Skip to main content

Ξέμεινε από δυνάμεις στην Μαδρίτη

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στην Ισπανία από την Ρεάλ Μαδρίτης με 78-94, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Από την αναμέτρηση απουσίασε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση.

Με οδηγό τον Βασίλη Σπανούλη (ο οποίος στο 5’ τραυματίστηκε στο μικρό δάκτυλο του δεξιού του χεριού, αλλά του τοποθετήθηκε νάρθηκας και επέστρεψε στο παρκέ), η ομάδα μας προηγήθηκε με 13-8 στο 3’. Οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν σταθερά την πρωτοπορία μέχρι το 7’ (18-16), όμως, οι γηπεδούχοι βασιζόμενοι στα εξαιρετικά περιφερειακά τους ποσοστά, αλλά και την υπεροχή τους στα ριμπάουντ κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 5π. (28-23).

Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Μπόγρης «έτρεξαν» ένα σερί 5-0 για τον Ολυμπιακό (28-28), όμως, οι Μαδριλένοι, οι οποίοι παρέμειναν εξαιρετικά εύστοχοι από την περιφέρεια (είχαν 7/13 τρίποντα στο πρώτο μέρος έναντι 6/12 του Ολυμπιακού), κατάφεραν να κάνουν την διαφορά βασιζόμενοι στην δημιουργία τους. Μοίρασαν 13 ασίστ στην δεύτερη περίοδο (στην 1η είχαν μόλις μία!), πέρασαν την μπάλα στην ρακέτα, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τα «ερυθρόλευκα» αμυντικά κενά και εκτόξευσαν τον δείκτη της διαφοράς στους 13π. (54-41, στο 18’).

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ, ωστόσο, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη μάχη… Παρά το υψομετρικό μειονέκτημα στην φροντ λάιν, κέρδισαν τη μάχη των ριμπάουντ (μάζεψαν 14 έναντι 9 των Ισπανών) και με ένα σερί 5-0 μείωσαν σε 54-46, με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε βελτιωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα (60-54 στο 24’), όμως, στην επίθεση -με εξαίρεση τον Γιώργο Μπόγρη, ο οποίος τελείωσε το ματς με 6/6 δίποντα- δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός (72-65, στο 32’). Οι «ερυθρόλευκοι» το πάλεψαν μέχρι το 34’ (70-78), αλλά στην συνέχεια κατέρρευσαν, δέχθηκαν ένα επί μέρους σκορ 13-2 (91-72, στο 38’) και είδαν την Ρεάλ να «καθαρίζει» νωρίς την υπόθεση νίκη.

Δεκάλεπτα: 28-23, 54-46, 72-63, 94-78.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ 5 (1), Ράντολφ 16 (2), Φερνάντεθ 8, Καμπάτσο 13 (3), Ρέγιες 4, Αγιόν 13, Ταβάρες 7, Γιουλ 3 (1), Ντεκ 9 (2), Τόμπκινς 5 (1), Τέιλορ 11 (3)

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 13 (3τρ., 5 ασίστ, 1 κλέψιμο), Τουπάν, Σπανούλης 12 (2 τρ., 11 ασίστ), Τίμα 3 (1), Στρέλνιεκς 4, Βεζένκοφ 1, Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 7 (1τρ., 6 ριμπάουντ), Μάντζαρης, Μπόγρης 12 (6/6 δίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), ΛεΝτέι 15 (1τρ., 8 ριμπάουντ)

«Θα σκεφτούμε την επόμενη μέρα…»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, τόνισε: «Πρώτα από όλα θέλω να συγχαρώ την Ρεάλ Μαδρίτης. Ήταν καλύτερη απόψε. Εμείς είχαμε στιγμές στο παιχνίδι που ίσως είχαμε την ευκαιρία να κρατηθούμε κοντά στο σκορ και σε μεγάλο μέρος του αγώνα το κάναμε. Απλά δεν κάναμε αρκετά πράγματα αμυντικά, ώστε να ανταγωνιστούμε την Ρεάλ όταν σούταρε με τόσο καλά ποσοστά. Εμείς είμαστε σε μια κατάσταση πίεσης. Ήταν το πέμπτο μας παιχνίδι τις τελευταίες εννιά μέρες και θεωρώ πως ειδικά στο δεύτερο μέρος φάνηκε η απουσία του Νίκολα στο ροτέισον. Αυτό μας προκάλεσε προβλήματα και η Ρεάλ το εκμεταλλεύτηκε».

Ερωτηθείς αν περίμενε αυτή την ήττα, απάντησε: «Θα χρησιμοποιήσω το παρελθόν μου στο ΝΒΑ για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Κάποιες μέρες πας στο γήπεδο λόγω του προγράμματος για παράδειγμα, και ανεξάρτητα με το τι θα κάνεις δεν μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν έρχεσαι στην Μαδρίτη να παίξεις με μια ομάδα αυτής της ποιότητας και τις ικανότητας που έχει και εσύ είσαι κουρασμένος και σου λείπει ένας βασικός σου παίκτης , εκτός και αν κάτι πραγματικά εξαιρετικό συμβεί, δεν πρόκειται να κερδίσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε τριάντα παιχνίδια που έχει η Ευρωλίγκα δεν θα έχεις πολλές μέρες σαν αυτή, αλλά θα έχεις λίγες. Θα πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και να πεις τους παίκτες σου ‘παιδιά φυσικά και μπορούμε καλύτερα από αυτό, αλλά απόψε δεν ήταν η μέρα μας. Θα πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα’. Και αυτό θα κάνουμε».

Τέλος, όταν του ζητήθηκε η άποψή του για την δήλωση του κόουτς της Μπαρτσελόνα, Σβέτισλαβ Πέσιτς, ο οποίος υποστήριξε πως το μπάσκετ που παίζεται στην Ευρωλίγκα είναι καλύτερο από εκείνο του ΝΒΑ, είπε: «Το είδα αυτό και θα σας πω κάτι που πάντα λέω… Το παιχνίδι στο ΝΒΑ είναι διαφορετικό από την Ευρώπη. Δεν έχει να κάνει με το ποιο είναι καλύτερο ή χειρότερο ή πιο ποιοτικό. Δεν συμφωνώ με αυτό το σημείο της δήλωσης. Όμως, καταλαβαίνω πως ο κόουτς Πέσιτς βλέπει διαφορετικά το παιχνίδι. Εγώ προσωπικά έχω την εμπειρία και λέω πως είναι διαφορετικό μπάσκετ, έχει διαφορετικούς κανόνες, το πρόγραμμα που έχουν οι ομάδες είναι διαφορετικό, οι παίκτες και ο τρόπος που οι ομάδες χτίζονται είναι διαφορετικός. Το παιχνίδι, αλλά και γύρω από το παιχνίδι σε σχέση με την Ευρώπη είναι πολύ διαφορετικό. Οπότε ποιοτικά δεν θα έλεγα πως το ένα παιχνίδι είναι καλύτερο από το άλλο. Αλλά αναγνωρίζω και καταλαβαίνω τις διαφορές στον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. Υπάρχουν πολλές διαφορές».

Ο Ζακ ΛεΝτέι δήλωσε: «Έβαλαν πολλά και δύσκολα σουτ. Θα πρέπει να δούμε το βίντεο και να μας πει ο κόουτς τι δεν πήγε καλά στην άμυνα. Αν ήξερα ποιο ήταν το πρόβλημα θα είχαμε κερδίσει! Δεν μπορούμε, όμως, να παίζουμε έτσι. Πρέπει να δουλέψουμε και να βελτιωθούμε. Θα πρέπει, όμως, και να αφήσουμε πίσω μας αυτό το παιχνίδι και να προχωρήσουμε. Πρέπει και εγώ να βελτιωθώ. Θέλω κάθε μέρα να βελτιώνομαι και να ακούω τους συμπαίκτες μου. Είναι η πρώτη μου χρονιά στην Ευρωλίγκα, για αυτό τους ακούω και τα απορροφώ σα σφουγγάρι. Αποκτώ εμπειρίες μέσα από τα παιχνίδια και όσο περνά η σεζόν θα βελτιώνομαι και εγώ και η ομάδα. Στόχος μας είναι να πάμε στο φάιναλ φορ και γιατί όχι να σηκώσουμε στο τέλος της σεζόν την Κούπα. Όμως, για να τα καταφέρουμε χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά».