Skip to main content

Νίκησε στην παράταση την Ούνικς

Με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Σάσα Βεζένκοφ λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Ούνικς Καζάν με 91-89 (82-82 κ.α.) και τερμάτισε 3ος στο "Gomelsky Cup".

Το πρώτο δεκάλεπτο, όπου ο Γιώργος Πρίντεζης ανέλαβε να ... τραβήξει επιθετικά κουπί για την ομάδα μας, ήταν ισορροπημένο... Ο Ολυμπιακός πήρε στο 7' ένα προβάδισμα 4π. (13-17), το οποίο, ωστόσο, υπερκάλυψε η Ούνικς Καζάν με ένα επί μέρους σκορ 6-1 (19-18, στο 10'). Μέχρι και το 15' οι ισορροπίες διατηρήθηκαν (23-25) κυρίως λόγω εκατέρωθεν αστοχίας... Η πιεστική άμυνα των Ρώσων εξακολούθησε να δημιουργεί σοβαρά επιθετικά προβλήματα στην ομάδα μας και την ανάγκασε να υποπέσει σε πολλά λάθη. Την ίδια ώρα, η Ούνικς βρήκε λύσεις δια χειρός Έρικ ΜακΚόλουμ και έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενη με 39-33.

Βασιζόμενη πάντα στην πιεστική της άμυνα η ρωσική ομάδα ανέβασε τον δείκτη της διαφοράς στους 13π. (52-39). Στην συνέχεια ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα στην επίθεση και με οδηγούς τους Ζακ ΛεΝτέι και Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος ισορρόπησε το παιχνίδι (64-64 στο 33' και 74-74 στο 28'). Δεν μπόρεσε να προσπεράσει... Με ένα σερί 5-0 οι Ρώσοι αύξησαν τις αποστάσεις (79-74 στο 39'), όμως, με καλή άμυνα επιθετική αιχμή τον Γουίλιαμς Γκος, οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να στείλουν το ματς στην παράταση. Μάλιστα, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν εκείνος που με ατομική προσπάθεια έγραψε το 82-82, λίγο πριν την εκπνοή της κανονικής διάρκειας.

Στο εξτρά πεντάλεπτο Γιώργος Πρίντεζης και Σάσα Βεζένκοφ βοήθησαν την ομάδα μας να πάρει βραχύ προβάδισμα (86-89), ακολούθησαν λάθη επί λαθών και από τις δύο ομάδες, για να ισοφαρίσει με γκολ φάουλ ο Τζαμάρ Σμιθ σε 89-89 21.9'' για το τέλος. Τελικά ο παίκτης που έκρινε το παιχνίδι ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι έγραψε το 91-89.

* Ο Άξελ Τουπάν δέχθηκε ένα χτύπημα εξωτερικά στο αριστερό του ισχίο και του δημιουργήθηκε αιμάτωμα. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο.

"Τους είπα πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία..."

Ο κόουτς του Ολυμπακού, Ντέιβιντ Μπλατ, δήλωσε: "Πριν μιλήσω για το παιχνίδι θα ήθελα να ευχηθώ στον κόουτς Πρίφτη καλή τύχη και να έχει μια σπουδαία σεζόν. Έχουμε δουλέψει μαζί και είμαστε πολλά χρόνια φίλοι. Ήταν χαρά μου να έχω την ευκαιρία να βρεθώ μαζί του και σίγουρα αυτή η φιλία θα συνεχιστεί. Σχετικά με το παιχνίδι, χρησιμοποίησα στο τάιμ άουτ μια διάσημη ρωσική έκφραση. Τους είπα 'η ελπίδα πεθαίνει τελευταία'. Δεν μπορούσαμε να 'αντέξουμε' να χάσουμε την ελπίδα μας σε μια δύσκολη κατάσταση. Τελικά καταφέραμε να κρατηθούμε και να κερδίσουμε το ματς. Και οι δύο ομάδες έχουν απουσίες. Ειδικά για εμάς το να παίζουμε παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο χωρίς τους Σπανούλη και Παπανικολάου και χωρίς τον Τουπάν από το δεύτερο μέρος και μετά λόγω τραυματισμού, είναι δύσκολο. Όμως, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τέτοιες καταστάσεις γιατί θα προκύψουν κατά την διάρκεια της σεζόν. Ελπίζω και οι δύο ομάδες να έχουμε σύντομα όλους τους παίκτες κοντά μας στο ξεκίνημα της σεζόν και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δυσαρέστησα αρκετούς ανθρώπους στην προετοιμασία όταν είπα πως δεν με νοιάζουν οι νίκες και οι ήττες στα φιλικά".

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πόσο τιμητικό ήταν να βρίσκεται σε μια διοργάνωση όπως ήταν αυτή που είναι αφιερωμένη στην μνήμη του του Αλεξάντερ Γκομέλσκι. "Για εμένα ήταν πολύ ιδιαίτερο το ότι ήμουν εδώ. Είναι κάτι κοντά στην καρδιά μου και σημαίνει πολλά να είμαι εδώ με τους ανθρώπους από την Ρωσία, με όλη την ιστορία που έχουμε μαζί. Και ειδικά το να βρίσκομαι στο τουρνουά του σπουδαίου Γκομέλσκι είναι τιμή μου. Είναι ένα ζεστό και ιδιαίτερο συναίσθημα για εμένα, το να είμαι μέρος όλου αυτού και μέρος αυτής της ιστορίας. Ο Ολυμπιακός είναι περήφανος και νιώθει τιμή που μπόρεσε να αποδώσει τον σεβασμό του σε αυτό τον σπουδαίο άνθρωπο".

Ερωτηθείς για την απόδοση του Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, απάντησε: "Με την εμπειρία μου ως προπονητής έχω να πω πως δεν πρέπει να υπερβάλεις μετά από ένα κακό παιχνίδι. Είναι πολύ σπουδαίος παίκτης για εμάς και αν εκείνος ή κάποιος άλλος παίκτης κάνει ένα άσχημο παιχνίδι δεν πρέπει να αντιδράς άσχημα. Αυτό δείχνει πως δεν πιστεύεις τον παίκτη ή ότι δεν έχεις αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνεις μαζί του. Τέτοιος προπονητής είμαι. Και πιστεύω πάρα πολύ στον Νάιτζελ και προφανώς με τον τρόπο που έπαιξε στα περισσότερα pre-season παιχνίδια και με τον τρόπο που έπαιξε σήμερα, το απέδειξε...".

Σχετικά με τις ανακρίβειες που γράφτηκαν και ακούστηκαν σχετικά με την κατάσταση των Βασίλη Σπανούλη και Κώστα Παπανικολάου, διευκρίνησε: "Όσον αφορά στον Παπανικολάου δεν ξέρω τι γράφτηκε και τι δεν γράφτηκε... Επίσης, άκουσα πως κάποιος χθες έγραψε ότι είπα πως ο Σπανούλης έχει πρόβλημα καρδιάς και για αυτό δεν ήρθε. Αυτό ποτέ δεν ειπώθηκε. Είναι ανακριβές, είναι λάθος. Θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση από έναν άνθρωπο που δεν είμαι και πολύ ευχαριστημένος αυτή τη στιγμή, τον Ντόναλντ Τραμπ: 'Ήταν fake news'. Αυτό ποτέ δεν έγινε... Δεν ξέρω καν πως δημιουργήθηκε όλο αυτό!".

Ο Αμερικανός γκαρντ, Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, τόνισε: "Είμαι περήφανος για την ομάδα μου για τον τρόπο που παλέψαμε όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Ήμασταν πίσω στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και αν δούμε τα στατιστικά είχαμε περισσότερα λάθη και είχαν περισσότερα ριμπάουντ. Πολλά πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε και με το μέρος μας, αλλά συνεχίσαμε να παλεύουμε και καταφέραμε να φτάσουμε στη νίκη σε μια σκληρή αναμέτρηση".

Ο προπονητής της Ούνικς Καζάν, Δημήτρης Πρίφτης, δήλωσε: "Ήταν ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι. Ήταν πραγματικά σκληρό για τον επιπλέον λόγο ότι ήταν μπακ του μπακ αγώνας. Ήταν δύσκολο για τους παίκτες και των δύο ομάδων. Το αποτέλεσμα κρίθηκε στο τέλος στις λεπτομέρειες. Μακάρι να είχαμε κερδίσει αυτό το ματς μόνο και μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο πραγματικό κομμάτι της δουλειάς μας, στις επίσημες υποχρεώσεις μας που αρχίζουν σε τρεις μέρες. Αυτό είναι το χειρότερο για εμάς γιατί είχαμε κάποιους παίκτες τραυματίες. Κάποιοι μπήκαν τώρα στην ομάδα και δεν έχουν βρει ρυθμό ακόμα. Έχουμε ένα ταξίδι μπροστά μας, ένα εκτός έδρας παιχνίδι και πολλά πράγματα που μας απασχολούν. Θα πρέπει να ξεκουραστούμε και να εστιάσουμε στο επόμενο ματς. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη στο τέλος και του ευχόμαστε ότι καλύτερο για τη φετινή σεζόν".

Τέλος, ο Εβγκένι Κολέσνικοφ, σχολίασε: "Το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, στο καλάθι και αυτό ίσως να μην ήταν τόσο δίκαιο. Παλέψαμε μέχρι το τέλος, αλλά προφανώς κάτι δεν πήγε καλά".

Δεκάλεπτα: 19-18, 39-33, 58-53, 82-82

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς Γκος 22 (2)), Τολιόπουλος, Τουπάν, Τίμα 4, Μιλουτίνοφ 1, Στρέλνιεκς 6 (1), Βεζένκοφ 7 (1ρρ., 10ρ.), Πρίντεζης 28 (1τρ., 6ρ.), Μάντζαρης 6 (1τρ., 4 ασ.), ΛεΝτέι 17.

Ούνικς (Πρίφτης): Σεργκέεφ, Ετζίμ 16(2), Λόκετ 2, Εντούρ 22, ΜακΚόλουμ 7, Πονγκρασόφ 5, Σμιθ 11(1), Κοσέεφ, Κολέσνικοφ 2, Σελεκέτο 2, Χένρι 22, Καϊμακόγλου