Skip to main content

Ηττήθηκε στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Κωνσταντινούπολη. Ηττήθηκε από την πρωτοπόρο, Φενέρμπαχτσε, με 75-90, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Ο Κώστας Παπανικολάου ξεκίνησε «ζεστός» (είχε 2/2 τρίποντα χάρη στα οποία η ομάδα μας προηγήθηκε με 6-4 στο 2’). Οι συμπαίκτες του, όμως, δεν μπόρεσαν να τον… ακολουθήσουν. Κακές επιθετικές επιλογές, λάθη και αμυντικά κενά επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να βρεθεί μέσα σε μόλις δύο λεπτά στο +9 (15-6) με ένα σερί 11-0. Οι «ερυθρόλευκοι» βελτίωσαν την αμυντική τους παρουσία και με όπλο τους -κυρίως- την περιφερειακή τους ευστοχία (τον Παπ «μιμήθηκε» στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου ο Γιάνις Τίμα με back to back τρίποντα), κατάφεραν να ισορροπήσουν το ματς (23-23, στο 14’). Ωστόσο, με σχεδόν άριστη κυκλοφορία της μπάλας, εξαιρετικά ποσοστά (είχαν 6/6 βολές, 14/20 δίποντα και 2/4 τρίποντα) και πρωταγωνιστή τον Μπόμπι Ντίξον, η Φενέρμπαχτσε επέβαλλε τον ρυθμό της (13π., 40-27) και έκλεισε το πρώτο εικοσάλεπτο προηγούμενη με 40-28.

Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι «χτύπησαν» στην ρακέτα και ανέβασαν ακόμη περισσότερο τον δείκτη της διαφοράς (21π., 60-39 στο 27’). Ο Ολυμπιακός, ο οποίος συνολικά επιχείρησε περισσότερα τρίποντα από ότι δίποντα (είχε 11/22 δίποντα και 12/29 τρίποντα), προσπάθησε να επανέλθει στο ματς βασιζόμενος στα σουτ από την γραμμή των 6.75μ. (68-54, στο 30'). Με καλή άμυνα και επιθετικό οδηγό τον Γιάνις Τίμα οι «ερυθρόλευκοι» πάλεψαν στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου για την ανατροπή και μείωσαν στους 9π. (72-63, στο 33:20). Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Ζακ ΛεΝτέι πήρε το 5ο φάουλ του Γιαν Βέσελι, ενός παίκτη που αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε και άλλους άσσους στο μανίκι του. Κάλινιτς και Γκριν συνέχισαν να «φορτώνουν» το ερυθρόλευκο καλάθι και οδήγησαν εκ του ασφαλούς την ομάδα τους στην τελική επικράτηση.

Δεκάλεπτα: 21-15, 40-28, 68-54, 90-75.

Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Γκριν 17 (4), Μέλι 6 , Μαχμούτογλου, Κάλινιτς 16 (2), Σλούκας 12 (1), Γκούντουριτς 5 (1), Βέσελι 7, Ντίξον 13 (1), Ντουβερίογλου 8, Ντατόμε 4, Λοβέρν 2.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 3, Τουπάν 8 (2), Σπανούλης 10 (2), Τίμα 14 (4), Μιλουτίνοφ 11, Στρέλνιεκς 13 (2), Βεζένκοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου 8 (2), Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι 6.

 

"Ήταν μια κακή μέρα..."

 

«Συγχαρητήρια στην Φενέρμπαχτσε. Έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Λόγω του προγράμματος στο τουρκικό πρωτάθλημα και του All Star Game την προηγούμενη εβδομάδα θεωρώ  πως είχαν καλύτερες συνθήκες να προετοιμάσουν την αναμέτρηση σε σχέση με εμάς. Σίγουρα είχαν περισσότερο χρόνο από εμάς. Ίσως σωματικά, όπως και τακτικά, μπήκαν στο παιχνίδι καλύτερα από εμάς και το ήλεγξαν. Μια ομάδα όπως είναι η Φενέρμπαχτσε, τόσο καλή, η οποία μάλιστα είχε και μια εβδομάδα να προετοιμαστεί, είναι κάτι σημαντικό. Στα 30 παιχνίδια της σεζόν θα υπάρξουν και κάποια που απλά δεν θα σου πάνε καλά. Και αυτό είναι ένα από τα λίγα ματς που δεν παίξαμε καλά. Τώρα θα γυρίσουμε στο ‘σπίτι’ μας και θα βελτιώσουμε ότι πρέπει να βελτιωθεί για να προχωρήσουμε μπροστά».

Για τους λόγους που πήρε τάιμ άουτ 45’’ πριν το τέλος του αγώνα, είπε: «Δεν θα κερδίζαμε το παιχνίδι, οπότε το κάναμε για λόγους προπόνησης. Όταν είσαι πίσω παλεύεις για κάθε πόντο. Δεν θεωρώ πως έγινε κάτι λάθος, αν αυτό είναι το νόημα της ερώτησης».

Ερωτηθείς αν τα λάθη ήταν ένα στοιχείο που κόστισε στον Ολυμπιακό, απάντησε: «Ένας παράγοντας κλειδί σε κάθε αναμέτρηση είναι τα λάθη. Εμείς σίγουρα είχαμε περισσότερα από όσα υποχρεώσαμε τον αντίπαλό μας να κάνει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να συζητηθεί όταν γυρίσουμε στην Ελλάδα. Γενικά, αμυντικά ήταν μια φτωχή μέρα για εμάς. Είμαστε καλή αμυντική ομάδα, όμως, σήμερα δεν ήμασταν. Ταυτόχρονα η Φενέρμπαχτσε σούταρε με εξαιρετικά ποσοστά. Είναι κάτι που γενικά κάνει και σίγουρα το έκανε και σήμερα. Εμείς σουτάραμε με 50% στα δίποντα και 41.4% στα τρίποντα. Είναι καλοί αριθμοί, όμως, όταν ο αντίπαλός σου έχει 68.6% στα δίποντα και 56.3% στα τρίποντα, δεν πρόκειται να κερδίσεις το παιχνίδι, ειδικά όταν έχεις υποπέσει και σε 16 λάθη. Έτσι έχει η ιστορία…».

Όταν του τέθηκε το ερώτημα τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να φτάσει στο επίπεδο των Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ, ξεκαθάρισε: «Σίγουρα στο πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί. Και ειλικρινά αν δεν υπήρχε ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα θα είχαμε κερδίσει. Αλλά δεν κερδίσαμε και σήμερα ηττηθήκαμε από μια εκπληκτική ομάδα. Κερδίσαμε την Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα μας, χάσαμε εκτός και στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ χάσαμε σχεδόν στο καλάθι. Οπότε στο μυαλό μου μπορούμε να ανταγωνιστούμε οποιαδήποτε ομάδα και θα το κάνουμε. Δεν σκέφτομαι τις τρεις κορυφαίες ομάδες ή οτιδήποτε άλλο. Σκέφτομαι πως μπορούμε να κερδίσουμε τους αγώνες και πως θα προκριθούμε στα πλέι οφ με το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Προφανώς η Φενέρμπαχτσε είναι μια πολύ υψηλού επιπέδου ομάδα και αυτό δεν ισχύει μόνο για φέτος. Αλλά υπάρχουν και οι κακές μέρες για τις ομάδες. Η Φενέρμπαχτσε έχασε από την Khimki και από την Efes. Υπάρχουν και κακές μέρες. Και σήμερα ήταν μια κακή μέρα για εμάς και παίζαμε με την λάθος ομάδα. Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε πραγματικά καλά. Συγκεκριμένα, σχετικά με την ερώτησή σας… Έχετε παίξει ποτέ χαρτιά; Ναι; Για λεφτά; Όχι; Δεν πειράζει… Ξέρετε που μετράς τα λεφτά σου στο τέλος της βραδιάς; Στο κάτω μέρος του κλιμακοστασίου. Δηλαδή το κάνεις όταν φεύγεις. Όταν όλα έχουν τελειώσει. Γιατί δεν σου κάνει καλό το να τα μετρήσεις πριν. Αυτό που θέλω να πω είναι πως με ρωτήσατε για τις τρεις κορυφαίες ομάδες και βγάζετε τα συμπεράσματά σας, όμως, αυτό πρέπει να γίνει στο τέλος. Εμείς θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη ομάδα που μπορούμε και παίζουμε κόντρα σε όλες τις ομάδες ανταγωνιστικά. Είχαμε επιτυχημένα αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες που είναι στην κορυφή, αλλά και στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να βελτιωνόμαστε και να μετρήσουμε τα λεφτά μας στο κάτω μέρος του κλιμακοστασίου. Να ξεκαθαρίσω, πάντως, πως δεν παίζω χαρτιά. Χρησιμοποίησα μεταφορικά αυτό το παράδειγμα. Δεν έχω και χρόνο να παίξω άλλωστε, γιατί αυτό που σκέφτομαι είναι πως δεν θα κάνουμε 16 λάθη, δεν θα χάνουμε ελεύθερα σουτ… Πάντως, δεν υπάρχει τύχη σε κανέναν τομέα. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω στην τύχη».

Κατόπιν νέας σχετικής ερώτησης αναφέρθηκε και πάλι στην αμυντική παρουσία των παικτών του συνολικά… «Αν δείτε τα αμυντικά μας στατιστικά, πριν από αυτό το παιχνίδι θεωρώ πως ήταν πολύ καλά. Οπότε όπως είπα και πριν, δεν ήταν καλή η αμυντική μας προσπάθεια απόψε και δεν ήταν καλή κόντρα σε μια πολύ ποιοτική ομάδα με πολλούς σπουδαίους παίκτες. Αλλά προφανώς είδαμε και θα συνεχίσουμε στο μέλλον να βλέπουμε ποιοτικούς παίκτες. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την πρόκληση, από σωματική άποψη, από ποιοτική και να κάνουμε καλύτερη δουλειά στην άμυνα. Να παίζουμε απλά. Μέχρι απόψε και μέχρι την αναμέτρηση με την Ρεαλ ήμασταν πολύ καλοί αμυντικά. Επίσης θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε κόντρα σε πρώην παίκτες του Ολυμπιακού! Μου φαίνεται σα να μας … δαγκώνουν στην πλάτη όταν μας βλέπουν. Ήταν σπουδαίο. Ο τύπος δεν έχασε σουτ και ήταν σημαντικό κομμάτι του αγώνα».

Όταν του επισημάνθηκε πως το σχήμα με τους σμολ φόργουορντ πήγε καλά -μάλιστα σχολίασε πως εκείνη ήταν μια καλή στιγμή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό-, αλλά από τα τεσσάρια δεν πήρε κάτι, τόνισε: «Και τα δύο μετράνε… Και οι δύο περιπτώσεις… Αυτά τα παιδιά μπήκαν και έκαναν σπουδαία δουλειά παρότι δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν πολύ. Και τα τεσσάρια μας μας δεν έκαναν καλή δουλειά, είναι γεγονός, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό».