Skip to main content

"Έκλεισε" την ευρωπαϊκή του διαδρομή με νίκη

Με νίκη ολοκλήρωσε για φέτος την Ευρωπαϊκή του διαδρομή ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" επιβλήθηκαν στο ΣΕΦ της Νταρουσάφακα με 99-74.

Η τουρκική ομάδα εκμεταλλεύτηκε το "μουδιασμένο" ξεκίνημα των "ερυθρολεύκων" και με όπλο της την περιφερειακή της ευστοχία, αλλά και την υπεροχή της στα ριμπάουντ (μάζεψε 12 έναντι 5 της ομάδας μας στο πρώτο δεκάλεπτο), επέβαλλε τον ρυθμό της και προηγήθηκε με 11π. (24-35 στο 13').

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, κατάφερε να "βγάλει" αντίδραση... Με πιεστική άμυνα, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να κερδίζει κατά κράτος την μάχη της ρακέτας σε άμυνα και επίθεση και τον Ζακ ΛεΝτέι να αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που του δόθηκαν από την γραμμή των βολών (έκλεισε το πρώτο μέρος με 12π. και 8/8 βολές), οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ κατάφεραν -με λέι απ του Άξελ Τουπάν- να προσπεράσουν με 45-44 στην εκπνοή του πρώτου εικοσαλέπτου.

Με την καλη του άμυνα ο Ολυμπιακός περιόρισε αισθητά την Νταρουσάφακα, λειτούργησε άψογα στην επίθεση, βρήκε στόχο και από την περιφέρεια και με ένα επί μέρους σκορ 30-12, έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο στο +19 (75-56). Παρά την μεγάλη διαφορά, οι "ερυθρόλευκοι" δεν χαλάρωσαν... Συνέχισαν να είναι αποτελεσματικοί σε άμυνα και επίθεση, μετατρέποντας την αναμέτρηση σε παράσταση με έναν ρόλο (+29, 94-65 στο 35'). Στα τελευταία τέσσερα λεπτά ο Ντέιβιντ Μπλατ έριξε στο παρκέ και τον έφηβο, Αλεξέι Ποκουσέφσκι.

Δεκάλεπτα: 20-28, 45-44, 75-56, 99-74

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουέμπερ 13, Γουίλιαμς-Γκος 18 (2τρ., 6 ασίστ), Τουπάν 4, Μιλουτίνοφ 16 (6 ριμπ., 3 ασ., 3 κλεψίματα, 1 κόψιμο), Βεζένκοφ 4, Πρίντεζης 11(1), Παπανικολάου 11 (1τρ., 3 ασ.), Μάντζαρης 3, Ποκουσέφσκι, Αγραβάνης 3, Μπόγρης, ΛεΝτέι 16 (6 ριμπ.)

Νταρουσάφακα (Ερνάκ): Οζμιζράκ 8 (1), Μπαϊγκούλ 9 (3), Κοσούτ 4, Ντεμίρ 12 (1), Κιντ 10 (2), Οζντεμίρογλου, Σαβάς 5, Ντάγκλας 6, Ντίμπλερ, Έβανς 11 (1), Έρικ 9

«Τους είπα να παίξουν για την περηφάνεια της ομάδας»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, τόνισε: «Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω και τους φιλάθλους που ήρθαν απόψε για μας υποστηρίξουν, αλλά και σε όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που μας υποστήριξαν όλη τη σεζόν. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι και θλιμμένοι με το αποτέλεσμα. Ελπίζουμε πως αυτή η εμπειρία θα μας βελτιώσει στο μέλλον. Δεν είναι εύκολο για κανέναν στην ομάδα το ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως να αντιδρούμε, να συμπεριφερόμαστε και να προχωράμε στο καλύτερο. Οι παίκτες μου έπαιξαν σκληρά για την περηφάνεια τους και την περηφάνεια της ομάδας. Έκαναν πολύ καλό παιχνίδι. Και αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Ανυπομονούμε για καλύτερες μέρες».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου μετά το τέλος της αναμέτρησης, αλλά και το πόσο κόστισε η ήττα στον πρώτο γύρο από την Νταρουσάφακα, είπε: «Προσωπικά και πιστεύω εκ μέρους όλων μπορώ να πω πως ήταν συγκινητικός ο τρόπος που μας υποστήριξαν οι φίλαθλοί μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Όσον αφορά στο ματς, σωστά επισημάνατε το συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως, υπήρξαν περισσότερα από ένα παιχνίδια που μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά δεν ‘τελειώσαμε’ την δουλειά. Είχαμε το τελευταίο σουτ εδώ με την Φενέρμπαχτσε, δεν τα καταφέραμε. Ήμασταν ένα play μακριά από τη νίκη στην Μόσχα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Στο ματς της τελευταίας εβδομάδας με την Ζαλγκίρις ήταν θέμα μίας δύο κατοχών, αλλά δεν καταφέραμε. Και θα μπορούσα να σκεφτώ άλλα δύο τρία παιχνίδια που αν είχαμε κάνει λίγα plays παραπάνω δεν θα συζητούσαμε τώρα για αυτό. Αλλά δεν τα κάναμε και για αυτό βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση τώρα. Είναι απογοητευτικό για εμάς, είναι απογοητευτικό για τους φιλάθλους μας και πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο που μας στήριξαν απόψε».

Ερωτηθείς πως κατάφερε να δώσει κίνητρο στους παίκτες του, δεδομένου ότι γνώριζαν πως πλέον δεν είχαν ελπίδες πρόκρισης, τόνισε: «Αυτό που τους είπα το πρωί ήταν να παίξουν για την περηφάνεια τους και για την περηφάνεια της ομάδα, που τους φροντίζει τόσο. Και να μην είναι διαφορετικοί από ότι συνήθως. Πάντα λέω πως η ομάδα πρέπει να παραμένει ίδια ανεξαρτήτως των συνθηκών. Να μην δείχνει διαφορετικά πρόσωπα. Να δείχνει σταθερότητα και επαγγελματισμό. Στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν σα να βρισκόμασταν στο σκοτάδι, αλλά τα παιδιά ξύπνησαν και έπαιξαν τρία πραγματικά καλά δεκάλεπτα. Έχω δει την Νταρουσάφακα να κάνει πολύ καλά παιχνίδια φέτος. Μπορεί να μην έχει σπουδαίο ρεκόρ, όμως, τους είδα να παίξουν σκληρά κόντρα σε πολύ καλές ομάδες. Πρέπει να βγεις να παίξεις και μπορεί να μην ήμασταν στην καλύτερη δυνατή πνευματική κατάσταση, αλλά βρήκαμε τον τρόπο να παίξουμε καλά και δυνατά. Κανείς δεν θα σε λυπηθεί και δεν περιμένω κάτι τέτοιο. Όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι παίζαμε χωρίς δύο πολύ σημαντικούς μας παίκτες. Αυτό μας πλήγωσε. Δυστυχώς δεν βρήκαμε τρόπο να το ξεπεράσουμε αυτό και είναι απογοητευτικό».

Για το κίνητρο και τον στόχο της ομάδας από δω και πέρα, σχολίασε πως… «Σχεδόν για κάθε ομάδα κάποια στιγμή η Ευρωλίγκα τελειώνει. Για κάποιες λίγο νωρίτερα, για άλλες λίγο αργότερα. Οπότε το να βρεις κίνητρο για να συνεχίσεις δεν είναι το θέμα. Προσεγγίζουμε την ελληνική λίγκα με το σκεπτικό πως ότι είναι να γίνει θα γίνει. Αλλά θα βγούμε να παίξουμε και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε κάθε αγώνα».

Σε ερώτηση για το αν ο Ολυμπιακός έπαιξε το μπάσκετ που εκείνος φανταζόταν, απάντησε: «Όχι. Δεν παίξαμε μετά το μέσο της σεζόν το μπάσκετ που ήλπιζα να παίξουμε. Και αυτό είναι δική μου ευθύνη».

Για το ότι για πρώτη φορά σε ομάδα του δεν είχε αθλητικό σέντερ, σχολίασε: «Θεωρώ πως έχουμε πολύ καλό σέντερ. Έναν πάρα πάρα πολύ καλό σέντερ, έναν από τους καλύτερους της Ευρωλίγκας. Ίσως να μην έλεγες ότι είναι αθλητικός, αλλά είναι σπουδαίος και αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Αν εννοείς ότι θα έπρεπε να έχω άλλον έναν σέντερ, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας».

Όταν του τέθηκε το ενδεχόμενο να μην μπορεί ο Ολυμπιακός -ακόμη και αν κερδίζει τους αγώνες- να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, σχολίασε: «Αυτή την στιγμή περιμένω να δω τι ακριβώς θα γίνει. Η διοίκηση από την πλευρά της είναι ξεκάθαρη για το πως βλέπει τα πράγματα. Δουλεύω για αυτή την ομάδα, την αγαπώ και θα κάνω ότι μου ζητηθεί, παλεύοντας και εγώ και οι παίκτες μου για το καλύτερο δυνατό μέχρι την τελευταία στιγμή».

O προπονητής της Νταρουσάφακα, Σελτζούκ Ερνάκ, δήλωσε: «Ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν στην Ευρωλίγκα και για τις δύο ομάδες. Δεν υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στο παιχνίδι. Και οι δύο όμως συμμετέχουν σε σκληρά εγχώρια πρωταθλήματα. Εύχομαι και στη δική μου ομάδα και στον Ολυμπιακό, το καλύτερο για τη συνέχεια της σεζόν».