Skip to main content

"Καρδιοχτύπησε", αλλά έκανε το 2-0

Με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός "λύγισε" την σθεναρή αντίσταση του Προμηθέα, επικράτησε με 89-88 και έκανε το 2-0 στην ημιτελική σειρά. Ο επόμενος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί την Τρίτη (29/05, 20.30) στην Πάτρα και σε περίπτωση νίκης η ομάδα μας θα πάρει την πρόκριση για τον τελικό.

Με οδηγό τον Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 3' με 10π. (12-2), όμως, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν με ένα επί μέρους σκορ 9-3 να μειώσουν στους 3π. (14-11). Η απάντηση, ωστόσο, των παικτών του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν άμεση... Με όπλο τους την περιφερειακή τους ευστοχία (είχαν 5/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο) και την καλή τους άμυνα ανέβασαν με ένα σερί 15-0 τον δείκτη της διαφοράς στους 18π. (29-11, στο 8'). Έκτοτε οι "ερυθρόλευκοι" διατήρησαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα (βρέθηκαν στο +19, 49-30 στο 18' με καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη) και πήγαν στα αποδυτήρια με την ολοκλήρωση του πρώτου εικοσαλέπτου προηγούμενοι με 55-38.

Με τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου ο Ολυμπιακός αύξησε ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις (22π., 60-38 στο 21'). Στην συνέχεια, όμως, η ομάδα μας υπέστη επιθετικό μπλακ άουτ και επέτρεψε στον Προμηθέα να μειώσει στους 8π. (62-54 στο 24'). Βασίλης Σπανούλης και Γιάνις Στρέλνιεκς "χτύπησαν" από τα 6.75μ. και ανέβασαν την διαφορά στους 14π. (70-56), όμως, οι Πατρινοί δεν έδειχναν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την μάχη...

Εκμεταλλευόμενοι τις κακές επιθετικές επιλογές των "ερυθρολεύκων", αλλά και τα αμυντικά τους κενά, κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω και να προσπεράσουν με 6π. (76-82, στο 35'). Με τρίποντο του Μπράιαν Ρόμπερτς και λέι απ του Βασίλη Σπανούλη ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 82-82 στο 37' και έκτοτε το ματς μετατράπηκε σε ντέρμπι πρώτου μεγέθους...

31'' για το τέλος ο Πράδερ έγραψε το 86-88 υπέρ του Προμηθέα, ενώ 13.5'' για την λήξη με τρίποντο ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε τη νίκη στην ομάδα μας (89-88), καθώς στην τελευταία άμυνα οι παίκτες της ομάδας μας έκρυψαν το καλάθι!

Δεκάλεπτα: 31-17, 55-38, 74-64, 89-88

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 7(1), Σπανούλης 20 (3τρ., 7 ασ.), Ρόμπερτς 10(2), Μπόγρης 6, Γουίλτζερ 9(1), ΜακΛιν 5, Μπράουν 5(1), Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς 7(1), Πρίντεζης 13(1), Παπανικολάου 7 (1τρ., 7 ριμπ.), Μάντζαρης.

Προμηθέας Π. (Γιατράς): Γκίκας 2 , Φαγιέ 17(3), Σαλούστρος 11(2), Πράδερ 22, Έλις 2, Λίποβι 12 (3), Τουντζιαράκης 7, Χολ 15(1)

 «Ήταν ένα καλό μάθημα»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε δύο πρόσωπα. Στο πρώτο ημίχρονο ελέγξαμε το παιχνίδι απόλυτα με καλή άμυνα, με καλή κυκλοφορία στην επίθεση, με πλουραλισμό, παίζοντας ωραίο μπάσκετ. Στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ είχαμε πει να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας γιατί μπορούσαμε να το κάνουμε και παρόλο που στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου πήραμε την μεγαλύτερη διαφορά μας, χάσαμε κάποια εύκολα καλάθια, κάποια λέι απ, σουτ και αυτό μας προκάλεσε εκνευρισμό. Φάγαμε πολλά εύκολα καλάθια στο transition κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για το επίπεδό μας και μοιραία το παιχνίδι γύρισε. Στο τέλος πήγε πόντο πόντο. Μας πήραν μια διαφορά, εκεί έβαλε ένα μεγάλο σουτ ο Ρόμπερτς και ο Σπανούλης πήρε 2-3 προσπάθειες στο ένας εναντίον ενός και σκόραρε… Η άμυνα μας παρόλα αυτά δεχόταν εύκολα καλάθι και έγινε ντέρμπι. Στο τέλος δείξαμε την αποφασιστικότητά μας και τον χαρακτήρα μας, κλέβοντας την μπάλα και με τον Παπανικολάου να ευστοχεί σε αυτό το μεγάλο σουτ. Κάναμε το 2-0. Είναι ένα παιχνίδι πλέι οφ, όμως, πήραμε ένα καλό μάθημα. Πρέπει από αυτό το ματς να μάθουμε για το πως πρέπει να είμαστε και σε διάρκεια και σε συγκέντρωση για σαράντα λεπτά».

Ερωτηθείς για το αν η άνετη νίκη στο πρώτο ματς αποπροσανατόλισε τους παίκτες του, απάντησε… «Όπως πήγε το πρώτο παιχνίδι, όπως πήγε το πρώτο ημίχρονο ήταν μια παγίδα στο μυαλό όλων μας, στο ότι θα έχουμε ένα εύκολο απόγευμα. Όμως, ο Προμηθέας δεν έφτασε τυχαία στην 3η θέση. Είναι μια ομάδα που μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ και αυτό το είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο, όπου σκόραρε 50 πόντους. Νομίζω πως από την μία ο εφησυχασμός, από την άλλη ο εκνευρισμός για εύκολα καλάθια που χάθηκαν, έφεραν εύκολα καλάθια στους αντιπάλους μας και αυτό μας κόστισε και αμυντικά και επιθετικά. Νομίζω πως πιο πολύ ήταν ο εφησυχασμός, ότι θα είχαμε ένα εύκολο παιχνίδι λόγω του πρώτου ματς και του πρώτου ημιχρόνου».

Από την πλευρά του, ο κόουτς του Προμηθέα Πάτρας, Μάκης Γιατράς, τόνισε: «Σήμερα κάναμε μια καταπληκτική εμφάνιση. Έδειξε η ομάδα μου για ποιον λόγο ήταν 3η στην κανονική διάρκεια. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας την Πέμπτη με την εμφάνιση που κάναμε. Μιλήσαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα, μόνο να μιλήσουμε. Έχουμε άριστη σχέση με τα παιδιά έχουμε, καλό κλίμα και είναι πολύ καλοί παίκτες. Σήμερα βρεθήκαμε 22 πόντους πίσω και περάσαμε και έξι μπροστά. Για να το κάνεις αυτό μέσα σε αυτή την έδρα και κόντρα στον πλήρη Ολυμπιακό, όχι στον μισό, νομίζω πως κάτι αξίζουμε και εμείς. Είμαι πολύ στενοχωρημένος με τον τρόπο που χάσαμε. Θεωρώ πως το παιχνίδι το πουλήσαμε εμείς. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη. Και να κερδίζαμε δεν θα γινόταν κάτι, πάλι ο Ολυμπιακός θα περνούσε. Αλλά θα κάναμε μια ιστορική νίκη που θα γραφόταν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδας. Είμαι στενοχωρημένος. Είναι στενοχωρημένοι οι παίκτες και αυτό δείχνει πόσο πίστευαν πως μπορούμε να κάνουμε μια νίκη επί του Ολυμπιακού. Τώρα έχουμε το παιχνίδι της Τρίτης στην Πάτρα. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και οι δικοί μας φίλαθλοι και του Ολυμπιακού. Να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να το χαρούμε και να δούμε πως θα κλείσουμε την χρονιά».

Όταν ρωτήθηκε αν νιώθει συγκίνηση για την καλή εμφάνιση της ομάδας του, απάντησε: «Δεν νιώθω συγκίνηση. Σκασμένος είμαι. Είναι άλλο το συγκινημένος και άλλο το σκασμένος. Εγώ είμαι σκασμένος. Νιώθω ότι έχω αδειάσει. Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και αξίζαμε να κερδίσουμε. Θεωρώ πως αν κερδίζαμε θα ήταν καλό για το μπάσκετ».