Skip to main content

Σφαιρόπουλος: «Να συνεχίσουμε από... την Ρεάλ»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, μίλησε για την αυριανή (22/02, 21.00) αναμέτρηση με την Βαλένθια στο ΣΕΦ (στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας), ενώ επιβεβαίωσε πως οι «ερυθρόλευκοι» κινούνται για την απόκτηση περιφερειακού παίκτη.


«Επιστρέφουμε στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωλίγκα μετά την απώλεια του Κυπέλλου. Θέλουμε να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να συνεχίσουμε από κει που σταματήσαμε, δηλαδή από τον εκτός έδρας αγώνα με την Ρεάλ. Η Βαλένθια είναι επικίνδυνη ομάδα, επιθετική. Έχει τον Γκριν που είναι καλός παίκτης και σκόρερ και γενικά έχει ένα καλό σύνολο. Της λείπουν ένα-δύο γκαρντ, αλλά οι υπόλοιποι παίκτες έχουν καλύψει επάξια το κενό τους. Θα πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι σε άμυνα και επίθεση, για να κερδίσουμε μια ακόμη αναμέτρηση».


Σε ερώτηση αναφορικά με την απώλεια του Κυπέλλου κι αν αναλύθηκε το τί πήγε λάθος, απάντησε: «Φυσικά και αναλύσαμε με τους παίκτες τον τελικό. Είδαμε τα λάθη μας, ότι δεν παίξαμε σύμφωνα με τα στάνταρ μας και πως πρέπει να αντιδράσουμε. Τι λέτε να μην το έχουμε κάνει αυτό;».


Για τον αν ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει παίκτη, παραδέχθηκε… «Όντως γίνονται κινήσεις για να ενισχυθεί η ομάδα σε συνεργασία με την διοίκηση, που πάντα κοντά μας και μας βοηθά. Σε πρώτη φάση θα πάρουμε έναν παίκτη ικανό να μας δώσει το κάτι παραπάνω όταν το  χρειαζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπολογίζουμε άλλους παίκτες. Το αντίθετο. Δεν πρόκειται για αλλαγή, αλλά για προσθήκη. Θέλουμε ένα παίκτη στην περιφέρεια που να μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Δεν θα πάρουμε παίκτη, απλά για να πούμε ότι πήραμε κάποιον».


Όταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος και να αναφέρει ονόματα υποψηφίων να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα, ξεκαθάρισε: «Υπάρχουν ονόματα, αλλά δεν μπορώ να πω αυτή την στιγμή κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα γίνονται διεργασίες που ούτε εγώ τις ξέρω. Δεν κάνω εγώ τις επαφές, αλλά η διοίκηση μεριμνά για το καλό τις ομάδας. Το σίγουρο είναι πως ξίνονται επαφές, διαπραγματεύσεις και διεργασίες… Ξαναλέω πως θα φέρουμε έναν ποιοτικό παίκτη που θα δώσει το κάτι παραπάνω. Τον θέλουμε για να αυξήσουμε την ποιότητά μας.  Ίσως ο παίκτης αυτός να… τραβήξει κάποιους ή να βοηθήσει κάποιους άλλους να απελευθερωθούν».


Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στατιστικά που θέλουν τον Ολυμπιακό να παίζει καλύτερα εντός από ότι εκτός έδρας, είπε: «Ο Ολυμπιακός εκτός έδρας έχει κερδίσει και μάλιστα δύσκολα παιχνίδια. Είχαμε έναν κακό μήνα τον Ιανουάριο και ένα κακό παιχνίδι, τον τελικό, τον Φεβρουάριο… Έχω ξαναπεί πως η καλή ομάδα πρέπει να παίζει καλά και εντός και εκτός… Θεωρώ πως δεν είναι τόσο θέμα εντός ή εκτός… Τον Ιανουάριο τα 5/6 ματς ήταν εκτός έδρας και δεν είναι εύκολο αυτό. Επίσης, σε αυτά τα εκτός έδρας βρεθήκαμε στο κακό μας μομέντουμ… Το παιχνίδι στην Μαδρίτη με την Ρεάλ έδειξε πως είμαστε ανταγωνιστικοί όπως και πριν τον Ιανουάριο…Δεν αμφισβητώ τα νούμερα, αλλά αυτό τί σημαίνει; Ότι εντός έδρας έχουμε πιο εύκολο έργο; Δεν είναι έτσι…». Και συνέχισε: «Η ενέργεια σχετίζεται και με το τί πρόγραμμα έχεις… Αν σε επτά μέρες δίνεις 4 παιχνίδια, δεν είναι εύκολο για καμία ομάδα να το διαχειριστεί. Και άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα. Σίγουρα η έδρα μας είναι σημαντική και θέλουμε να την διαφυλάξουμε. Έχουμε ακόμη 8 παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, τα πέντε εκτός και τα τρία εκτός. Είμαστε σε καλό μομέντουμ και θέλουμε να διαφυλάξουμε την έδρα μας».


Όπως πάντα, έτσι και στην αναμέτρηση με την ισπανική ομάδα όλα θα ξεκινήσουν από την άμυνα… «Είναι σημαντική η άμυνα, γιατί όπως είπα και πριν ο Γκριν είναι πολύ ικανός σουτέρ. Επίσης έχει τον Αμπάλντε, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια είναι πολύ παραγωγικός… Τον Πλάις, τον  Ντούμπλιεβιτς… Ασφαλώς και πρέπει να είμαστε στην άμυνα προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι, ώστε να αποδιοργανώσουμε την αντίπαλό μας, να βρούμε ρυθμό στην επίθεση και να πάμε στο εύκολο καλάθι».

Για τις ομοιότητες και διαφορές σε σχέση με τον αγώνα του α’ γύρου, ανέφερε: «Η Βαλένθια δεν είχε τον Ντούμπλιεβιτς και πλέον θα της λείψουν οι Βαν Ρόσον και Βίβες. Εμείς δεν είχαμε τους Σπανούλη, Μάντζαρη και Τιλί, που θα έχουμε τώρα. Άρα στο ρόστερ θα υπάρχουν διαφορές, όχι όμως στην φιλοσοφία. Οι προπονητές είναι ίδιοι. Ξέρουν το στυλ παιχνιδιού μας και ξέρουμε το δικό τους…».

Ο Κιμ Τιλί θα επιστρέψει μετά από πολύ καιρό στην αγωνιστική δράση (είχε τραυματιστεί σοβαρά στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ) και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ρωτήσει για τον βαθμό ετοιμότητάς του Γάλλου Φόργουορντ. «Δεν είναι εύκολο να επιστρέφεις μετά από τόσο καιρό. Σωματικά είναι 100% έτοιμος και ψυχολογικά. Βέβαια το πόσο έτοιμος είναι θα φανεί στο παρκέ. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσο καιρό απουσίας να μπει στο παρκέ και να κάνει παπάδες… Είναι, όμως, ένας παίκτης που έχει ποιότητα, γνωρίζει πολύ καλά την Ευρωλίγκα και τον θέλαμε από την αρχή… Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί λίγο χρόνο να βρει τα πατήματά του αλλά σίγουρα θα μας βοηθήσει».


Κόντρα στην Ρεάλ ο Γιάννη Σφαιρόπουλος έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο κόουτς με τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία της ομάδας του Πειραιά. «Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι. Θέλω μόνο να πω πως είναι τιμή μου που είμαι προπονητής στον Ολυμπιακό».

 

«Είμαι έτοιμος»


Στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια της προθέρμανσης στην αναμέτρηση με την Μπασκόνια, όμως, ο Κίμ Τίλι είναι πλέον έτοιμος για την μεγάλη επιστροφή!


«Ναι είμαι έτοιμος. Προπονούμε εδώ και κάμποσο καιρό με την ομάδα. Σίγουρα θα χρειαστώ λίγο χρόνο, αλλά νιώθω πολύ καλά. Ήταν η πρώτη φορά που έμεινα τόσο καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης. Αλλά μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες συνειδητοποίησα  πως έπρεπε να δουλέψω σκληρά και το έκανα. Βελτίωσα το σώμα μου και τώρα πρέπει να ανακτήσω την καλή μου αγωνιστική κατάσταση και να βοηθήσω την ομάδα». Ερωτηθείς για την απώλεια του πρώτου τίτλου της χρονιάς, απάντησε: «Πρέπει να προχωρήσουμε. Το Κύπελλο ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Ήταν ένα … ακριβό λάθος και τώρα πρέπει να ανακάμψουμε, να δουλέψουμε σκληρά και να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι κόντρα στην Βαλένθια. Πρέπει να ανασυνταχθούμε και με την βοήθεια τον φιλάθλων μας να συνεχίσουμε με νίκες ως το τέλος της σεζόν».

«Σκληρή άμυνα»

Την αναγκαιότητα να κοιτάξει μπροστά ο Ολυμπιακός, τόνισε ο Κάιλ Γουίλτζερ… «Ο αγώνας του Κυπέλλου είναι παρελθόν. Πρέπει να προσχωρήσουμε, πρέπει να βελτιωθούμε ως ομάδα, δουλεύουμε συνεχώς και κοιτάμε το προσεχές παιχνίδι με την Βαλένθια».

Αναφερόμενος στα κλειδιά του ματς, τόνισε: «Πρέπει να παίξουμε πολύ σκληρή άμυνα, όμως, θα πρέπει να βελτιωθούμε και στην επίθεση. Σκοράρουν πολύ και πρέπει να είμαστε σκληροί στην άμυνα».
Τέλος ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η ομάδα του θα αποκτήσει το πλεονέκτημα έδρας αν πάρει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, απάντησε: «Είναι αλήθεια πως αν κερδίσουμε και τα πέντε εντός έδρας παιχνίδια λογικά θα αποκτήσουμε το πλεονέκτημα έδρας, αλλά βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».

Φωτογραφικό υλικό από την προπόνηση της Τετάρτης (21/02)