Skip to main content

Άλωσε και την Βιτόρια!

Ονειρικό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα για τον Ολυμπιακό! Μετά το διπλό στην Μόσχα επί της Κίμκι, οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ επιβλήθηκαν στην Βιτόρια της Μπασκόνια με 85-80 και έκαναν το 2/2. Επόμενος στόχος το 3/3 την Παρασκευή (19/10, 21.00) στο πρώτο ευρωπαϊκό εντός έδρας παιχνίδι της χρονιάς με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο!

Τα δύο φάουλ που υπέπεσε ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος πριν καν συμπληρωθούν δύο λεπτά από το τζάμπολ της αναμέτρησης ανάγκασαν τον Ντέιβιντ Μπλατ να αναπροσαρμόσει τα νωρίς πλάνα του. Ωστόσο, μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάλεπτο (14-14), ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό, πίεσε στην άμυνα, «χτύπησε» από την περιφέρεια δια χειρός Άξελ Τουπάν και Κώστα Παπανικολάου και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 27-19.

Βασιζόμενη στον Σενγκέλια η ισπανική ομάδα έτρεξε ένα σερί 7-0 και μείωσε στον πόντο (26-27, στο 13’). Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια… Με καλές περιστροφές στην άμυνα, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και τον Νίκολα Μιλουτόνοφ να κυριαρχεί στην ρακέτα, ανέκτησαν τον απόλυτο έλεγχο και πήγαν στα αποδυτήρια με +11. Το σκορ του πρώτου μέρους (39-50) διαμόρφωσε με τρίποντο στην εκπνοή ο Βασίλης Σπανούλης.

Με όπλο του την καλή του άμυνα, χάρη στην οποία κράτησε άποντη την Μπασκόνια για πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός ανέβασε κι άλλο τον δείκτη της διαφοράς (16π., 42-58 στο 25’), όμως, δεν σταμάτησε εκεί… Συνέχισε να παίζει με την ίδια ενέργεια σε άμυνα και επίθεση και σύντομα βρέθηκε στο +19 (47-66, στο 28’). Ωστόσο, το εύστοχο σουτ πίσω από την σέντρα του Τζέισον Γκρέιντζερ στην εκπνοή της 3ης περιόδου (52-67), ήταν σα να γύρισε τον διακόπτη για τους «ερυθρολεύκους».

Αμυντικά κενά και κάκιστη επιθετική λειτουργία έδωσαν την ευκαιρία στους Γκρέιντζερ και Σενγκέλια να μετατρέψουν το ματς σε ντέρμπι μειώνοντας στους 4π. (71-75) στο 37’ και στους 3π. (80-83, 37’’ για το τέλος). Ωστόσο, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ , ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα, δήλωσε «παρών» και «καθάρισε» το διπλό!

Δεκάλεπτα: 19-27, 39-50, 52-67, 80-85

Μπασκόνια (Μαρτίνεθ): Βιλντόζα 7, Βόιγκτμαν 2, Χουέρτας, Τζάνινγκ 6(2), Ντιοπ 2, Γκρέιντζερ 17 (4), Πουαριέ 10, Σενγκέλια 21 (1), Γκαρίνο 5 (1), Σιλντς 2, Χίλιαρντ 8 (1)

Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 11 (1τρ., 3 ασ., 2 κλ.), Τουπάν 11 (3), Σπανούλης 11 (1τρ., 8 ασ.), Τίμα, Μιλουτίνοφ 23 (11 ριμπ), Στρέλνιεκς 10, Βεζένκοφ 4, Πρίντεζης 5 , Παπανικολάου 8(2), Μάντζαρης, Μπόγρης 2, ΛεΝτέι

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε που πηγαίνουμε»


Εξαιρετικά χαμηλούς τόνους κράτησε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, μετά την νίκη στην Ισπανία. «Προφανώς είναι όμορφο να βλέπεις τη ‘νεόκτιστη’ σου ομάδα να έρχεται και να κερδίζει μέσα στην έδρα της μια τόσο ποιοτική ομάδα όπως είναι η Μπασκόνια. Ξέρω πόσο ποιοτική ομάδα είναι η Μπασκόνια, αλλά δεν ξέρω ακόμη τι είδους ομάδα είμαστε εμείς. Γιατί είναι πολύ νωρίς για να πούμε… Είμαστε πολύ καινούργιοι, πολύ ‘νέοι’ και σχετικά άπειροι σε αυτό το επίπεδο για να κάνουμε κάποια σχετική δήλωση με το που πηγαίνουμε. Αλλά σίγουρα είναι όμορφος ο τρόπος που ξεκινήσαμε. Παίξαμε τρία εκπληκτικά δεκάλεπτα και προφανώς η Μπασκόνια ήταν εξαιρετική στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αν το παιχνίδι είχε μεγαλύτερη διάρκεια δεν ξέρω πως θα τελείωνε. Ευτυχώς ο χρόνος τελείωσε και εμείς μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε τον αγώνα έχοντας το προβάδισμα. Αυτό ήταν το τρίτο μας παιχνίδι τις έξι τελευταίες μέρες. Θα δούμε τι θα γίνει σε δύο μέρες από τώρα».


Ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» είχε όρεξη για χιούμορ και αρνήθηκε να του γίνει η μετάφραση από τα ισπανικά στα αγγλικά σε ερώτηση δημοσιογράφου… «Έχω έρθει τόσες φορές σε αυτό το γήπεδο που νιώθω πως έχω μάθει ισπανικά», είπε και απάντησε στο γιατί ο Ολυμπιακός βγήκε εκτός ρυθμού στην τελευταία περίοδο: «Έχω λάβει μέρος σε κάποια σπουδαία ματς σε αυτή την έδρα. Κόντρα σε σπουδαίους παίκτες και σπουδαίες ομάδες. Και η σημερινή ομάδα είναι επίσης σπουδαία ομάδα. Αυτό που έγινε ήταν ότι αρχίσαμε να βλέπουμε το σκορ πάρα πολύ και να ελπίζαμε πως το παιχνίδι θα τελειώσει. Σταματήσαμε να κάνουμε αυτά που κάναμε με τόση συνέπεια και τόσο καλά στα τρία προηγούμενα δεκάλεπτα. Χάσαμε την συγκέντρωσή μας και δεν κάναμε αυτά που έπρεπε. Ανησυχούσαμε περισσότερο για αυτά που έκαναν οι αντίπαλοί μας και το εκμεταλλεύτηκαν. Πολλές φορές δεν είναι μόνο το τι κάνεις εσύ, αλλά και το τι κάνει ο αντίπαλός σου και ο αντίπαλός μας έπαιξε πάρα πολύ καλά στο τέταρτο δεκάλεπτο».


Για το αν βλέπει την Μπασκόνια και τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ του Μαΐου που θα διεξαχθεί στην Βιτόρια, απάντησε: «Οι ομάδες που θέλουν να πάνε μακριά έχουν τέσσερα πράγματα να κάνουν… Πρέπει να έχουν χαρακτήρα, ποιότητα, κοουτσάρισμα και χημεία. Εμένα μου φαίνεται πως η Μπασκόνια έχει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Και θεωρώ πως και η ομάδα μας έχει την ποιότητα και τον χαρακτήρα που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε την εξέλιξή μας και το να φτάσουμε κάπου σπουδαία. Το που ακριβώς θα μας οδηγήσει όλο αυτό δεν το γνωρίζω, γιατί είναι πολύ νωρίς. Είναι πάρα πολύ νωρίς για εμάς, αλλά και για εμένα να μπορέσω να σας πω με ειλικρίνεια το που θα φτάσουμε. Ξέρω πως θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη ομάδα που μπορούμε και δουλεύουμε για αυτό κάθε μέρα».

Ο MVP του αγώνα, Νίκολα Μιλουτίνοφ, τόνισε: «Δεν έχουν σημασία τα ρεκόρ. Προσπαθώ να βοηθάω την ομάδα μου και να παίζω καλά σε κάθε παιχνίδι. Κάνω ό,τι μπορώ στο σκοράρισμα, αλλά και στην άμυνα και σε όσα μου ζητάει ο κόουτς. Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις σε αυτή την έδρα. Πήραμε μια τεράστια νίκη. Είχαμε εξαιρετική προετοιμασία. Δουλέψαμε καλά και βλέπουμε τα αποτελέσματα». Για το αν στόχος του είναι να επιστρέψει τον Μάιο στην Βιτόρια για το φάιναλ φορ, απάντησε: «Θέλουμε να επιστρέψουμε εδώ, αλλά πρέπει να πάμε βήμα - βήμα».


Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπανικολάου, σχολίασε: «Έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή αρχή, όμως τα δύο παιχνίδια στο πρωτάθλημα έχουν δείξει ότι έχουμε σκαμπανεβάσματα. Σίγουρα είναι όμορφες οι εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για μεγάλα πράγματα. Έχουμε δουλέψει με έντονο ρυθμό, αλλά χρειάζεται δουλειά από όλους για να παίξουμε στις δυνατότητές μας και να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε κερδίσει σε δύο έδρες που πέρυσι πονέσαμε. Το κρατάμε και συνεχίζουμε παρακάτω".

Για την ψυχραιμία της ομάδας να γυρίσει την μπάλα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά, είπε: «Έχουμε δουλέψει πολύ για να βγάλουμε πράγματα στο παρκέ. Είναι κομμάτι της φιλοσοφίας του κόουτς αυτό. Θα υπάρξουν και μέρες που θα έρθει η ήττα. Εμείς θέλουμε να παίζουμε ωραίο μπάσκετ. Για εμάς ήταν κάτι φυσιολογικό μέσα στο παιχνίδι, αλλά είναι ωραίο να ακούς ότι έπαιξες καλό μπάσκετ στο κρίσιμο σημείο. Εγώ κοιτάζω μπροστά και το τι μπορούμε να δώσουμε στη συνέχεια στον κόσμο μας».