ευρωλίγκα μαζί, οπότε δεν μου αρέσει να παίζω ούτε εναντίον του! Είναι πολύ ενοχλητικό αυτό και με αναστατώνει, γιατί μεγαλώνω και δεν μου αρέσει. Μετά κατεβαίνω τα σκαλιά και βλέπω τον Σεργκέι Μπίκοφ, ο οποίος ήταν ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας. Τον αγαπώ μέχρι θανάτου! Και τώρα είναι προπονητής της Εθνικής Ρωσίας και λέω στον εαυτό μου: ‘Τι κάνεις;. Μεγαλώνεις’! Συγχαρητήρια στην Εθνική ομάδα της Ρωσίας. Έκανε καλές εμφανίσεις. Ξέρω πως ήθελαν να τα πάνε λίγο καλύτερα, αλλά προκρίθηκαν στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Όλοι ξέρετε πως ήταν και θα είναι πάντα μέρος της καρδιάς μου η Εθνική Ρωσίας».

Λίγο πριν αποχωρήσει δε από την αίθουσα φρόντισε να πειράξει τον Δημήτρη Πρίφτη αναφορικά με τα ποσοστά και των δύο ομάδων στα σουτ τριών πόντων. «Κόουτς θέλω την άποψή σου. Είναι καλή άμυνα ή κακά σουτ; Τι νομίζεις;»!

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρίντεζης, τόνισε: «Κάναμε ένα καλό παιχνίδι κόντρα σε μια καλή ομάδα. Η Ούνικς είχε προετοιμαστεί καλά και έχει καλή χημεία. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της φετινής σεζόν για την Ευρωλίγκα και είναι το πρώτο παιχνίδι που δώσαμε σχεδόν όλοι μαζί οι παίκτες. Εξακολουθούν να μας λείπουν δύο παίκτες. Ήταν, όμως, ένα καλό τεστ. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη χημεία μας, δείξαμε μια βελτιωμένη εικόνα σε άμυνα και επίθεση, όμως, θα πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο στα επόμενα ματς».

«Μας πλήγωσαν τα επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού»

Ο προπονητής της Ούνικς Καζάν, δήλωσε: «Ευχαριστώ την ΤΣΣΚΑ που για δεύτερη συνεχή χρονιά μας καλεί σε αυτό το πολύ ξεχωριστό τουρνουά. Είναι χαρά μας που έχουμε την ευκαιρία να είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια σπουδαία προσωπικότητα του ρωσικού, αλλά και συνολικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αναφορικά με τον αγώνα, είμαστε μόλις έναν μήνα και κάτι μαζί και συνεχίσουμε την δουλειά. Υπάρχει μια διαδικασία και σε αυτή την διαδικασία συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά τα φιλικά ματς που μας δίνουν την ευκαιρία να τεστάρουμε τους εαυτούς μας κόντρα σε καλούς αντιπάλους. Είναι καλό το ότι παίξαμε ένα τόσο ‘κλειστό’ παιχνίδι για την βελτίωσή μας και την πρόοδό μας. Είναι κακό το ότι το χάσαμε στο τέλος. Μικρές λεπτομέρειες έκριναν το αποτέλεσμα. Θεωρώ πως πάνω από όλα το πρόβλημα για εμάς στο δεύτερο μέρος ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού. Έπρεπε να ελέγξουμε καλύτερα τη ζώνη των ριμπάουντ και επίσης υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που εκτελέσαμε, ειδικά στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου. Είχαμε κάποιες καλές επιθετικές συνεργασίες, επιχειρήσαμε κάποια ανοικτά σουτ και τα χάσαμε όλα. Και αυτό έγινε σε συνεχόμενες κατοχές. Αυτό μας πλήγωσε και επηρέασε την ψυχολογία μας. Την ίδια στιγμή χαλαρώσαμε στην άμυνα, κάτι που είναι απαράδεκτο. Έχουμε ένα ακόμη αγώνα αύριο και θέλουμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και να παίξουμε με ενέργεια».

Τέλος, ο Άλεξ Τάιους, υποστήριξε: «Νιώθω πως παίξαμε καλά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Θεωρώ πως στο τέλος δεν είχαμε ενέργεια και αυτό ήταν απαράδεκτο για την ομάδα μας. Όμως, επίσης νιώθω πως θα δούμε το βίντεο και θα βελτιωθούμε, όπως θα βελτιωνόμαστε όσο θα προχωρά η σεζόν».