Skip to main content

Πολύ σκληρός για να πεθάνει! (vid)

 Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στην παράταση της Μπασκόνια με 91-87 (80-80 κ.α.), στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας και παρέμεινε σε τροχιά 4άδας!

Η Μπασκόνια θέλησε να εκμεταλλευτεί την απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ -ο Σέρβος σέντερ ταλαιπωρείται από ίωση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί- και "χτύπησε" στην ρακέτα με τον Πουαριέ. Χάρη στην υπεροχή τους κάτω από το καλάθι, τα εξαιρετικά τους ποσοστά στα δίποντα, αλλά και την καλή τους άμυνα, οι Ισπανοί παρά την περιφερειακή τους αστοχία (είχαν 0/4 τρίποντα έναντι 2/4 των "ερυθρολεύκων") έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-20. Ο Ολυμπιακός πίεσε την μπάλα στην περιφέρεια προκειμένου να μην φτάσει χαμηλα και με ένα επί μέρους σκορ 6-2 προσπέρασε με 26-24. Όμως, όταν στην εξίσωση μπήκαν και οι "κοντοί" των φιλοξενουμένων, η Μπασκόνια βρέθηκε στο +7 (40-47, στο 19'). Τελικά με 2/2 ελεύθερες βολές του Βασίλη Σπανούλη και 1/2 του Γιώργου Πρίντεζη, η ομάδα μας μείωσε σε 43-47 με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη οι Ισπανοί αύξησαν ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (8π., 43-51), όμως, με καλή άμυνα και τον Κώστα Παπανικολάου να βρίσκεται παντού (και στις δύο πλευρές του γηπέδου), ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα επί μέρους σκορ 12-2 και βρέθηκε σε θέση οδηγού (55-53, στο 27'). Ότι "έχτισε", όμως, με τόσο κόπο το... γκρέμισε σε ένα τρίλεπτο. Κάκιστες επιθετικές επιλογές και αμυντικά κενά επέτρεψαν στην Μπασκόνια να ανακτήσει τον έλεγχο (55-64, στο 31'). Με πιεστική άμυνα και επιθετικό οδηγό τον Ζακ ΛεΝτέι η ομάδα μας μείωσε στον πόντο (67-68, στο 35'), όμως, οι περιφερειακοί της Μπασκόνια της έδωσαν ξανά αέρα 7π. (67-74 στο 36').

Οι παίκτες του Ντέβιντ Μπλατ δεν εγκατέλειψαν τη μάχη... Πίεσαν και πάλι στην άμυνα, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος πήρε το 5ο φάουλ του Πουαριέ στο 37' και πλησίασαν στον πόντο (73-74). Ακολούθησε ένα επιθετικά νεκρό δίπεπτο και για τις δύο ομάδες, μέχρι που το 39' ο Βιλντόζα πέτυχε τρίποντο... μαχαιριά (73-77, στο 39'). Με 2/2 ελεύθερες βολές 27.2'' για το τέλος ο Κώστας Παπανικολάου μείωσε σε 75-77, από την ίδια θέση ο Χίλιαρντ είχε 1/2 (75-78, 16.9''), με λέι απ ο Γουίλιαμς Γκος διαμόρφωσε το 77-78 (14.3''), με 2/2 βολές ο Βιλντόζα έκανε το 77-80 (13.1'') ενώ με τρίποντο λίγο πριν την εκπνοή ο Κώστας Παπανικολάου έστειλε το ματς στην παράταση!

Στο εξτρά πεντάλεπτο υπήρχε μόνο μία ομάδα, ο Ολυμπιακός! Οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν με πάθος, κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς και με σταθερά πρωταγωνιστή τον Κώστα Παπανικολάου έφτασαν στην σημαντικότατη νίκη.

 

Δεκάλεπτα: 20-22, 43-47, 55-62, 91-87.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 17 (3τρ., 6 ασ.), Τουπάν, Σπανούλης 4 , Τίμα, Στρέλνιεκς 2, Βεζένκοφ, Πρίντεζης 19 (5 ασίστ), Παπανικολάου 22 (6/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 κοψίματα), Μάντζαρης, Μπόγρης 4, ΛεΝτέι 23 (9 ριμπάουντ, 1 κόψιμο)

Μπασκόνια (Περάσοβιτς): Βιλντόζα 19 (2), Βόιτμαν 10 (1), Χουέρτας 17 (1), Τζάνινγκ 8 (2), Ντιοπ, Πουαριέ 17 , Σιλντς 3, Χίλιαρντ 13 (2)

 

«Το διασκέδασα!»

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε το εξτρά πεντάλεπτο της παράτασης για να κάμψει την σθεναρή αντίσταση της Μπασκόνια, παρόλα αυτά ο κόουτς Μπλατ είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους παίκτες του και την προσπάθεια που κατέβαλλαν. «Πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου που έδειξαν χαρακτήρα και μια συμπεριφορά μη παραίτησης, που χρειάζεται σε ένα τέτοιο ματς. Πρέπει να συγχαρώ την Μπασκόνια, γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα έπαιξε καλύτερα από εμάς. Όμως, αυτό είναι που κάνει αυτό το άθλημα τόσο ξεχωριστό. Είναι αγώνας των σαράντα λεπτών, μερικές φορές και παραπάνω, αλλά αν μείνεις ενωμένος έχεις την ευκαιρία να αντιπαρέλθεις τις δυσκολίες και να κερδίσεις. Αυτό κάναμε και μάλιστα εμφατικά απόψε. Πολλά παιδιά έκαναν μεγάλες φάσεις, αλλά ειδικά αυτό που έκανε ο Κώστας ήταν εξαιρετικό. Το διασκέδασα πολύ, ελπίζω κι εσείς! Για αυτή την ομάδα μια τέτοια νίκη είναι πολύ παραπάνω από μια απλή νίκη, γιατί χτίζει χαρακτήρα».

Για την κακή αμυντική παρουσία των παικτών του στο πρώτο μέρος, είπε: «Είναι μια ομάδα με ωραίο συνδυασμό πολύ έμπειρων παικτών και νέων παικτών. Και θεωρώ πως οι έμπειροι παίκτες μας κατά κάποιο τρόπο πήραν την συναισθηματική ευθύνη για ότι συνέβαινε και πίεσαν τους υπόλοιπους πνευματικά να ανεβάσουν την απόδοσή τους, γιατί είδαν πως το ματς δεν πήγαινε καλά».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην απουσία του Νίκολα Μιλουτίνοφ και έπλεξε το εγκώμιο του Ζακ ΛεΝτέι: «Δεν είναι εύκολο να παίζεις κόντρα στον Παναθηναϊκό την Παρασκευή, την Κυριακή ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ και δύο μέρες αργότερα να παίζεις με μια ομάδα όπως είναι Μπασκόνια και μάλιστα έχοντας ‘χάσει’ ξαφνικά έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες σου. Ήταν υπέροχο που είδα τον Ζακ ΛεΝτέι να κάνει αυτό που έκανε. Ήταν λίγο στα κάτω του στα προηγούμενα παιχνίδια, κάτι που είναι λογικό για έναν ρούκι στην Ευρωλίγκα, αλλά αυτό που έκανε και ο χαρακτήρας που έδειξε ήταν έξοχο».

Ελέω της ξαφνικής απουσίας του Μιλουτίνοφ ρωτήθηκε αν νιώθει πως ήταν ρίσκο η μη απόκτηση ενός ακόμη ψηλού: «Έχουμε τον Αγραβάνη που περιμέναμε να επιστρέψει νωρίτερα. Νιώσαμε πως με τον Μιλουτίνοφ, τον ΛεΝτέι και τον Μπογρίνιο που μπορεί να μπει και να παίξει 1015 λεπτά όπως σήμερα, νιώσαμε πως ήμασταν εντάξει. Δεν νιώθω ότι ήταν ρίσκο. Τι να κάνεις όταν κάποιος ξυπνά το πρωί με πυρετό; Είναι ατυχία. Πάντα σκέφτεσαι τι δεν έχεις, εμείς κοιτάμε αυτό που έχουμε. Και έχουμε πολλά παιδιά με χαρακτήρα, δουλεύουν σκληρά, παίζουν για την ομάδα και θέλουν να κάνουν το καλύτερο για το σύνολο. Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό από το να πάρεις έναν παίκτη. Είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, πολλές ομάδες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, για αυτό πρέπει να δώσουμε έναν ακόμη πόντο στους παίκτες μου».

Όταν του αναφέρθηκε πως τα τελευταία χρόνια το τελευταίο σουτ το έπαιρνε πάντα ο Βασίλης Σπανούλης, απάντησε: «Ο Βασίλης δεν ήταν στο παρκέ για να πάρει την επίθεση. Αν ήταν, ίσως και να την έπαιρνε. Πιστεύω πως όπως πάει το παιχνίδι, δεν μπορείς να περιμένεις πάντα από τον ίδιο παίκτη να κάνει το τελευταίο σουτ. Κατ’ αρχάς γιατί είναι εύκολο να το προβλέψει μια ομάδα και να το αντιμετωπίσει. Θεωρώ πως το σουτ που έβαλε ο Κώστας ήταν έξοχο, όμως, ένιωσα πως η συμπεριφορά και η μάχη του Κώστα έκανε τη διαφορά στον αγώνα και όχι τόσο εκείνο το σουτ».

Αναφορικά με τα έντεκα λεπτά συμμετοχής του Βασίλη Σπανούλη, είπε: «Δεν ήταν το πλάνο να παίξει 11 λεπτά. Απλώς κοουτσάρω όπως νιώθω πως θα έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε. Χρησιμοποίησα πεντάδες με μεγαλύτερο μέγεθος, που στην άμυνα θα λειτουργούσαν καλύτερα. Το έκανα και στο ματς με τη Φενέρ, αλλά χάσαμε. Σίγουρα δεν ήταν το πλάνο να παίξει 11 λεπτά, ήταν κάτι που ένιωσα πως έπρεπε να κάνω. Ήταν ασυνήθιστο και θα παραμείνει ασυνήθιστο γιατί δεν είναι κάτι που θα ξαναδείτε. Το εγγυώμαι. Με ξέρετε και ξέρετε την καριέρα μου. Έχω προπονήσει κάποιους πολύ μεγάλους παίκτες και ο Σπανούλης είναι πραγματικά από τους κορυφαίους. Όμως αν νιώσω ότι πρέπει να τον αποσύρω στον πάγκο, αυτόν ή οποιονδήποτε άλλον για να έχει περισσότερες πιθανότητες η ομάδα να κερδίσει θα το κάνω. Παρόλα αυτά είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην μαρκά λίστα μεγάλων παικτών που έχω κοουτσάρει».

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει προσθήκη, απάντησε: «Για αυτή την ομάδα και έτσι όπως ήρθε η νίκη, αξίζει περισσότερο από τους δύο βαθμούς. Χτίζει τον χαρακτήρα νικητή σε μια ομάδα. Δεν ξέρω πως να απαντήσω για να σταματήσει να μου γίνεται αυτή η ερώτηση. Μου αρέσει η ομάδα που έχουμε και για να προχωρήσουμε σε κάποια μεταγραφή θα πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικό. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ χαρούμενος με το γκρουπ παικτών που έχουμε. Αν φέρναμε έναν νέο παίκτη πριν το αποψινό ματς, θα το χάναμε, γιατί δεν θα είχαμε τη χημεία, την εμπιστοσύνη και τη νοοτροπία από τους παίκτες που θα ένιωθαν πως απειλούνται από κάποιον άλλο παίκτη. Μπορεί στη διαδρομή να γινόμασταν καλύτεροι, αλλά απόψε δεν θα κερδίζαμε. Είναι εύκολο να υπογράψω παίκτη. Μπορώ να το κάνω και τώρα, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι το σωστό για την ομάδα. Θα δούμε. Αυτή την στιγμή, όχι».

Από την πλευρά του, ο κόουτς της Μπασκόνια, Βέλιμιρ Περασοβιτς, τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό για τη νίκη του. Ήταν μια σκληρή ήττα για μας, γιατί θεωρώ πως είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να κερδίσουμε. Βρεθήκαμε στο +4, αλλά χάσαμε γιατί σε εκείνο το διάστημα παίξαμε πολύ χαλαρά. Δεν κάναμε φάουλ όταν ήμασταν στο +3 και χάσαμε. Συγχαρητήρια και πάλι στον Ολυμπιακό. Έπρεπε να παλέψουμε περισσότερο».