Skip to main content

Με "sweep" στον τελικό !

Ο Ολυμπιακός "σκούπισε" την ημιτελική σειρά. Επιβλήθηκε στην Πάτρα του Προμηθέα με 89-56, έκανε το 3-0 και "σφράγισε" το εισιτήριο του για τον τελικό της Basket League, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Παρά τον μεγάλο αριθμό λαθών που υπέπεσε στο πρώτο δεκάλεπτο (συνολικά 8 έναντι μόλις 3 του Προμηθέα), ο Ολυμπιακός επέβαλε τον ρυθμό του και βασιζόμενος στην περιφερειακή του ευστοχία "έχτισε" μια διαφορά 11π. (9-20) στο 7'. Στην συνέχεια οι "ερυθρόλευκοι" ήλεγξαν απόλυτα τον ρυθμό και με οδηγό τον Γιάνι Στρέλνιεκς ανέβασαν την διαφορά στους 17π. (25-42, στο 17'). Ωστόσο, η ομάδα της Πάτρας απάντησε με επί μέρους σκορ 8-2 και μείωσε στους 11π. (33-44) με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου.

Στην επανάληψη ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και ριμπάουντ, η ομάδα μας έτρεξε στον αιφνιδιασμό και με επιθετικές αιχμές τους Κάιλ Γουίλτζερ και Μπράιαν Ρόμπερτς ανέβασε την διαφορά στους 20π. (40-60) στο 27'. Οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 46-62 με την ολοκλήρωση του 3ου δεκάλεπτου, όμως, ως εκεί... Με καλή άμυνα και επιθετική πολυφωνία ο Ολυμπιακός απάντησε με ένα σερί 13-0, εκτόξευσε την διαφορά στους 29π. (46-75, στο 35') και "καθάρισε" οριστικά την υπόθεση νίκη. Παρόλα αυτά οι "ερυθρόλευκοι" δεν έκοψαν ταχύτητα, κάτι που φανερώνει και το τελικό σκορ 56-89 (το +33 ήταν η μέγιστη διαφορά).

Δεκάλεπτα: 16-24, 33-44, 46-62, 56-89

Προμηθέας (Γιατράς): Γκίκας 2, Φαγιέ 5, Σαλούστρος 12(2), Πράδερ 10, Έλις 4, Λίποβι 6, Τουντζιαράκης 5, Σκούφης, Γερομιχαλός 2, Δημάκος 6, Χολ 4, Μαντζούκας.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 3 (4 ασ.), Παπανικολάου 7(2), Ρόμπερτς 9(1), Μπόγρης 3, Γουίλτζερ 14 (2τρ., 9 ριμπάουντ), ΜακΛιν 8, Παπαπέτρου 2 (5ριμπ.), Μιλουτίνοφ 6 (3 κλ.), Στρέλνιεκς 22 (5), Πρίντεζης 6 (10 ριμπ.), Μάντζαρης 9 (1τρ., 5 ασ.)

 

"Είχαμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, δήλωσε: "Σήμερα κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι κυρίως αμυντικά. Περιορίσαμε τα ατού του Προμηθέα. Διαβάσαμε καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού και εκτελέσαμε καλύτερα στην άμυνα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την μία να μην δεχτούμε εύκολους πόντους και από την άλλη να βάλουμε εμείς εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό και στο ανοικτό γήπεδο. Επίσης, είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας και όταν συμβαίνει αυτό έχεις καλό ρυθμό στην επίθεσή σου. Κάναμε ένα παιχνίδι με σταθερότητα, με διάρκεια και στα σαράντα λεπτά. Επικρατήσαμε σε όλες τις περιόδους και πραγματικά ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι σε αυτά που είχαμε να κάνουμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας για την διάθεση στην άμυνα, για την διάθεση σε όλο το παιχνίδι. Επίσης, πολλά συγχαρητήρια στον Προμηθέα και τον κύριο Γιατρά για την εξαιρετική πορεία τους. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εξαιρετική. Είναι πολύ ωραίο να παίζεις σε τέτοια ατμόσφαιρα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που ήρθαν εδώ σήμερα, μας συμπαραστάθηκαν και μας βοήθησαν. Τους ευχαριστούμε πολύ".

Ερωτηθείς για την "μεταμόρφωση" της ομάδας του σε σχέση με τον δεύτερο ημιτελικό, απάντησε: "Δεν ήταν όλο το παιχνίδι κακό. Στο 22' είχαμε 22 πόντους διαφορά. Άρα ήταν αδράνεια στα τελευταία 18 λεπτά . Κάπου επαναπαυτήκαμε, έχοντας κερδίσει και το πρώτο ματς με άνεση, θεωρήσαμε πως η συνέχεια θα ήταν εύκολη. Αυτό ήταν το λάθος μας. Δε μπορώ να πω ότι η εμφάνιση ήταν κακή από την αρχή ως το τέλος. Το ότι πήραμε ένα μάθημα το είχα πει και στην συνέντευξη Τύπου. Είπα πως πήραμε ένα μάθημα, χωρίς να το πληρώσουμε στον δεύτερο ημιτελικό. Σήμερα ήμασταν συγκεντρωμένοι και κάναμε αυτά που έπρεπε σε διάρκεια. Όλα τα παιδιά που έπαιξαν ήταν προσηλωμένα σε αυτά που έπρεπε να κάνουν. Είχαμε υψηλό βαθμό συγκέντρωσης".

Για την επιστροφή του Νίκολα Μιλουτίνοφ, σχολίασε κατόπιν σχετικής ερώτησης... "Ο Ολυμπιακός στηρίζετε σε όλους τους παίκτες του. Παρόλα αυτά όταν υπάρχουν 3-4 τραυματίες και ή απουσίαζαν ή έπαιζαν με πρόβλημα και δεν απέδιδαν όπως ήθελαν, είναι μειονέκτημα. Ο Νίκολα όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει, όπως ανεβαίνει και ο Πρίντεζης και ο Παπανικολάου. Και ο Στρέλνιεκς είχε τραυματιστεί στα ματς με την Ζαλγκίρις. Σιγά σιγά να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και να έχουμε καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό για να είμαστε έτοιμοι στους τελικούς. Έχουμε 3-4 μέρες, σήμερα να ξεκουραστούμε και από αύριο να αρχίσουμε για τους τελικούς".

Για το ποιος εκ των Προμηθέα - ΠΑΟΚ θεωρεί πως θα έχει τον πρώτο λόγο στην σειρά για τις θεσεις 3-4, είπε: "Η ομάδα που έχει πλεονέκτημα έδρας έχει σίγουρα το προβάδισμα. Αυτό ισχύει και στον μικρό τελικό. Όμως και ο ΠΑΟΚ έχει δείξει πως βρίσκεται σε καλό ρυθμό. Πιστεύω πως θα είναι πολύ ενδιαφέροντες οι αγώνες. Ο Προμηθέας έχει ξεπεράσει με 2-3 παίκτες τους τραυματισμούς, δεν ξέρω τί γίνεται με τον Μιλόσεβιτς. Νομίζω πως θα δούμε πολύ ωραία παιχνίδια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό".

Ο κόουτς του Προμηθέα, Μάκης Γιατράς, σχολίασε: "Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Έκανε μια σπουδαία εμφάνιση. Δεν μας επέτρεψε να κάνουμε τίποτα από αυτά που συνηθίζουμε στο γήπεδο. Ήμασταν πολύ ψηλά στα λάθη και πολύ χαμηλά στις ασίστ. Είχαμε πολύ κακά ποσοστά. Θέλω, όμως, να πω συγχαρητήρια και στους παίκτες μου γιατί είναι μια ομάδα που δεν έχει συνηθίσει να παίζει αλλεπάλληλα παιχνίδια. Παίξαμε σε δέκα μέρες πέντε ματς. Είχαμε κάποια προβλήματα, αν και δεν τα βγάλαμε προς τα έξω. Τα παιδιά πάλεψαν, έδωσαν και την ψυχή τους. Είμαι περήφανους για αυτά. Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος. Έχει την ποιότητα, ήταν πλήρης. Νομίζω πως αν ήταν πλήρης στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας θα ήταν και στο φάιναλ φορ. Του εύχομαι καλή συνέχεια στο πρωτάθλημα. Εμείς θα κοιτάξουμε να χαρούμε τα παιχνίδια των μικρών τελικών. Το ότι είμαστε στην 4άδα είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει. Θα παίξουμε για την 3η θέση. Είναι τιμητικό και αυτό. Μπορεί να μην δίνουν ουσιαστικά τίποτα αυτά τα ματς, αλλά θα προσπαθήσουμε να τα χαρούμε και να κλείσουμε την χρονιά ευχάριστα".

Όταν του ζητήθηκε το σχόλιό του για την σειρά των τελικών, είπε: "Είναι δύο διαφορετικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός στηρίζεται περισσότερο στην επίθεσή του και ο Ολυμπιακός στην άμυνά του. Κάποιοι 'ειδικοί' έχουν βγει και λένε πως η σειρά θα είναι εύκολη, όμως, οι αγώνες Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού δεν θα είναι ποτέ εύκολοι. Σε όποια κατάσταση κι αν είναι οι ομάδες. Θα είναι αντάξια η σειρά της ιστορίας των δύο ομάδων. Στην Ευρωλίγκα τερμάτισαν στην 3η και την 4η θέση και αυτό δείχνει κάτι. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά που πιστεύω πως θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Δεν πιστεύω αυτό που λένε πως θα το πάρει εύκολα ο Παναθηναϊκός".

 "Έπρεπε να τα πάρω αυτά τα σουτ"

Οι 22 πόντοι που πέτυχε ο Γιάνις Στρέλνιεκς στον 3ο ημιτελικό αποτελούν ατομικό ρεκόρ για τον Λετονό γκαρντ με την ερυθρόλευκη φανέλα... " Δεν είναι κάτι σημαντικό. Το σημαντικό είναι να κερδίζεις το παιχνίδι. Με άφηναν ελεύθερο να σουτάρω απόψε και έπρεπε να πάρω αυτά τα σουτ. Ήμουν συνέχεια ανοικτός και απόψε τα σουτ μπήκαν", είπε.

Για την άνετη επικράτηση στην Πάτρα και το πώς αυτή ήρθε, σχολίασε: "Στο δεύτερο ημιτελικό ο Προμηθέας μας... κλώτσησε  και δεν θέλαμε να συμβεί αυτό και πάλι. Για αυτό μπήκαμε πολύ συγκεντρωμένοι. στο πρώτο μέρος χάσαμε τα επιθετικά ριμπάουντ, αλλά στο δεύτερο μέρος ελέγξαμε τα πάντα και πήραμε τη νίκη".

Ερωτηθείς αν ο Ολυμπιακός θα έχει εξτρά κίνητρο στις αναμετρήσεις των τελικών με τον Παναθηναϊκό, απάντησε: "Δεν χρειάζεσαι έξτρα κίνητρο σε αυτά τα παιχνίδια. Και οι δύο ομάδες θα τα δώσουν όλα και θα παλέψουν για τον τίτλο. Θα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια για τους φιλάθλους που θα τα παρακολουθήσουν. Εμείς θα πρέπει να είμαστε θετικοί και να κάνουμε την δουλειά μας".

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, τόνισε: "Στο δεύτερο παιχνίδι με τον Προμηθέα χαλαρώσαμε, χάσαμε την συγκέντρωσή μας. Είχαμε πάρει μια διαφορά 22 πόντων και όπως είχε γίνει και με την Κύμη στο τέλος λίγο έλειψε να χάσουμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε γιατί στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοια σκαμπανεβάσματα και μεταπτώσεις. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι καθ' όλη την διάρκεια. Είναι ένα ντέρμπι αιωνίων και ξέρουμε πολύ καλά τί σημαίνει. Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα".

Για το πόσο επηρέασε ο αποκλεισμός από την Ζαλγκίρις την ομάδα, είπε: "Μας πόνεσε πάρα πολύ ο αποκλεισμός από το φάιναλ φορ. Χάσαμε το πλεονέκτημα έδρας ουσιαστικά. Ότι έγινε, όμως, έγινε. Δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε κάθε χρόνο στο φάιναλ φορ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Αυτό που μένει τώρα είναι να τελειώσουμε καλά την χρονιά, με τον τίτλο που ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι για εμάς και τον κόσμο μας. Μας πληγώνει πολύ το ότι δεν έχουμε πάρει τίτλο τα δύο τελευταία χρόνια. Θέλουμε να το κερδίσουμε και θα βάλουμε τα δυνατά μας. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό".