Skip to main content

Βαριά ήττα στο ΣΕΦ από την Αρμάνι

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να συνεχίσει το σερί των εντυπωσιακών εμφανίσεων και των νικών στην Ευρώπη. Στο πρώτο του φετινό παιχνίδι για την Ευρωλίγκα στο ΣΕΦ υπέστη βαριά ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο με 75-99, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.

Παρά την αδυναμία τους να περιορίσουν στο πρώτο δεκάλεπτο τον Μίτσοφ (στο διάστημα αυτό πρόλαβε να πετύχει 13 πόντους), οι "ερυθρόλευκοι" μπόρεσαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να πάρουν μια διαφορά 4π. (17-13, στο 7'), χάρη στην υπεροχή τους στην ρακέτα. Οι Ιταλοί, ωστόσο, δεν άργησαν να περάσουν στην αντεπίθεση... Βασιζόμενοι στην περιφερειακή τους ευστοχία (είχαν στο πρώτο εικοσάλεπτο 7/16 τρίποντα), αλλά και στην δημιουργία του Τζέιμς, έφεραν τα πάνω κάτω και προσπέρασαν με 7π. (37-44, στο 18'). Τελικά, με πιεστική άμυνα και ένα σερί 4-0 δια χειρός Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έκλεισαν την ψαλίδα στους 3π. (41-44, στο 20').


Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου ο Ολυμπιακός κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα, πήγε σε καλές επιθετικές επιλογές και ανέκτησε το προβάδισμα (4π., 52-48 στο 24'). Ωστόσο, η Αρμάνι εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά της ομάδας μας, αλλά κυρίως την αστοχία της από την γραμμή των ελευθέρων βολών και με οδηγούς τους Τζέιμς και Νέντοβιτς κατάφερε με ένα επί μέρους σκορ 20-5 να βρεθεί στο +11 (57-68, στο 29'). Η 3η περίοδος έκλεισε με τους Ιταλούς στο +10 (63-73), όμως, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ δεν είχαν τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας για να γυρίσουν το ματς. Για την ακρίβεια στο 4ο δεκάλεπτο κατέρρευσαν, καθώς τίποτα δεν λειτούργησε σωστά σε άμυνα και επίθεση. Την ίδια ώρα η Αρμάνι συνέχισε να εκτελεί με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια, εκτινάζοντας την διαφορά στους 23π. (69-91, στο 36').Τα τελευταία λεπτά είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Δεκάλεπτα: 26-24, 41-44, 63-73, 75-99.

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 4, Τουπάν 2, Σπανούλης 3, Τίμα 4, Μιλουτίνοφ 15 (10 ριμπ.), Βεζένκοβ 12, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 12 (2), ΛεΝτέι 8

Αρμάνι Μ. (Πιανιτζάνι): Ντέλα Βάλε 3(1), Τζέιμς 22 (3), Μίτσοβ 19 (5), Γκουντάιτις 11, Μπέρτανς 5 (1), Ταρτσέβσκι 4, Νέντοβιτς 20 Κουζμίνσκας 6 (1), Μπρουκς 2, Τζέρελς 7 (1)

«Είχαμε πνευματική κόπωση»


Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στην Αρμάνι, έπαιξε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Εμείς υποφέραμε από τις συνέπειες του δύσκολου ταξιδιού και της πνευματικής κόπωσης. Δεν μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Θα σας πω ό,τι και στους παίκτες: Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο ωραία ή τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Μετά από τρία ματς είμαστε στο 2-1 σε μια δύσκολη Ευρωλίγκα και θα πρέπει να αντιληφθούμε πως θα πρέπει να είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο πνευματικά και σωματικά για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτή την διοργάνωση. Ευχαριστούμε τον κόσμο μας που ήρθε στο γήπεδο. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους μας που ήρθαν και μας υποστήριξαν. Έπρεπε να τους προσφέρουμε καλύτερο θέαμα. Ελπίζω πως θα το κάνουμε στο επόμενο παιχνίδι».


Ερωτηθείς αν ο γρήγορος ρυθμός της Αρμάνι επηρέασε τους παίκτες του, απάντησε: «Θεωρώ πως και οι δύο ομάδες έπαιξαν γρήγορα. Αυτό που επηρέασε το παιχνίδι ήταν ότι έβαλαν δέκα παραπάνω τρίποντα από μας, αυτό είναι 30 πόντοι διαφορά. Αν δείτε τα στατιστικά, σε έναν αγώνα που χάσαμε με είκοσι πόντους, είχαμε 21 ασίστ και είχαν 13. Δεν είμαι, λοιπόν, σίγουρος για το ποιος έτρεχε και ποιος πάσαρε. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως εκείνοι ήταν εύστοχοι στα τρίποντα και έβαλαν δέκα παραπάνω. Αυτό είναι 30 πόντοι. Επίσης, εκτέλεσαν 27 βολές και εμείς 18. Δεν πηγαίναμε στην γραμμή και αυτό μας πλήγωσε περισσότερο από την κόπωση. Δεν νομίζω πως η κόπωση ήρθε από τον ρυθμό του αγώνα. Περισσότερο είχε να κάνει με την πνευματική μας κόπωση από οτιδήποτε άλλο».


Από την πλευρά του, ο κόουτς της ιταλικής ομάδας, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, είπε: «Είμαι χαρούμενος για τη νίκη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδίζεις σε αυτή την έδρα και αυτή την στιγμή που ο Ολυμπιακός έδειξε πως είχε την σωστή προσέγγιση στο ξεκίνημα της Ευρωλίγκας και έκανε με δύο νίκες σε δύο δύσκολες έδρες. Είπα στους παίκτες μου πως με τον τρόπο που παίξαμε κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, όταν και κάναμε σπουδαίο παιχνίδι, προηγηθήκαμε με 15 πόντους, αλλά μετά την συγκέντρωσή μας σε 2-3 τρεις φάσεις και στο τέλος δεν μπορέσαμε να πάρουμε το παιχνίδι… Τους είπα, λοιπόν, πως είμαστε καλή ομάδα και πρέπει να δημιουργήσουμε την ψυχολογία που θα μας βοηθήσει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Σήμερα ήταν η μέρα να δείξουμε σε όλους ότι αντιδράσαμε. Δεν τους ζήτησα να κερδίσουν το παιχνίδι, αλλά να παίξουν ένα συγκροτημένο παιχνίδι για να δείξουμε πως βελτιωνόμαστε και πως έχουμε επιθυμία. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς στο φάιναλ φορ και ήταν σημαντικό για την ψυχολογία μας. Και αυτό ακριβώς μου έδειξαν απόψε οι παίκτες μου. Στο πρώτο δεκάλεπτο δεν προστατεύσαμε το καλάθι μας, σκόραραν πολλούς πόντους μέσα στην ρακέτα και πήραν κάποια εύκολα επιθετικά ριμπάουντ. Στο δεύτερο προσαρμοστήκαμε καλύτερα στην άμυνα, αλλά στην επίθεση σταματήσαμε σε κάποια σημεία την μπάλα. Στην συνέχεια κρατήσαμε το ίδιο επίπεδο άμυνας και κυκλοφορήσαμε καλύτερα την μπάλα. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί ότι καλύψαμε τα ψηλά αθλητικά κορμιά του Ολυμπιακού. Θεωρώ ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Βαγγέλης Μάντζαρης: «Δεν κάναμε καλές επιλογές στην επίθεση και κάναμε λάθη, τα οποία έγιναν εύκολα καλάθια για την Αρμάνι. Το κάναμε μία, δύο... Μετά δεν μπορέσαμε να το γυρίσουμε. Εμείς παίζαμε με τον κόσμο μας, θέλαμε να πάρουμε ενέργεια, να επιβάλλουμε το ρυθμό μας, αλλά δυστυχώς δεν το καταφέραμε.Αν σε μια ήττα τα βάψεις μαύρα, δεν κάνεις τίποτα. Όπως κι αν κάνεις μία νίκη, δεν μπορείς να πεις ότι είσαι ο καλύτερος. Κάναμε ήττα εκτός προγράμματος αλλά όλοι μπορούν να κερδίσουν παντού. Πάμε με Ήφαιστο και Μακάμπι να αντιδράσουμε».