Skip to main content

Κάκιστη εμφάνιση και βαριά εντός έδρας ήττα

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Ηττήθηκε στο ΣΕΦ με 55-76 (στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας) και εκτός από τους δύο βαθμούς και την μεταξύ τους διαφορά, έχασε και σημαντικό έδαφος στη μάχη για μια θέση στην πρώτη 4άδα της κανονικής περιόδου.

Η πρώτη περίοδος ήταν αποκαρδιωτική για τον Ολυμπιακό. Η πιεστική άμυνα των Ισπανών δημιούργησε άλυτο επιθετικό πρόβλημα στην ομάδα μας, η οποία στο διάστημα αυτό πέτυχε μόλις 6π.! Την ίδια στιγμή οι φιλοξενούμενοι σκόραραν με άνεση τόσο από την περιφέρεια, όσο και από την ρακέτα, με αποτέλεσμα να "χτίσουν" μια διαφορά 21π. (6-27, στο 10'). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, όμως, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι. Με όπλο τους την καλή τους άμυνα -χάρη στην οποία κράτησαν άποντη την Μπαρτσελόνα για περίπου επτά λεπτά (!)-, "έτρεξαν" ένα σερί 15-0 και μείωσαν στους 6π. (21-27, στο 17'). Με τρίποντο ο Μπλάζιτς έβγαλε τους "μπλαουγκράνα" από το επιθετικό αδιέξοδο, οι οποίοι στην συνέχεια εκμεταλλευτόμενοι κυρίως τα τραγικά ποσοστά του Ολυμπιακού από τα 6.75μ. (είχε 3/15), έκλεισαν το πρώτο εικοσάλεπτο στο +10 (28-38).

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπάθησαν με επιθετική αιχμή τον Γιάνις Στρέλνιεκς να πλησιάσουν περισσότερο στο σκορ, όμως, λάθη και κακές επιθετικές επιλογές, σε συνδυασμό με την περιφερειακή ευστοχία του Κρις Σίγκλετον, δεν τους το επέτρεψαν (43-55, στο 30'). Στο πρώτο τρίλεπτο της 4ης περιόδου οι Ισπανοί με ένα σερί 6-0 ανέβασαν ακόμη περισσότερο την διαφορά (18π., 43-61) και κάπου εκεί φάνηκε όλα να τελειώνουν... Η ομάδα μας δεν είχε ούτε τις επιθετικές λύσεις, αλλά ούτε και τα ψυχικά αποθέματα για το μεγάλο come back, με αποτέλεσμα να υποκύψει σε βαριά ήττα.

* Ο Κώστας Παπανικολάου αγωνίστηκε μόλις 2:09 λεπτά, καθώς δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του (αιμάτωμα στο δεξί γόνατο).

Δεκάλεπτα: 6-27, 28-38, 43-55, 55-76

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 9 (1), Τουπάν 4 (1), Σπανούλης 7 (1), Τίμα 1, Μιλουτίνοφ 13 (8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Στρέλνιεκς 13 (1), Βεζένκοφ, Πρίντεζης 6 (6 ριμπάουντ), Παπανικολάου, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι

Μπαρτσελόνα (Πέσιτς): Σεραφέν 8, Πάνγκος 9, Σίνγκλετον 18 (5), Χάνγκα 11 (1), Μπλάζιτς 8 (2), Ερτέλ 7, Οριόλα 2, Κούριτς, Κλαβέρ 3 (1), Τόμιτς 10

«Ζητώ συγγνώμη από τους φιλάθλους μας»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο που βρέθηκε μαζικά στο ΣΕΦ και στήριξε την ομάδα του. «Συγχαρητήρια στην Μπαρτσελόνα. Έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Προφανώς ο τρόπος που παίξαμε στο πρώτο δεκάλεπτο και ο τρόπος που έπαιξε η Μπαρτσελόνα, ήταν το στοιχείο που έκανε την διαφορά στο παιχνίδι. Αναγκαστήκαμε να τους κυνηγάμε και βγήκαμε από το πλάνο μας. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους σπουδαίους φιλάθλους μας που ήρθαν και μας στήριξαν με τον τρόπο που το έκαναν. Δυστυχώς η απόδοσή μας δεν ήταν του ίδιου επιπέδου με την δική τους. Ήταν μια σκληρή ήττα, που μας αναγκάζει να κάνουμε κάποιες αναπροσαρμογές για να επιστρέψουμε στον τρόπο που παίζαμε πριν λίγες εβδομάδες. Αύριο είναι μια άλλη μέρα».

Ερωτηθείς αν την «ζημιά» στον Ολυμπιακό την έκαναν τα αντίπαλα γκαρντ, απάντησε: «Είναι περίεργο ότι στο τέλος της μέρας η Μπαρτσελόνα πέτυχε 76 πόντους. Ο μέσος όρος στα παιχνίδια που χάνουν είναι 74 πόντοι και όταν κερδίζουν σκοράρουν 84. Ο Πάνγκος είχε 9 πόντους και ο Ερτέλ 7, δεν σκόραραν πολύ και νομίζω πως δεν μας πλήγωσαν πολύ από αυτές τις θέσεις. Επιθετικά δεν μας πλήγωσαν περισσότερο από όσο περιμέναμε. Αυτό που μας πλήγωσε ήταν η πολύ φτωχή μας επίθεση. Μας έβγαλαν από νωρίς εκτός ρυθμού με την επιθετική τους άμυνας και αναγκαστήκαμε να κυνηγάμε από νωρίς. Κάναμε ένα φτωχό επιθετικά παιχνίδι και δεν έχω δικαιολογίες για αυτό».

Για τον χρόνο συμμετοχής του Ζακ ΛεΝτέι, είπε: «Μερικές μέρες εισπράττεις πως κάποιος παίκτης δεν θα σου δώσει πολλά και παίρνεις μια απόφαση. Ίσως να είναι σωστή, ίσως όχι. Εγώ ένιωσα πως δεν έκανε καλή δουλειά αμυντικά όταν μπήκε στο παιχνίδι και αν δείτε τα στατιστικά του σε εκείνα τα έξι λεπτά πιθανότατα θα καταλάβετε τι ένιωσα. Όμως, έχει κάνει πολλά καλά παιχνίδια για εμάς φέτος και θα κάνει και άλλα στο μέλλον».

Ερωτηθείς αν λείπει από τον Ολυμπιακό ένας δημιουργός, είπε: «Ναι, ίσως μας λείπει».

Τέλος για τα προβλήματα που δημιούργησαν τα ψηλά σχήματα της Μπαρτσελόνα τόνισε: «Ίσως ήταν ένα πρόβλημα αυτό. Όμως, είχαμε κερδίσει στην Βαρκελώνη με την ίδια front line. Δεν ξέρω αν είναι μόνο αυτό, αλλά έχει λογική σύμφωνα με αυτό που έγινε απόψε. Ξέρετε πόσους πόντους είχε πετύχει ο Σίνγκλετον στο πρώτο ματς; Μηδέν. Ήταν ο ίδιος παίκτης, η ίδια front line, αλλά απόψε μας ΄τσάκωσε’! Έγινε επειδή είναι ψηλότερος ή όχι; Όχι, απλά έδειξε πόσο καλός παίκτης είναι. Είχαμε κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω του στο πρώτο παιχνίδι και πολύ φτωχή απόψε. Θα κάτσουμε με τους συνεργάτες μου να μιλήσουμε και να βρούμε τις λύσεις Είμαστε κάτω αυτή την στιγμή και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας σεζόν. Θα πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά για να βγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Και εμείς αυτό ακριβώς θα κάνουμε».

«Ήταν ένα τέλειο παιχνίδι για εμάς»

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Σβέτισλαβ Πέσιτς, τόνισε: «Τι μπορεί να πει κανείς όταν κερδίζει με 21 πόντους στο ΣΕΦ; Κρατήσαμε τον Ολυμπιακό στους 55 πόντους! Δεν χρειάζεται να αναλύουμε πολλά για το παιχνίδι. Προετοιμάσαμε πολύ καλά το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει την ικανότητα από κατάσταση σε κατάσταση να διαφοροποιεί την άμυνά του, από match up σε man to man. Εμείς, όμως, παίξαμε πολύ καλά, με αυτοπεποίθηση και η άμυνά μας ήταν σε υψηλό επίπεδο. Ειδικά η transition άμυνά μας. Δεν δώσαμε εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό, ελέγξαμε τα ριμπάουντ, πήραμε 14 επιθετικά. Αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση στο σουτ μας και στην επίθεση είχαμε πολύ καλή ισορροπία στο inside παιχνίδι με τους Σεραφέν και Τόμιτς, ενώ από την περιφέρεια ο Σίγκλετον βρήκε καλά σουτ και ήταν εύστοχος. Ήταν ένα τέλειο παιχνίδι για μας».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Κέβιν Σεραφέν, σύμφωνα με την οποία εκείνος είναι ο παράγοντας που κάνει την διαφορά στην Μπαρτσελόνα, απάντησε: «Πρώτα από όλα ο ίδιος ο Σεραφέν είναι πλέον σε πολύ καλή κατάσταση και μας έχει βοηθήσει πολύ. Όλα τα παιδιά δουλεύουν πολύ καλά και έχουν φιλοδοξίες, θέλουν να πετύχουν κάτι καλό φέτος. Έχουν επενδύσει το χρόνο τους και στις άσχημες στιγμές δεν τα παρατάνε. Είναι κανόνας του μπάσκετ και της ζωής, όταν επενδύεις θα βγεις κερδισμένος στο τέλος».