Skip to main content

Άνετη νίκη επί της Μπούντουτσνοστ

Με κορυφαίο τον Ζακ ΛεΝτέι, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε στο ΣΕΦ της Μπούντουτσνοστ με 92-70, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Χαμένες βολές και περιφερειακή αστοχία ανάγκασαν τους ερυθρολεύκους στο ξεκίνημα της αναμέτρησης να "κυνηγούν" στο σκορ τους Μαυροβούνιους (10-13, στο 5'). Με καλή άμυνα και τον Ζακ ΛεΝτέι να κερδίζει τη μάχη στην ρακέτα ως 5άρι, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας μια διαφορά 5π. (25-20). Με ένα σερί 6-0 η Μπούντουτσνοστ προσπέρασε με 26-25, όμως, με επιθετικό οδηγό τον Ζακ ΛεΝτέι (ο οποίος με την είσοδο του Μιλουτίνοφ πέρασε στο "4"), η ομάδα μας απάντησε με ένα σερί 9-0 και βρέθηκε στο +8 (34-26, στο 24'). Έκτοτε οι "ερυθρόλευκοι" ήλεγξαν απόλυτα τον ρυθμό και αύξησαν ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (44-34, στο 19'). Όμως, στο τελευταίο λεπτό της δεύτερης περιόδου υπέστησαν επιθετικό μπλακ άουτ και επέτρεψαν στον Τζάκσον να ρίξει με τρίποντο την διαφορά στους 7 (44-37, στο 20').

Στην επανάληψη οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ αποφασισμένοι να "καθαρίσουν" πρόωρα την υπόθεση νίκη... Με σούπερ άμυνα -που κράτησε άποντους τους Μαυροβούνιους για περισσότερα από τέσσερα λεπτά-, καθολική υπεροχή στα ριμπάουντ και εξαιρετικές συνεργασίες στην επίθεση κατάφεραν να εκτοξεύσουν τον δείκτη της διαφοράς στους 20π. (57-37, στο 24'). Η Μπούντουτσνοστ προσπάθησε να αντιδράσει και με επιθετική αιχμή τον Κλαρκ μείωσε στους 13π. (60-47). Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, βελτιώσε άμεσα την άμυνά του και με τον Ζακ ΛεΝτέι να δίνει επιθετικό σόου έκλεισε την 3η περίοδο στο +25 (76-51, στο 30'). Και δεν σταμάτησε εκεί... Παίζοντας με ενέργεια σε άμυνα και επίθεση προηγήθηκε ακόμη και με 27π. (84-57, στο 35'), ενώ έφτασε στην τελική επικράτηση χωρίς να νιώσει την παραμικρή αντίσταση...

Δεκάλεπτα: 25-20, 44-37, 76-51, 92-70

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 4 (5 ασίστ), Σπανούλης 17 (1τρ., 4 ασίστ, Τίμα 5 (1), Μιλουτίνοφ 10 (7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Στρέλνιεκς 7, Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 11 (1 τρ., 8 ριμπάουντ), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης (6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο), Μπόγρης 2, ΛεΝτέι 28 (8/9 βολές, 7/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα).
 
Μπούντουτσνοστ (Ντζίκιτς): Τζάκσον 12 (2), Σουάντ Σέχοβιτς 5 (1), Ερλ Κλαρκ 15 (1), Μπάροβιτς 6, Κότι Κλαρκ 5, Γκόρντιτς 14 (2), Όμιτς 8, Πόποβιτς, Νίκολιτς 5.
 
«Για εμένα MVP είναι ο Μάντζαρης»
 
Ο Ζακ ΛεΝτέι «τίναξε» το ranking στον αέρα, ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μπλατ επέλεξε ως MVP τον Βαγγέλη Μάντζαρη: «Τα παιχνίδια δεν είναι ποτέ εύκολα μέχρι να τα κάνεις εσύ… Η Μπούντουτσνοστ έπαιξε καλά στο πρώτο ημίχρονο. Σέβομαι ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα. Αυτό το μήνυμα είχε μεταφερθεί άμεσα στους παίκτες και το πως έπρεπε να προσεγγίσουμε την συγκεκριμένη αναμέτρηση. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο τρόπος που αμυνθήκαμε και κυκλοφορήσαμε την μπάλα ήταν πολύ καλός. Είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι όσοι πάτησαν στο παρκέ είχαν θετική συνεισφορά. Μερικές φορές υποτιμάς την επίδραση ενός παίκτη στο παιχνίδι επειδή κοιτάς το πόσο σκοράρει ή δεν σκοράρει. Στο δικό μου μυαλό απόψε ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο καλύτερος παίκτης στο παρκέ. Ήταν εξαιρετικός στην άμυνα, έτρεξε την ομάδα στην επίθεση, έκανε μικρά νικητήρια plays, αυτά είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν την διαφορά στους αγώνες. Αυτό κάνει τις ομάδες καλές».
 
Για το αν η ομάδα παίζει όπως ακριβώς θέλει, απάντησε: «Είμαστε στο 1/3 της σεζόν. Αν μπορούμε να παίζουμε με σταθερότητα και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε σταδιακά, τότε είμαστε σε καλή κατάσταση. Δεν είμαστε 100% εκεί που θέλουμε, αλλά κάνουμε σταθερή πρόοδο και αυτό είναι καλό».
 
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το χαμηλό ποσοστό της Μπούντουτσνοστ στα τρίποντα, είπε: «Μια ομάδα που βάζει 17 τρίποντα στις νίκες της και 7 στις ήττες της, που είναι 30 πόντοι διαφορά, είναι εύκολο να καταλάβεις ποιο είναι το κλειδί του αγώνα και να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Αλλά δεν είναι το πόσα έβαλαν, αλλά τα πόσα σούταραν. Όταν σκοράρουν και κερδίζουν… Γενικότερα σουτάρουν περίπου 30, απόψε σούταραν μόνο 19  και αυτό είναι μέρος της άμυνάς μας και του πλάνου μας. Όταν είσαι προπονητής και προετοιμάζεις τον αγώνα ξέρεις ποια είναι τα κλειδιά και τι πρέπει να κάνεις. Αλλά το θέμα είναι να εκτελέσουν οι παίκτες σου σωστά αυτό το πλάνο. Και οι δικοί μας σίγουρα το εκτέλεσαν και τους αξίζουν συγχαρητήρια».
 
Από την πλευρά του, ο προπονητής της Μπούντουτσνοστ, Αλεξάνταρ Ντζίκιτς, σχολίασε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, προφανώς ήταν καλύτερος απόψε. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, είναι καλύτερη ομάδα από εμάς, ειδικά με την κατάσταση που υπήρχε σε εμάς με τους διεθνείς παίκτες. Όμως, έτσι έγινε… Χάσαμε ελεύθερα σουτ και τους επιτρέψαμε να σκοράρουν στο transition όπου είναι πολύ καλοί και στον αιφνιδιασμό. Επίσης, ο ΛεΝτέι έκανε το καλύτερό του παιχνίδι μέχρι στιγμής με τον Ολυμπιακό».