Skip to main content

Ο Θρύλος "έσπασε" το αήττητο της Ρεάλ!

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Ρεάλ Μαδρίτης με 88-83 και υποχρέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην πρώτη φετινή της ήττα!


Με όπλο τους την περιφερειακή τους ευστοχία (είχαν 4/5 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο), οι "ερυθρόλευκοι" επέβαλλαν το ρυθμό τους και πήραν μια διαφορά 7π. (21-14). Όταν στην... εξίσωση μπήκε η πιεστική άμυνα, ο δείκτης της διαφοράς έφτασε στους 10π. (32-22) στο 11'. Ακολούθησε, όμως, ένα νεκρό επιθετικά διάστημα για την ομάδα μας, το οποίο φρόντισε ο Τζέσι Κάρολ από πλευράς Ρεάλ Μαδρίτης να το "πληρώσει". Με οδηγό τον Αμερικανό γκαρντ η ισπανική ομάδα ισοφάρισε σε με ένα σερί 10-0 και ισοφάρισε σε 32-32 (στο 15'). Η απάντηση, ωστόσο, ήταν άμεση. Ο Βασίλης Σπανούλης άνοιξε πυρ από τα 6.75μ., ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος ανέκτησε την επαφή του με το καλάθι και η διαφορά έφτασε στο +12 (50-38, στο 19').

Οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ πήγαν στα αποδυτήρια -με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου έχοντας- ένα προβάδισμα 11π. (52-41), όμως, οι κακές τους επιθετικές επιλογές και η περιφερειακή ευστοχία των Ισπανών δεν τους επέτρεψαν να την διατηρήσουν... Βασιζόμενη σταθερά στον Κάρολ η Ρεάλ μείωσε σε πρώτη φάση σε 55-52, ενώ στην συνέχεια πέρασε την μπάλα στην ρακέτα και ισοφάρισε σε 65-65 (στο 30').

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς ανέλαβε δράση -και όπως είχε κάνει και στο ματς της προηγούμενης αγωνιστικής με την Μπάγερν- "ξεκόλλησε" επιθετικά την ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός ανέκτησε τον έλεγχο και με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη βρέθηκε στο +10 (80-70, στο 37'), όμως, μέσα σε λιγότερο από 45'' οι Μαδριλένοι απάντησαν με ένα σερί 5-0 και μείωσαν σε 80-75. Ο Μιλουτίνοφ διαμόρφωσε το 82-75, ο Καμπάτσο με 3/3 ελεύθερες βολές μείωσε σε 82-78 (στο 39'), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην συνέχεια ο Ντεκ είχε 0/2 από την ίδια θέση!

Το τελευταίο λεπτό -στο οποίο αρκετά σφυρίγματα των διαιτητών αμφισβητήθηκαν έντονα- εξελίχθηκε σε θρίλερ... Με 2/2 ελεύθερες βολές ο Γουίλιαμς Γκος διαμόρφωσε το 84-78 (17.3'' για το τέλος), ο Καμπάτσο με λέι απ μείωσε σε 84-80, ο Πρίντεζης είχε 0/2 βολές, ο Ρούντι Φερνάντεθ με 1/2 έριξε την διαφορά στους 3π. (84-81), με 2/2 και πάλι ο Γουίλιαμς Γκος έκανε το 86-81, ο Ράντολφ μείωσε σε 86-83, ενώ η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ των "ερυθρολεύκων" όταν 4.3'' ο Γουίλιαμς Γκος ευστόχησε σε ένα ακόμη ζευγάρι βολών.

Δεκάλεπτα: 29-22, 52-41, 65-65, 88-83.

Ολυμπιακός (Μπλατ):  Γουίλιαμς-Γκος 23 (2τρ., 6 ριμπ., 4 ασ.), Σπανούλης 20 (5τρ., 3 ασ., 1 κλ.), Τίμα, Μιλουτίνοφ 8 (9 ριμ., 3 ασ., 2 κλ., 3 κοψ.), Στρέλνιεκς 15 (2), Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι 12 (5 ριμπ., 1 κλ., 1 κόψ.).
 
Ρεάλ Μ. (Λάσο): Κοζέρ, Ράντολφ 9, Φερνάντεθ 12 (3), Καμπάτσο 14, Ρέγιες 2, Κάρολ 16, Ταβάρες 7, Ντεκ 7 (1), Πρέπελιτς 3, Τόμπκινς 8, Τέιλορ 5 (1).
 
«Δείξαμε χαρακτήρα»
 
«Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους μας που ήρθαν και μας υποστήριξαν. Μας βοήθησαν να αποδώσουμε όπως έπρεπε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης. Σε οκτώ μέρες παίξαμε  με Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκό, Μπάγερν και Ρεάλ, δεν είναι εύκολη δουλειά για κανέναν. Ο χαρακτήρας και η απόδοση που δείξαμε είναι εξαιρετικό σημάδι για αυτή την ομάδα.
 
Όταν του αναφέρθηκε η καλή απόδοση των τριών γκαρντ, Σπανούλη, Στρέλνιεκς και Γουίλιαμς Γκος και ότι δεν είχαν αποδώσει το ίδιο κόντρα στον Παναθηναϊκό, σχολίασε: «Συμφωνώ, οι τρεις γκαρντ ήταν εκπληκτικοί απόψε. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως ο Στρέλνιεκς ήταν εκτός για έναν μήνα. Δεν έπαιζε, οπότε είναι δύσκολο να πιάσεις υψηλή απόδοση όταν δεν παίζεις! Επιπλέον, χρειαζόταν λίγο χρόνο για να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν και να βρει ρυθμό. Μετά το δεύτερο ματς με τον Παναθηναϊκό με ρώτησαν για τον Γουίλιαμς Γκος και το αν ήταν όπως τον περίμενα… Και απάντησα πως θέλει χρόνο για να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν είχε παίξει στην Ευρωλίγκα πριν την φετινή σεζόν. Ήταν όμως η πρώτη μας επιλογή και τον πιστεύω πολύ. Σήμερα είδαμε τους Γουίλιαμς Γκος και ΛεΝτέι, που είναι δύο ρούκι στην Ευρωλίγκα, να παίζουν έτσι σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Άρα επιλέξαμε σωστά αυτούς τους παίκτες. Είναι, όμως, κομμάτι της διαδικασίας. Ξέραμε πως θα χρειαστεί χρόνος και σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην συνέχεια. Είναι μια δύσκολη λίγκα, με δύσκολο πρόγραμμα. Αλλά αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να φτάσουν στο ανώτερο σημείο των δυνατοτήτων τους».
 
Ερωτηθείς για το αν η νίκη επί της Ρεάλ δίνει ψυχολογική ώθηση στους παίκτες του, αλλά και αν θεωρεί πως διδάχθηκαν από τα προηγούμενα ματς και για αυτό ήταν πιο συγκεντρωμένοι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, απάντησε: «Είμαστε στη διαδικασία να χτίσουμε μια πραγματικά καλή ομάδα. Μπορεί να εύχεσαι ότι θες… Ότι θα γίνει ένα κλικ και όλα θα γίνουν σωστά και όλοι θα καταλάβουν τον ρόλο τους και πως πρέπει να παίζουν σε κάθε κατάσταση. Αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Θα πρέπει να περάσεις από τη φωτιά και καμιά φορά να καείς, για να μάθεις τι πρέπει να κάνεις. Παίξαμε τέσσερα πολύ υψηλού ματς σε οκτώ μέρες, δεν είναι εύκολο αυτό που κάναμε και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Εγώ προσωπικά ήμουν βαθιά στενοχωρημένος μετά τις δύο ήττες. Ήμουν λίγο, αλλά όχι βαθιά στενοχωρημένος… Όπως δεν είμαι και υπερβολικά ενθουσιασμένος μετά τις δύο νίκες. Γιατί είμαστε ακόμη στην αρχή…».
 
«Σέβομαι τον Ολυμπιακό»
 
Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Πάμπλο Λάσον, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη. Στο πρώτο μέρος κάναμε πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση και πήραν μεγάλο πλεονέκτημα. Οι Γουίλιαμς Γκος και Σπανούλης μας σκότωσαν και ο αντίπαλός μας είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Στο δεύτερο παίξαμε πολύ καλύτερα και στην άμυνα και στην επίθεση. Πήραμε ελεύθερα σουτ, χάσαμε κάποια και κάποιες ελεύθερες βολές, όμως, στο τέλος είχαμε την αίσθηση ότι παραμείναμε στο παιχνίδι. Στο ξεκίνημα του αγώνα οι αντίπαλοί μας πήραν μια διαφορά την οποία θεωρώ καθοριστική στην έκβαση της αναμέτρησης».
 
Σε ερώτηση αναφορικά με τις απουσίες της ομάδας του, απάντησε: «Ο Ολυμπιακός είναι πάντα ανταγωνιστικός. Είναι πολύ σκληρή ομάδα. Φυσικά έχει αλλάξει πολλά πράγματα, έχει νέο προπονητή, νέους παίκτες, αλλά διατηρεί την ίδια ταυτότητα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Ολυμπιακό. Από τότε που είμαι προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, έχω δώσει μάχες τον Ολυμπιακό, έχουν γίνει σπουδαία παιχνίδια και σήμερα έγινε ένα ακόμη. Ξέραμε όταν ήρθαμε εδώ πως θα έπρεπε να κάνουμε σωστά πολλά πράγματα, αλλά δεν τα κάναμε. Συνεχώς παλεύαμε να επιστρέψουμε στο ματς. Είναι αλήθεια ότι μας έλειψαν σημαντικοί παίκτες μας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία.  Αυτή την στιγμή δεν ανησυχώ για το τι έγινε στο παρελθόν ή τι θα γίνει στο μέλλον. Εστιάζω σε αυτό το ματς. Ο Ολυμπιακός παραμένει σπουδαία ομάδα, πολύ ανταγωνιστικό με εξαιρετικό προπονητή και παίκτες. Τους σέβομαι. Εμείς είμαστε απογοητευμένοι που δεν πήραμε τη νίκη, αλλά κάθε μέρα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτερη ομάδα και ελπίζω ότι θα κάνουμε καλύτερα πράγματα στο μέλλον».